The Hitman’s Bodyguard recensie

The Hitman’s Bodyguard ***1/2

Regie: Patrick Hughes (The Expendables 3)

Met: Samuel L. Jackson, Ryan Gosling, Salma Hayek, Gary Oldman

Speelduur: 118′

Ga kijken naar deze doldwaze actiekomedie als je hield van Rush Hour, Tango & Cash en Midnight Run.

Het verhaal: Een aan lager wal geraakte bodyguard moet ‘s wereld meest beruchte huurmoordenaar veilig naar het gerechtshof in Den Haag brengen om te getuigen tegen een Oost-Europese dictator. Onder worden ze belaagd door hordes handlangers van de dictator. Bijkomend probleem ze kunnen mekaar niet luchten … .

Ons verdict: Na het success van onder meer 48hrs en Lethal Weapon werd de buddy cop film enige tijd één van de populairste genres in Hollywood. Het stramien was altijd hetzelfde: twee tegengestelde persoonlijkheden (soms flikken, maar lang niet altijd) kunnen mekaar eerst niet uitstaan, maar groeien gedurende de speelduur van film dichter naar mekaar toe terwijl ze oneliners spuien en slechteriken van het scherm slaan, schoppen en knallen. Hoewel er ook véél kaf tussen het koren zat, leverde het genre ook klassiekers af als Die Hard With A Vengeance, Point Break, The Last Boyscout, The Long Kiss Goodnight en Black Rain. Al vanaf de vroege jaren ’90 werd het genre duchtig geparodieerd bv. in The Simpsons (McBain!!!!, red) maar ook in The Last Action Hero en recenter in Hot Fuzz en 21 Jump Street. ‘Serieuze’ pogingen tot een échte buddy cop film werden schaars in het tijdperk van in spandex gestoken superhelden. 2 Guns en The Nice Guys zijn de enige twee voorbeelden die spontaan bij ondergetekende naar boven komen.

Je weet dus vanaf seconde 1 waaraan je te verwachten bij The Hitman’s Bodyguard. Daar is op zich op niets mis mee. Zeker niet als je beschikt over twee charismatische leads als Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson die dit soort rollen in hun slaap kunnen spelen. De cynische romanticus van Reynolds is een doorslagje van zijn Deadpool persona en niet kan zo goed een bad motherfucker neerzetten als Jackson. Regisseur Patrick Hughes weet ook hoe de véle -R-rated actiescènes- snedig in beeld moet brengen. Zo is de achtervolging door de grachten van Amsterdam vele malen spectaculairder dan de zoveelste CGI stad (of planeet) die in as wordt gelegd in Marvel of ander superheldenbandwerk.

The Hitman’s Bodyguard is echter niet zonder gebreken. Het verhaaltje is veel the flinterdun om een speelduur van 2 uur te vullen. Gary Oldman zette in de jaren ’90 minstens 5 villains neer die 10x meer memorabel zijn dan wat hij hier laat zien. En lang niet alle grappen werken. Maar het grootste euvel is allicht dat je als kijker nergens het gevoel hebt dat dit wel eens slecht zou kunnen aflopen. De allerbeste voorbeelden uit het buddy cop genre werkten vooral omdat tussen alle humor en geweld de protagonisten nog steeds mensen van vlees en bloed bleven. Herbekijk de zelfmoordpogingen van Martin Riggs in Lethal Weapon als voorbeeld bij uitstek! Bij de bodyguard van Reynolds is dit hier nog steeds min of meer het geval. Maar Jackson’s hitman verwordt naar het einde toe echt een onverwoestbare moordmachine waardoor de spanning in elkaar zakt als een pudding.

Kortom The Hitman’s Bodyguard is een vlot gemaakt, entertainend, maar ook snel vergeten actiefilmpje dat éénieder die net als ondergetekende opgroeide in de jaren ’80 en ’90 wel zal smaken. Maar wacht gerust tot hij verschijnt op schijf of stream!

 

Bekijk alvast een featurette van The Hitman’s Bodyguard.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter