De wonderlijke Belgische natuur in Onze Natuur De Film recensie

Onze Natuur De Film recensie in OLT Rivierenhof

Onze Natuur De Film posterOnze Natuur de Film *** 1/2

Regie: Pim Niesten, Dick Harrewijn & Maria Lise Van Lente

Met de stem van Matteo Simoni

Speeltijd: 84′

Ga kijken als je houdt van Blue Planet, Our Planet & konsoorten, tiens.

Het verhaal: Onze Natuur, De Film is een ambitieuze natuurdocumentaire over de natuur in onze achtertuin. Prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten. Dit is het verhaal van de overwinnaars, de opportunisten, de uitvreters, de vechters, de slimmeriken, de bazen. Maar ook dat van de verliezers, de soorten die we over een paar jaar misschien niet meer tegenkomen… Survival of the fittest, in zijn meest wrede en fascinerende vorm, in een land waar op het eerste zicht geen ruimte lijkt te zijn voor die wilde natuur. Deze familiefilm neemt elke kijker mee in de wondere wereld van Onze Natuur. Nooit eerder is onze eigen achtertuin in al zijn glorie vertoond. Een visueel spektakel dat op groot scherm pas echt tot zijn recht komt. Een kans om oog in oog te komen staan met de grote maar ook de allerkleinste dieren, met als doel te verwonderen en fier te leren zijn op al dat moois om ons heen.

IJsvogel in Onze Natuur De Film recensie

De setting: MoviePulpers, de perks om af en toe een grootschalige filmblog te onderhouden is dat je uniek kansen krijgt om van films te genieten in ideale omgeving. Eén van deze speciale settings was het Openluchttheater van Rivierenhof afgelopen week waarvoor zelfs de natuur in de bres ging, want het zorgde voor een feeëriek spektakel tijdens de première van Onze Natuur De Film. Tijdens een regenachtige dag mochten we bij het vallen van de avond genieten van een ambitieuze documentaire van Vlaamse bodem: Onze Natuur De Film (…)

Ons verdict: (..) De nieuwe documentaire werd opgezet door Vlaamse crewleden zoals Pim Niesten, Dick Harrewijn & Maria Lise Van Lente die werkten voor o.m. National Geographic, maar ook een heleboel Nederlandse documentairefilms zoals Holland: Natuur in de Delta, De Nieuwe Wildernis & De Wilde Stad. In dat opzicht is Onze Natuur, De Film niet baanbrekend, gezien we het concept overnamen van onze Noorderburen, maar deze opmerking ga je vergeten als je kijkt naar het resultaat dat er absoluut mag zijn.

Letterlijk alles wordt uit de kast gehaald om onze lokale Belgische natuur uit de Limburg, de Ardennen,  de kust & meer ten toon te stellen. Moderne dronebeelden, een cinematografie zoals we deze enkel kennen uit Netflix-series, first-person view body camera’s,… Hell yeah!!! Maar het zijn vooral de personages die de show stelen met exotische exemplaren zoals de lentevuurspin, de ijsvogel, de snoek, de bever, de ringslang, wilde everzwijnen, vossen, ooievaren, hazen, herten & het mythische Zeevonk-fenomeen dat Instagram al meermaals sierde. Onze Natuur De Film was 5 jaar in de maak en dat zie je aan het perfectionisme waaraan de makers zich waande om te tonen hoe mooi onze lokale natuur wel is en dat we ook in Vlaanderen op internationale niveau kunnen meespelen met natuurdocumentaires. Dat gezegd zijnde mogen we ook wel kritisch zijn, want ook deze keer laat de Vlaamse productie zich vangen aan enorm veel tijd te plaatsen in de kwaliteit van de beelden, maar de editing (het lijkt gemaakt te zijn als serie in plaats van film) & het verhaalvertelling zijn niet episch genoeg om Onze Natuur De Film naar een hoger niveau te tillen. Sorry, Matteo Simoni, je doet dit aardig en Onze Natuur De Film is helemaal zijn zachtaardige stijl, maar in termen van entertainment hadden we een toch iets dramatischere stem verwacht als we willen meespelen met producties zoals deze van Sir David Attenborough. Tot slot misten we een algemene boodschap rond ecologie: hoe cliché het ook is, het is nooit genoeg om te herhalen hoe we in Vlaanderen & Europa vanwege onze economische drang de natuur aan flarden helpen.

Kortom, Onze Natuur De Film is het Vlaamse alternatief van Blue Planet gesponsord door zowat iedereen van de Belgische filmindustrie! De meest ambitieuze poging tot op heden door Pim Niesten & co is een streling voor het oog, maar er is ruimte voor verbetering.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter