Zomerse kijktips op Stievie en uw vertrouwde televisie : Shades of Blue en Lethal Weapon

Shades of Blue **** / Lethal Weapon ***1/2

Van: Adi Hasak / Matthew Miller

Met: Jennifer Lopez, Ray Liotta, Drea De Matteo / Damon Wayans, Clayne Crawford, Keesha Sharp

Speelduur: afleveringen van ca. 40′

 

Het verhaal: Harlee Santos wordt gedwongen door de F.B.I. om haar eigen corrupte collega’s te verraden … / Een ervaren flik krijgt een losgeslagen kanon met zelfmoordneigingen als nieuwe partner … .

Ons verdict: Nu het voetbal finaal afgelopen is, is er letterlijk géén bal meer te zien op televisie (herhalingen van F.C. De Kampioenen niet nagelaten, dat spreekt, red.) maar toch zijn er twee lichtpuntjes waar het fijn de tijd mee verdrijven is, nu de extreme zomerse temperaturen allicht ook jou vaker naar binnen lokken, dan je zou willen.

Op VTM kan je iedere donderdag in de late avond kijken naar nieuwe afleveringen van Shades of Blue. Deze prototypische corrupte flikkenreeks snijdt een stuk dieper dan je zou vermoeden. Het weze je vergeven als je na een paar dozijn makke romcoms was vergeten dat Jennifer Lopez wel degelijk kon acteren. In Shades of Blue behaalt ze eindelijk terug haar niveau uit ’90s heerlijkheden als Out of Sight en U Turn. J-Lo is fantastisch als kat in het nauw die constant moet kiezen tussen haar loyauliteit aan haar collega’s, familie en gevoel van rechtvaardigheid. Dat Jenny From The Block er op haar bijna 50ste (!) nog altijd bijzonder appetijtelijk uitziet, is uiteraard ook mooi meegenomen.

Wiens plastisch chirurg daarentegen wel de dood met de kogel verdient, is die van Ray Liotta. Die andere jaren ’90 ster (Goodfellas, Cop Land) ziet er ondanks vele overduidelijke ingrepen nog altijd tegelijkertijd opgeblazen en uitgezakt uit. Een look die weliswaar past bij zijn personage van doortrapte, corrupte en ruwe bolster met blanke pit (Vic Mackey uit The Shield is nergens ver weg, red.). Nog een derde bekend gezicht, Drea De Matteo (Adriana uit The Sopranos, red.) voert op haar gekende wijze -mét platte New Yorkse tongval- de rest van de cast aan.

Wat bovendien spreekt voor Shades of Blue is dat het de grenzen van zijn network-tv limieten overduidelijk opzoekt inzake taalgebruik, seks en geweld, en dat zeker in het tweede seizoen de routineuze verhaaltjes-van-de-week ver naar het achterplan gedwongen worden ten voordele van de veel interessantere doorlopende verhaallijn, met stevige cliffhangers die uitnodigen om te bingen. Iets wat maar zelden voorkomt bij network tv series. Aanrader! Het eerste seizoen van Shades of Blue is overigens ook al een hele tijd te koop op DVD. De voorgaande afleveringen van seizoen twee kan je bekijken via Stievie of de VTM app.

Op Vier kan je dan alweer ettelijke weken minstens 2 maal per week naar Lethal Weapon kijken (sinds kort iedere dinsdagavond omstreeks 20u30, red.). Eerlijk, toen we alweer een paar jaar terug hoorden dat er een remake zou komen van Lethal Weapon, op Fox dan nog én zonder enige inbreng van de originele cast of crew, liepen wij hier met een boog omheen. Ondergetekende is immers opgegroeid met de Lethal Weapon films, en kijkt de eerste twee uit de reeks minstens nog altijd minstens jaarlijks met evenveel plezier uit dan eind jaren ’80. Groot was onze verbazing dan ook dat toen we op een verdwaalde avond in juni (even murw voetbal gekeken) stootten op het eerste seizoen van Lethal Weapon, dat we zijn blijven kijken.

Toegegeven, Lethal Weapon valt véél lichter uit dan Shades of Blue. Maar ook de originele films haalden net daar een deel van hun charme uit, en het maakt hiervan allicht een perfecte zomerse serie – waarvan het weinig uitmaakt als je eens een aflevering mist. Wat meteen opvalt bij de pilot (nadat je bent bekomen om iemand anders dan Gibson/Glover Riggs en Murtaugh te zien vertolken, red.) is hoe goed beide nieuwe protagonisten op elkaar zijn ingespeeld. Damon Wayans (alweer een ’90s ster -thema van de dag- uit onder meer The Last Boyscout, red.) vindt het perfecte evenwicht tussen familieman -dezer dagen getrouwd met een immens sexy incarnatie van zijn Trish- en eerlijke, stuntilige maar ook dappere flik. En met name Clayne Crawford doet je af en toe Mel Gibson even vergeten als de onstabiele, geschifte ‘Lethal Weapon’ uit de titel.

Niet alle afleveringen zijn even sterk, een typisch euvel van network tv seizoenen die langer moeten duren dat het verhaal(tje) toestaat. Maar op zijn sterkste momenten haalt dit een niveau dat ik nergens had durven verhopen. Bovendien zit de vaart er altijd in, en wordt de actie snedig in beeld gebracht. Ook het eerste seizoen van Lethal Weapon is al even uit op DVD. Eerdere afleveringen van seizoen 2 zijn te bekijken via Stievie en op vier.be. In het in de VS op stapel staande derde seizoen werd Crawford wegens ‘onhandaalbaar gedrag op de set’ vervangen door Sean Willam Scott -Stiffler(!)- we houden ons hart vast voor de toekomst van deze serie. Dus geniet ervan zolang het duurt!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.