Gran Torino review

gran-torino-poster1Gran Torino ****

Regie: Clint Eastwood

Met: Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang, Ahney Her

Speelduur: 116′

De laatste verschijning van Clint Eastwood is nu al legendarisch. Schandeloos over het hoofd gezien door het Oscar-comité! Vanaf 25 februari in de bioscoop.

Het verhaal: Walt Kowalski (Clint Eastwood) is een bikkelharde veteraan van de Koreaanse oorlog. Dankzij zijn liefhebbende vrouw had Kowalski nog een beetje een band met de steeds grimmiger wordende maatschappij, maar na het plotse overlijden verliest hij elke connectie met de moderne samenleving. Ook zijn kinderen hebben weinig begrip voor hun norse vader en al snel willen ze dat hij naar een rustoord vertrekt. Hij weigert resoluut en zelfs als er een hele familie Hmong mensen pal naast hem komen wonen, laat Walt zich niet ‘wegjagen’. Een gewelddadige bende dwingt Walt’s jonge buurjongen Thao (Bee Vang) om diens Gran Torino – een piekfijne blitse oldtimer uit 1972 – te stelen. Kowalski betrapt hem en het loopt bijna fout af. De familie van Thao schamen zich echter zo erg, zodat ze hem verplichten om als straf klusjes op te knappen voor Walt. Al vlug ontstaat er een hechte vriendschap tussen de bikkelharde veteraan en de Hmong familie. Maar dan komt de bende op drastische wijze roet in het eten gooien…

Ons verdict: Om met de deur onmiddellijk in huis te vallen: Gran Torino is een absoluut meesterwerk! Vergeet de wat overroepen ‘prijsbeesten’ als The Curious Case Of Benjamin Button en Slumdog Millionaire (Het is Danny Boyle gegunt én het is een heerlijk film, maar 8 Oscars???), want tegen de nieuwste van Clint Eastwood moeten ze uiteindelijk de duimen leggen. Vanaf de openingsmomenten laat Eastwood wederom zien dat hij een vakman is. Zonder speciale effecten of grote namen schetst hij een diepmenselijk drama, dat boeit en vooral ontroert. Eastwood is briljant als de verbitterde oorlogsveteraan die meer weet van de dood, dan effectief te leven. Zijn samenspel met de rest van de cast is een plezier om naar te kijken en vergelijking met een bejaarde “Dirty” Harry Callahan zijn nooit ver weg.

Het strakke samenspel is niet alleen de verdienste van de levende legende, maar ook door de rest van de cast. Christopher Carley is sterk als de ietwat naïeve pastoor Janovich, maar dat is niets vergeleken bij Bee Vang en Ahney Her! Deze twee Hmong-jongelingen overtuigen in hun allereerste filmrollen en dat de Academy deze over het hoofd heeft gezien is een compleet raadsel. Nog een absolute schande is dat Eastwood geen nominatie kreeg voor zijn regie, die net zoals bij Changeling nagenoeg perfect te noemen. De juiste snaren worden op het juiste tijdstip bespeelt en de humor, geweld en de tragiek zijn netjes gedoseerd. Gran Torino heeft een goed tempo en als we dan toch echt één minpuntje moeten onderlijnen, dan is het de weinig verrassend en soms een beetje fletse soundtrack door Kyle Eastwood (inderdaad zoon van) en Michael Stevens. Buiten dit euvel is Gran Torino sowieso één van de films van het prille jaar. “Get of my lawn” heeft overigens nog nooit zo dreigend geklonken!

Bekijk hier alvast de trailer:


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

8 gedachten op “Gran Torino review”


 1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

  Gisteren gezien in de sneak preview… en jullie hebben gelijk! Een topfilm.

  Please wait...
 2. Is idd. een topfilm.
  De shots en de opbouw in deze film is bijna perfect.
  Met zijn Grand Torino als uiteindelijk middelpunt.
  Clint Eastwood zet met Walt een bittere oude man neer
  die je toch echt weet te raken.
  Echt droge humor ook.
  Ik vond het een geniale film en koop de DVD als ie uitkomt.

  Please wait...
 3. Menen jullie dat nou echt? Een goede film..???
  Heb zelden zo’n trage saaie film gezien; steeds hoop je op actie die nooit komen gaat, zwak en langdraderig verhaal, een te oude Clint die niet meer kan acteren , waardeloze cast, en een slot dat te treurig is voor woorden.
  Kijk m niet !

  Please wait...
 4. Zoals je kan lezen menen we dat Nico. Wij net als vele kenners, liefhebbers en gevestigde critici:
  80% op rottentomatoes
  72/100 op Metacrictic
  en 8,4 op imdb.pro

  Als je snelle films zoekt dan kan ik je zeker het ouvre van Michael Bay aanraden…

  Please wait...
 5. @Steve Nu moet ik eerlijk toegeven dat ouwe Clint al straffere dingen gemaakt heeft dan Gran Torino (Mystic River of Unforgiven bv.), maar **** vind ik wel een eerlijke score voor deze contemplatieve film. Het enige wat me echt tegenstak, was de nogal lame ass bende spleetogen die een gevaarlijke gang moet voorstellen … .
  En niets tegen Michael Bay he Steve: Bad Boys en The Rock blijven toch toppers in mijn ogen. Anderszijds, Pearl Harbor en Transformers 2 zijn ook van zijn megalomane hand :)

  Please wait...
 6. ik vond gran torino nu ook niet direct een hoogvlieger weinig actie, lang en einde wtf. hij heeft er veel betere million dollar baby bv.

  Please wait...
 7. @Kenneth: Uiteraard heeft hij straffere dingen gemaakt, mr het ging over deze film op dit punt in zijn langlopende en indrukwekkende carrière. De man is als vanouds geloofwaardig alsof hij ijzer zou kunnen vreten… en de gang werkte uiteindelijk nog wel. Bad Boys, The Rock en zelfs Armageddon zijn prima knallers, maar Bad Boys II en de twee Transformers zijn toonvoorbeelden van hoe de megalomane Bay compleet van het spoor is geraakt. En dergelijke hersenloze beeldenstorm gaat er bij de meeste kijkers in als zoete koek. The apocalypse is idd very near ;-))
  @Yves: Zijn twee totaal verschillende films. Weinig actie lijkt me geen reden te zijn trouwens…

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter