Amy op Sarajevo Film Festival review

Amy posterAmy *** 1/2

Regie: Asif Kapadia (Senna)

Met Amy Winehouse, Mitch Winehouse, Mark Ronson, Pete Doherty, Tony Bennett, Salaam Remi,…

Speeltijd: 128′

Ga kijken als je hield van This Is It & Cobain: Montage of Heck.

Het verhaal: We volgen de carrière van Amy Winehouse, een jong Brits meisje met een stem als een orgel, vanuit het perspectief van haar ex-producent, vrienden, familie en beroemdheden zoals Tony Bennett en Mos Def.

Amy Winehouse in de documentaire Amy

De setting: De documentaire van Amy werkt gebracht in de kleine bioscooop Meeting Point met een geweldige underground bar, een icoon voor het Sarajevo Film Festival gezien deze plek de start van het filmfestival inluidde in de jaren ’90. De zaal telde letterlijk misschien 10 rijen met elks 15 zitjes en laat je terugdenken aan de jaren ’80 bioscoopsfeer zoals Cartoon’s & Calyso in Antwerpen.

Ons verdict: Amy is een fenomeen! OK, in België doet de film het niet goed aan de box office, maar in de Angelsaksische landen breekt het records. In UK wist het te openen op de eerste plaats toen het voor de eerste keer verscheen in de bioscopen en bovendien werd het de meest winstgevende documentaire ooit in het land. De buzz rond het verlies van soul- & jazz-zangeres Amy Winehouse zit dus nog diep in de harten van de Britten verscholen. Hoogtijd om onze Britse bril op te zetten en deze documentaire te bestuderen op het Sarajevo Film Festival vorige week.

Sex, drugs & rock ‘n roll + liefde + kwetsbaarheid… Dat is in het notendop het leven van de Britse Grammy-winnares. Een leven dat er eerder uitziet als een rockstar in plaats van een jazz-zangeres. In Amy zie je het verhaal achter de popster Amy Winehouse en hoe de faam & glorie het kleine timide & fragiele meisje met schorre stem volledig opslorpten (samen met de foute liefde van haar leven Blake Fieldler). Rehab after rehab mislukte en de paparazzi kregen wat ze wilden: schande, verval & vermaak. Spijtig dat de alcohol- & drugsverslaving haar in het begin van haar carrière nekte, want haar album Back to Black klinkt als een klassieker, een tijdloze mix tussen tussen soul, jazz & pop. En haar stem weet je in het begin van de documentaire al te betoveren. Nee, Amy is geen documentaire over een popidool: De documentaire door regisseur Asif Kapadia focust zich op het effect dat beroemdheid op een individu heeft en hoe de samenleving met zijn bezit, hebzucht en hysterie jouw leven als popicoon consumeert zoals een CD in de winkel. Amy Winehouse had op het einde van haar carrière na het incident in Servië haar leven niet meer onder controle. Ze was een onderdeel van de maatschappij geworden die haar later gewoonweg uitspuugde zoals een gekauwde kauwgom, ook al was er nog smaak aan.

Besluit: Amy is voor de fans, maar voor anderen is het een sterke documentaire over hoe beroemdheid je kan laten ontsporen. Bekijk onderaan de trailer van de documentaire Amy:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter