De Belgische film La Civil wordt openingsfilm van Film Fest Gent 2021

De Belgische film La Civil wordt openingsfilm van Film Fest Gent 2021

La Civil, het fictiedebuut van de Belgisch-Roemeense Teodora Ana Mihai, is de officiële openingsfilm van de 48ste editie van Film Fest Gent, dat op 12 oktober 2021 de rode loper uitrolt. Het aangrijpende drama over een Mexicaanse moeder wier dochter ontvoerd wordt door een drugskartel ging in wereldpremière op het filmfestival van Cannes, waar hij de Prix du Courage won. De film is een urgent, gefictionaliseerd portret van de alledaagse realiteit van toegenomen geweld tegen burgers in Mexico en geeft een stem aan de vele ouders die verweesd achterblijven.

Op 12 oktober 2021 opent het 48ste Film Fest Gent met La Civil, de 2de film van Teodora Ana Mihai, in het bijzijn van de regisseur en hoofdrolspeelster Arcelia Ramírez. De moedige thriller ging in wereldpremière in de Un Certain Regard-sectie op het filmfestival van Cannes. Na afloop kreeg hij een minutenlange staande ovatie en kon alvast internationaal op veel bijval rekenen.

Teodora Ana Mihai – die in Gent woont was reeds eerder uitgenodigd op Film Fest Gent , nl. in 2014 met haar documentaire Waiting for August – over een Roemeens meisje dat zorgt voor haar broers en zussen. La Civil, dat internationaal al op veel belangstelling mocht rekenen.

De Belgisch-Roemeens-Mexicaanse coproductie vertelt het verhaal van Cielo, een sterke Mexicaanse moeder die weigert het slachtoffer te zijn wanneer haar dochter ontvoerd wordt door een drugskartel. De plaatselijke autoriteiten hebben geen grip op de drugsoorlog en bieden weinig hulp. Dus neemt Cielo het heft zelf in handen en slaat terug, vanuit een oerkracht om haar dochter terug te vinden. De film is een pakkende en emotionele roep om begrip en hulp die geen enkele ouder onberoerd zal laten.

Teodora Ana Mihai liet zich voor het scenario van haar 2de film inspireren door het waargebeurde verhaal van een Mexicaanse vrouw die gelijkaardige feiten onderging. De vrouw vertelde haar: “Elke keer ik wakker word, wil ik doden of sterven.”

De uitspraak was een slag in het gezicht voor Mihai, zeker omdat die kwam van een ogenschijnlijk doodnormale huisvrouw die allerminst beantwoordde aan het profiel van een geweldenaar. Maar de omstandigheden dreven haar ertoe. Samen met de geprezen Mexicaanse auteur Habacuc Antonio De Rosario documenteerde Teodora Ana Mihai haar leven, maar al snel bleek dat – wegens te gevoelige informatie – de film een fictief verhaal moest worden. Het duo deed ter plaatse twee en een half jaar intensief research, waarna nog een lang productieproces volgde. La Civil is opgedragen aan Miriam Rodriguez, de huisvrouw in kwestie, die in 2017 op Mexicaanse Moederdag werd doodgeschoten voor haar woonst.

La Civil komt in Belgische bioscopen na Film Fest Gent op 27 oktober 2021. Film Fest Gent 2021 gaat door van 12 tot en met 23 oktober 2021. 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.