Doom Blu-Ray review

doomDoom**

Regie: Andrzej Bartkowiak

Met: The Rock, Karl Urban, Rosamund Pike, Ben Daniels

Speelduur: 110′

Doom buigt bijna onder de goede bedoelingen, maar faalt in de uitwerking!

Het verhaal: Een geheim wetenschappelijk onderzoeksstation op de planeet Mars geeft geen enkel teken van leven meer. De laatste berichten die zijn door gekomen klinken angstaanjagend, dus worden de leden van de Rapid Response Tactical Squad opgeroepen en naar Mars gestuurd. Dit tot de tanden bewapende squadron lijkt op alles voorbereid… Of toch niet?

doom-pic

Ons verdict: Als Doom-fan van het eerste uur keek ik enorm uit naar de verfilming van ons favoriete videospel. Jammer genoeg was het snel uit met de pret. De film van regisseur Andrzej Bartkowiak heeft letterlijk niet meer te bieden dan soldaten in duistere gangen die soms eens een monster afvlammen. Het bloed en de ledematen vliegen weliswaar lustig in het rond, maar het wil allemaal bitter weinig zeggen als je personages de emotionele diepgang van een bierviltje. The Rock spuit de ene oneliner na de andere, maar alles is zo belegen en ongeïnspireerd dat je soms tegen je voorhoofd slaagt van plaatsvervangende schaamte. De bijrollen worden ingevuld door een bende stereotypen, waarvan letterlijk niemand echt interessant is. Wanneer er dan eindelijk iemand bloederig het hoekje om wordt geholpen laat het je ook volledig koud. De meest uitgewerkte rol is weggelegd voor Karl Urban, maar zelfs deze normaal uitstekende karakteracteur kon mijn aandacht niet vasthouden. Ex-Bondgirl Rosamund Pike levert op haar beurt een tenenkrommende vertolking af als de zuster van Urban’s John “Reaper” Grimm. Als het verhaal niet veel soeps is en het acteerwerk evenmin, dan kan je mits een aangepast verwachtingspatroon toch lekker genieten van de hersenloze rechttoe rechtaan actie hoor ik al diverse mensen denken? Toch lukte ook dat me niet echt. Toegegeven de ‘First Person Shooter’-scène is tot op een bepaalde hoogte best amusant, maar zelfs daar wordt veel van de sfeer en de niet allemaal even geslaagde effecten om zeep geholpen door de rommelige regie van Bartkowiak. Doom werd door de algemene filmpers neergesabeld en ook aan de bioscoopkassa’s wilde het niet lukken. De bijna 70 miljoen dollar kostende film bracht wereldwijd niet eens 56 miljoen dollar in het laatje. Kortom, wederom een teleurstellende videogame-adaptatie!

De Blu-ray: Het 2.35:1 HD-beeld is scherp, met een goed detail en diepte. De kleuren zien er eveneens prima uit, met een natuurlijke aanblik en solide zwarte tinten. Toch lijkt het beeld soms te donker te zijn en hebben we hier en daar wat grain waargenomen. Vuiltjes vormen gelukkig geen probleem. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track klinkt passend agressief en dynamisch, met zuivere en goed verstaanbare dialogen. Er is een fraai gevoel van ruimte en de actiescènes worden knap onderlijnt door de subwoofer. Ruis, kraakjes of andere storingen zijn geheel afwezig. Als extra zijn er net als op de DVD zes featurettes aanwezig: Basistraining (10 min.), Briljante monstermakers (10 min.), The Making Of The Rock (5 min.), First Person Shooter (5 min.), Doom Nation en Game On. Maar met uitzondering van Doom Nation, over de impact van de spellen, is niets echt bijster interessant.

Bekijk hier de originele trailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter