Interview met het Vlaams tekentalent “Pruts”

prutsOp de persconferentie van de Nederlands/Vlaamse genreprent Life Is An Art werd naast de film onze aandacht ook getrokken door enkele erg knappe kunstwerken die de muur van het Brusselse L’Art&Lia opfleurden. Deze kleur- en fantasierijke pareltjes waren van de hand van het Vlaamse tekentalent “Pruts” – Lies voor de vrienden – en hoewel deze guitige artieste nog geen grote naam is in de tekenwereld, voorspellen we een mooie toekomst voor haar. De kans om deze eens uitgebreid aan de tand te voelen over haar carrière, de invloeden en natuurlijk haar favorieten, grepen we dan ook met beide handen aan.

Hoe heb je uw onmiskenbare tekentalent ontdekt?
Ik heb altijd enorm veel interesse gehad in tekenen en ik ben lid geworden van de Nederlandstalige Oekaki-website www.senile.nl, waar je via een programma online kan op tekenen en je creaties delen met andere artiesten. Hierdoor heb ik enorm veel geleerd. Het is vreemd hoe snel je contacten legt en met deze artistieke wereld verweven geraakt.

Wanneer wist je dat het toch wel wat meer was dan een hobby?
Ik besefte al snel zelf dat ik toch wel héél vaak aan het tekenen was. Tegenwoordig teken ik toch wel minstens een uur per dag. Ik kan het echt niet laten en ik ben er verzot op! (lacht)

Gebruik je het tekenen als een uitlaatklep voor allerhande gevoelens?
Zeer zeker! Als ik zoals iedereen eens een mindere dag heb, dan zie je dit in ieder geval ook in mijn werk.

Hoe begin je eigenlijk aan je tekeningen. Sta je daar ‘s morgens mee op? Hoe gaat dit creatieve proces in het werk?
Soms komt er gewoon een idee in mijn hoofd en wanneer het me aan tijd ontbreekt om dat uit te voeren, neem ik notities en dan stop ik deze in een ideeënbus. Nadien bekijk ik die dan eens en zo is het idee bijvoorbeeld ontstaan om met kleuren per karakter te werken. Zo heb ik voor elke kleur een naam en een extra sleutelwoord verzonnen, waarna de bal aan het rollen gegaan is.

pruts-art2

Vergis ik me nu of ben je toch wel een beetje beïnvloed door Japanse manga’s?
Er zitten ongetwijfeld wel invloeden van anime in. Dit kan ook niet anders, want ik kijk wel best veel anime. Maar ik wil ook niet zomaar ‘anime-anime’ tekenen. Ik probeer toch mijn eigen stijl naar voren te brengen.

Je artwork is erg mythisch getint, met veel fantasy, robuuste krijgers en elfjes. Toch niet evident voor een vrouw?
Wel ik ben recent voor het eerst gaan LARP’en, wat een ‘live action role playing’-spel is – met als achtergrond vaak een fantasywereld vol zelf bedachte wonderlijke figuren. Het is een feit dat er bitter weinig vrouwen aan meedoen, maar ik vind het geweldig. Soms moet je dan ook gaan vechten met zwaarden en dergelijke, en het is ongetwijfeld dat aspect van de wereld waar vrouwen minder interesse in hebben. Maar je moet maar eens een kijkje nemen op www.saga.oneiros.be, want er zijn ook genoeg vrouwen die er stevig op kunnen inhakken. (brede grijns) Erg leuk dus!

Hoe staat het trouwens met je boek?
Daar is ruw geschat toch nog wel meer dan een jaartje werk aan. Er komen een hele boel tekeningen in, waaronder ook een heleboel mannelijke krijgers en daar sukkel ik toch nog een beetje mee. Vrouwelijke figuren zijn veel makkelijker te creëren en de gestroomlijnde figuur kan je soms in één beweging trekken, maar mannen – met al hun verdikkingen en spiermassa – is niet evident om deze realitisch weer te geven. In anime worden mannen ook niet echt waarheidgetrouw weergegeven. Ze krijgen brede schouders en that’s it. En zo zie ik mijn ‘mannen’ niet en ik hoef al zeker zo geen megagespierde bodybuilder.

We zijn toch steeds over tekenen bezig neem ik aan?
Natuurlijk wel! (lacht breed)

pruts-art1

Met een toekomst waar je van tekenen je leven kan maken en met je ambitieuze boek in het verschiet, zijn er nog dromen die je nastreeft?
Animatiefilm natuurlijk, maar dat is op je ééntje niet uitvoerbaar tenzij je korte filmpjes maakt. Maar stiekem wil ik misschien ooit wel een tekenfilm maken van mijn boek, maar daar heb ik dan wel een team voor nodig. Maar dat zien we dan wel.

Je hebt dan wel geluk dat er in ons land toch een heuse animatiemarkt is, kijk maar naar Fly Me To The Moonen Suske en Wiske: De Texas Rakkers.
Ik dacht eigenlijk juist van niet? Ik heb in elk geval een jaar animatie gedaan in avondschool en dat was eigenlijk twee jaar. Ik heb het tweede jaar niet gedaan, net omdat het 3-D en me dat minder interesseert. Ik wil tekenen en zeker niet de voeling met mijn pen kwijtspelen. Ik vind de gewone 2-D animatie overigens nog steeds het mooist.

Wat zijn dan je grote favorieten?
Hayao Miyazaki vind ik heel goed. De Franse korte animatiefilm Le papillon vond ik ook fantastisch mooi. Het is een geheel eigen creatie en je kan er niet echt een stijl opplakken. De animatie werd gedaan met mooie, dikke penseelstroken, een beetje kalligrafieachtig. Echt een aanrader! Mulan, The Lion King en The Little Mermaid van Disney vind ik ook erg straffe films.

Bedankt voor dit interview en nog veel succes in je tekencarrière!
Jij bent bedankt!

Neem zeker ook hier eens een kijkje voor meer informatie rond “Pruts” en haar artwork.

Een link naar Le papillon:


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

One thought on “Interview met het Vlaams tekentalent “Pruts””


  1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

    Huzzah voor Pruts!
    En meer mensen voor Saga :)

    Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.