Het Vlaamse Rookie recensie

Het Vlaamse Rookie recensieRookie ***

Regie: Lieven Van Baelen (10 jaar “Leuven kort”) / Producer: Koen Mortier (Engel, Coureur)

Met Matteo Simoni, Veerle Baetens, Valentijn Braeckman, Stefaan Degand, Tibo Vandenborre, Bjarne Devolder,…

Speeltijd: 100′

Ga kijken als je hield van Le Fidèle & The Racer.

Het verhaal: Rookie volgt het verhaal van Nicky, een jonge ambitieuze en zelfverzekerde motorrijder pur sang. Elke race zet hij zijn leven op het spel, niet voor geld maar voor de kicks, het respect en de roem. Zijn wereld stort onverwachts in wanneer hij door een ongeval nooit meer zal kunnen racen. Hij slaagt er niet in dit nieuwe leven te aanvaarden en zoekt steun om een frisse start te nemen bij zijn schoonzus Vero & haar zoon Charlie. Maar de roep van adrenaline en kicks steekt al snel weer de kop op. Via zijn neefje Charlie probeert Nicky zijn droom alsnog te beleven. Het wordt al gauw duidelijk dat Charlie niet uit hetzelfde hout gesneden is.

Matteo Simoni in Rookie trailer

Ons verdict: Wat was me dat? Door corona zolang wachten op topfilms van Vlaamse bodem was toch niet alles voor onze MoviePulp.be-redactie, ondanks het feit dat we Streamz hadden om ons grotendeels bezig te houden met Vlaamse content het voorbije anderhalf jaar. Maar genoeg gezeurd, Matteo Simoni & Veerle Baetens zijn terug in Belgische bioscopen met het nieuwe Rookie die vandaag in primeur gaat op FFO Nights.

Laat ons eerst beginnen door te zeggen dat Vlaanderen opnieuw een kwalitatieve productie aflevert met Rookie dankzij producent Koen Mortier van Czar Film & TV die ongetwijfeld Lieven Van Baelen de juiste weg op hielp met zijn eerste langspeelfilm. Mortier is een kei is het genre van (top)sportfilms met films zoals Engel & Courier en die ervaring geeft hij door aan Lieven Van Baelen met geweldige moto-shots vol adrenaline. Toch werkt Van Baelen, die heel wat kortfilms achter zijn kiezen heeft, Rookie niet af zoals een succesvolle langspeelfilm voor verschillende redenen. Opnieuw laat de Vlaamse crew zich vangen door een niet al te verfijnde editing en als je in ruil daarvan dialogen krijgt met een Veerle Baetens die niet op punt is (vergeleken met Tabula Rasa, Duelles & Cheyenne et Lola) of een doordeweekse Matteo Simoni (die onder het niveau speelt van Patser & De Bende van Jan de Lichte), dan kom je, ondanks het feit dat we Vlaamse films in de cinema hebben gemist, van een koude reis terug. Het scenario rijdt ook niet de rubber van de tarmac en tot slot moet flauw (ambigue) einde je ook liggen als kijker.

Kortom, de fatigue slaat toe met deze Rookie door de ontelbare verschijningen in 2020 van acteur Matteo Simoni in The Racer & Vlaamse series op Streamz, de mindere indruk van Veerle Baetens en de vele sportfilms van Belgische makelarij. Zonde?

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter