Planet Earth Box Blu-ray review

planet-earthPlanet Earth*****

Regie: Alastair Fothergill

Speelduur: 560′

Eén van de meest diepgravende en verbluffende natuurdocumentaires ooit gemaakt! Een must voor iedereen!

De opzet: De bekroonde en baanbrekende natuurserie van de BBC. Planet Earth is het epische, meeslepende verhaal van het leven op aarde. Van de grootste rivieren tot de hoogtste bergen, van verborgen ondergrondse grotten tot uitgestrekte woestijnen: deze serie neemt je mee op een onvergetelijke reis langs de meest extreme leefomgevingen van dieren. Meer dan vijf jaar filmen, met ruim veertig high definition’s, op tweehonderd locaties: Planet Earth is niets minder dan het ultieme portret van onze aarde. Een monumentale documentaireserie waarin zeldzame gebeurtenissen, onmogelijke locaties en intieme momenten dieren zijn vastgelegd…

Een overzicht van de episodes:

Blu-ray 1:
From Pole to Pole
Mountains
Fresh Water

Blu-ray 2:
Caves
Deserts
Ice Worlds

Blu-ray 3:
Great Plains
Jungles
Shallow Seas

Blu-ray 4:
Seasonal Forests
Ocean Deep

earth

Ons verdict: Terwijl de bioscoopversie van de 11-delige serie op deze moment van schrijven in Amerika is uitgegroeid tot één van de meest succesvolle documentaires aller tijden, zullen we even het ontstaan van deze prestigieuze docureeks uit de doeken doen. Ergens begin 2000 vertrok de talentvolle en ambitieuze documentairemaker Alastair Fothergill (Deep Blue) met zijn crew, waardonder 45 camerateams bewapend met de allernieuwste High-Definition camera’s, op een wereldreis die vijf jaar zou duren en 40 miljoen dollar zou kosten. Forthergill en zijn mannen trokken over meer dan tweehonderd betoverende natuurlocaties in maar liefst 62 landen. Het eindresultaat is het verbluffende relaas van onze groene planeet, vol natuurbeelden die nooit eerder gefilmd waren. Planet Earth won allerhande belangrijke prijzen, waaronder zelfs 4 Emmy Awards. Planet Earth bestaat gelukkig niet alleen uit prachtige natuurbeelden, maar is ook een stevige schop tegen onze schenen en een zicht op wat we onze dierbare planeet eigenlijk allemaal aandoen. Het verhaal van de ijsberen in de eerste aflevering, wordt nadien verder gezet en toont ons de vernietigende impact van onze daden op de fauna en flora van moeder aarde. De afleveringen gaan erg vlot vooruit en hebben nergens een belerende toon. Integendeel! In essentie kijkt Planet Earth zelfs zo vlot weg, dat je vaak vergeet dat je een natuurdocumentaire aan het bekijken bent. De baanbrekende documentairereeks is dan ook verplichte kost voor iedereen. Planet Earth = kippenvel!

De Blu-ray(s): De 11 afleveringen staan allemaal in het originele 1.78:1-formaat op Blu-ray en het HD-beeld is werkelijk verbluffend, met een indrukwekkende scherpte en een uitstekend diepte- en detailniveau. De levendige kleuren zijn helder en ogen natuurlijk. Beschadigingen zijn zoals verwacht niet aan de orde en filmgrain blijft netjes binnen de perken. De episode “Caves” bevat uiteraard iets meer beeldruis, omdat de beelden niet altijd in de meest optimale omstandigheden werd opgenomen. Maar buiten dit is de beeldkwaliteit referentiekwaliteit! Ook het geluid is dik in orde, met de keuze tussen een Engelstalige- en een Nederlandse Dolby Digital 5.1-track. Er is ook een HD-track aanwezig, maar jammer genoeg alleen een Nederlandse DTS HD Master Audio 5.1-track. Toch klinkt het Engelse spoor erg goed, met breed geluidsbeeld, prima ondersteuning van de subwoofer en heldere dialogen (ingesproken door David Attenborough). Ruis of andere oneffenheden zijn gelukkig nergens aan de orde. Alsof dit alles nog niet voldoende was, zitten er nog twee Blu-ray schijfjes bijgevoegd volgepropt met diepgravende documentaires. Op de vijfde Blu-ray staan twee 50 minuten durende “Natural World”-docu’s, terwijl op Blu-ray zes een super uitgebreide ‘making of’-documentaire (“Planet Earth Diaries” – 106 min.) staat, over het tot stand komen van Planet Earth. In de erg chique uitgevoerde boxset, steekt ook nog een fraai poster van de reeks. Een must-own en zonder twijfel één voor de eindejaarslijstjes!

Kijk hier de verbluffend mooie trailer en een boodschap van algemeen nut:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.