Year of the Dragon DVD review

year-of-the-dragon-dvd-cover1

Year of the Dragon*****

Regie: Michael Cimino (The Deer Hunter****)

Scenario: Oliver Stone (Platoon*****)

Met: Mickey Rourke, John Lone, Ariane

Speelduur: 128′

Haal deze vergeten klassieker, met Mickey Rourke op zijn absoulute hoogtepunt, nu in huis voor een belachelijk lage prijs. Verplichte kost als je houdt van Black Rain*****, American Gangster***** en Serpico*****.

Het verhaal: New York, 1985: Diep in het verborgen hart van Chinatown heerst een -al duizend jaar oude- criminele organisatie, de Triad. Wanneer de nieuwe Triad-leider, Joey Thai, besluit dat het tijd is om de jarenlange vete met de Italiaanse mafia in zijn voordeel te beslechten, barst een bloederige strijd los in de straten van Manhattan. Wanneer politiekapitein, Stanley White, Chinatown kijgt toegewezen, is hij vastbesloten om het geweld te stoppen. Met de hulp van een mooie journaliste bindt White de strijd aan tegen de choas in ‘zijn’ wijk. Hij gaat hiervoor volop de strijd aan met de medogenloze Joey Thai. Een confrontatie die slechts één man kan overleven …. .

year-dragon-john-lone_l

Ons verdict: Als de naam van cineast Michael Cimino dezer dagen nog een belletje doen rinkelen bij de gemiddelde filmliefhebber, zal deze connotaties oproepen aan het bekroonde Vietnamdrama, The Deer Hunter, of zowat de meest legendarische filmflop aller tijden, Heaven’s Gate**, die hierop volgde. Ook protagonist, Mickey Rourke, was tot voor zijn felgesmaakte comebacks in Sin City***** en The Wrestler**** de voorbije jaren, weinig meer dan een mismaakte has-been die grossierde in straight-to-DVD voer. Zelfs scenarist Oliver Stone, ooit één van de meest controversiële regisseurs op deze planeet, heeft al geen echt grootse film meer gemaakt sinds Nixon**** uit 1995 (!). En juist deze drie mannen bundelden midden jaren ’80 hun krachten, en leverden met Year of the Dragon, één van de strafste -maar jammer genoeg ook meest vergeten- misdaadklassiekers af van de laatste 30 jaar.

Year of the Dragon dateert dan misschien wel uit de ‘glossy’ ’80s, maar zowel inhoudelijk als stijlmatig leunt ie véél sterker aan bij de ultrarealistische, en donkere Hollywoodcinema uit de jaren ’70. Verwacht geen supersnelle buddy cop-film boordevol cynische oneliners à la 48 Hours**** of Lethal Weapon*****, of zelfs geen ultracoole, ‘industrial’ actiefilm als Black Rain. Buiten de kapsels, een paar flarden synthetiser-muziek en het feit dat de (anti-)held een getraumatiseerde Vietnamveteraan is (een must in die tijd), is er verder niets waaruit blijkt dat deze film uit jaren ’80 stamt. De trage opbouw, de rauwe dialogen, het sobere camerawerk, de schaamteloze method-acting van Rourke (Denk Marlon Brando in On The Waterfront*****-), en het spaarzame gebruik van (overigens ‘keiharde’) geweldscènes, zijn waarschijnlijk rechtstreeks verantwoordelijk voor het feit dat Year of the Dragon destijds amper zijn productiebudget terugverdiende, én dat ie nu nog steeds ligt weg te rotten in budget DVD-bakken tussen inferieur filmvoer. Doe er je voordeel mee, want voor de prijs van een ‘smoske kaas’ kan je een ware klassieker op te kop tikken, die urenlang nadat je de DVD hebt weggelegd, nog steeds door je kop spookt.

Bekijk alvast de vintage trailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter