De wonderlijke Belgische natuur in Onze Natuur De Film recensie

Onze Natuur de Serie recensie op VRT Max

Onze Natuur De Film posterOnze Natuur de Serie *** 1/2

Regie: Pim Niesten, Dick Harrewijn & Maria Lise Van Lente

Met de stem van Wim Opbrouck

Speeltijd: 8 afleveringen / 50 minuten per aflevering

Ga kijken als je houdt van De Natuur de Film.

Het verhaal: Wij Belgen zijn van nature bescheiden. Maar over de Belgische natuur hoeven we niet bescheiden te zijn. Niet het luipaard, maar onze slechtvalk is het snelste dier ter wereld. De dwergmuis weeft even vernuftige nesten in het riet als een Afrikaanse watervogel. En als je denkt dat onze Kalmthoutse Heide qua schoonheid moet onderdoen voor de Afrikaanse Savanne, dan moet je maar eens terugkomen wanneer de struikhei de droge vlakte omtovert in een zee van paarse bloemen. Als je het wil zien, kan je er niet onderuit: we zijn omsingeld door sensationele, wilde natuur. ‘Onze natuur’ is een ambitieuze natuurdocumentaire over de natuur in onze achtertuin. Prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten. Dit is het verhaal van de overwinnaars, de opportunisten, de uitvreters, de vechters, de slimmeriken, de bazen. Maar ook dat van de verliezers, de soorten die we over een paar jaar misschien niet meer tegenkomen… Survival of the fittest, in zijn meest wrede en fascinerende vorm, in een land waar op het eerste zicht geen ruimte lijkt te zijn voor die wilde natuur.

Onze Natuur de Serie recensie op VRT Max

Ons verdict: MoviePulpers, de perks om af en toe een grootschalige filmblog te onderhouden is dat je uniek kansen krijgt om van films te genieten in ideale omgeving. Eén van deze speciale settings was het Openluchttheater van Rivierenhof verleden jaar waarvoor zelfs de natuur in de bres ging, want het zorgde voor een feeëriek spektakel tijdens de première van Onze Natuur De Film. Tijdens een regenachtige dag mochten we bij het vallen van de avond genieten van een ambitieuze documentaire van Vlaamse bodem. De nieuwe documentaire van Vlaamse crewleden zoals Pim Niesten, Dick Harrewijn & Maria Lise Van Lente die werkten voor o.m. National Geographic, was een schot in de roos. Maar met overheidsgeld mag je niet zomaar iedereen uitsluiten, dus krijgen we een vervolg op Canvas & VRT Max onder de titel Onze Natuur De Reeks.

Onze Natuur de Serie recensie op VRT Max

Wat is het verschil met de film? Wel, hoofdzakelijk de vertelstem die anders is, want Wim Opbrouck spreekt de boel op zijn creatieve manier aan elkaar met heel wat situaties die elkaar herhalen uit de film (met hier en daar wat extra over bvb. planten). En we moeten toegeven dat we de stem van Matteo Simoni al missen! Opbrouck zou op papier wat meer in het plaatje moeten passen, maar zijn forse stem in combinatie met de gekende natuurbeelden, die uit de film gerecycleerd worden, voelen alsof het patriarchaat de wereld opnieuw heeft overgenomen.

Onze Natuur de Serie recensie op VRT Max

Aangepast aan het doelpubliek van Canvas? Geen idee, maar het valt meteen op, alsook de iets slordigere editing waardoor we beginnen te twijfelen of de beelden gemaakt worden voor het grote of kleine doek. Maar goed, letterlijk alles werd uit de kast gehaald om onze lokale Belgische natuur uit de Limburg, de Ardennen,  de kust & meer ten toon te stellen in de film en daar profiteert de reeks van! Moderne dronebeelden, een cinematografie zoals we deze enkel kennen uit Netflix-series, first-person view body camera’s,… Dat plakt mooi op het digitale scherm.

Onze Natuur de Serie recensie op VRT Max

Maar het zijn vooral de personages die de show stelen met exotische exemplaren zoals de lentevuurspin, de ijsvogel, de snoek, de bever, de ringslang, wilde everzwijnen, vossen, ooievaren, hazen, herten & het mythische Zeevonk-fenomeen dat Instagram al meermaals sierde. Onze Natuur De Film/Serie was 5 jaar in de maak en dat zie je aan het perfectionisme waaraan de makers zich waanden om te tonen hoe mooi onze lokale natuur wel is en dat we ook in Vlaanderen op internationale niveau kunnen meespelen met natuurdocumentaires. Chapeau. Tot slot blijven we een algemene boodschap rond ecologie missen: hoe cliché het ook is, het is nooit genoeg om te herhalen hoe we in Vlaanderen & Europa vanwege onze economische drang de natuur aan flarden helpen.

Kortom, Onze Natuur De Serie is niet echt een waardig alternatief voor Blue Planet ondanks de sponsering door zowat iedereen van de Belgische filmindustrie. Maar het is wel de meest ambitieuze poging tot op heden door Pim Niesten & co en het blijft een streling voor het oog, hoewel de stem van Wim Opbrouck niet voor verbetering zorgt.

Foto’s met dank aan VRT

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter