Street Fighter: The Legend of Chun-Li Blu-ray review

Chun-li covStreet Fighter: The Legend of Chun-Li**

Regie: Andrzej Bartkowiak

Met: Kristin Kreuk, Chris Klein, Neal McDonough, Robin Shou, Moon Bloodgood

Speelduur: 96′

Deze reboot is helaas nog zwakker dan het beruchte Van Damme-vehikel!

Het verhaal: In deze langverwachte reboot nemen de strijders van het goede en het kwade het tegen elkaar op in de straten van Bangkok. De krachten van de duisternis worden geleid door Bison (Neal McDonough), een supermachtige misdaadwerkgever. Als Bison met vechters Balrog, Vega en Cantana weer een golf van geweld in de krottenwijken aanspoort, staat een team van helden op om hem tegen te houden. De half-Aziatische schoonheid Chun-Li (Kristin Kreuk), kungfu meester Gen (Robin Shou), politieagent Nash (Chris Klein) en diens partner Maya (Moon Bloodgood) zijn vastberaden om Bison en zijn strijders voorgoed te stoppen…

street-fighter-chun-li

Ons verdict: Een populaire franchise ‘rebooten’ (ofte opnieuw opstarten met nieuwe gezichten) is de nieuwste manier in Hollywood om uitgemolken filmreeksen nieuw leven in te blazen. Hoewel je het Jean Claude Van Damme-vehikel Street Fighter uit 1994 op zijn zachtst gezegd moeilijk kan omschrijven als een ‘topper’, was de flauwe gameverfilming van Steven E. de Souza een wereldwijde hit. Na het megasucces van andere reboots als The Dark Knight, Casino Royale en Friday The 13th besloot mijn bij Capcom om hun voormalige paradepaardje ook eens vanonder het stof te halen. Het idee was om dit keer een prent af te leveren die effectief dichter bij het bronmateriaal aanleunt, namelijk het bijna legenarische videospel “Street Fighter II”. De intentie was in elk geval goed… Helaas is het eindresultaat dat helemaal niet. De film uit ’94 heeft de tand des tijd helemaal niet goed doorstaan. Daarbovenop was het acteerwerk nooit geweldig en maakte het scenario de vreemdste kronkels. MAAR, de Souza deed wel moeite om referenties in zijn film te stoppen en om de personages toch wat op hun game-tegenpolen te laten lijken. Dat is dus helemaal niet het geval in de opzichtige Street Fighter: The Legend of Chun-Li! Sommige karakters hebben potentieel om iets bijzonders mee te doen, maar door enkele gevallen van de ergste miscasting aller tijden (zoals de blonde McDonough, een acteur die nog het best te omschrijven is als een “gespierde balpen”, als de angstaanjagend brede Mr. Bison!!) en een uitermate flauw en clicherijk scenario, wordt elk grammetje potentieel de kop ingedrukt.

street-fighter pic2

Dan hebben we het nog niet over debiele personages zoals de twee detectives, die compleet incompentent vertolkt worden door has-been Chris Klein en Moon Bloodgood. Kristin Kreuk is nog redelijk in de hoofdrol, maar het is weer pijn lijden van krommende tenen door Robin Shou (Mortal Kombat I en II). Black Eyed Pee’ Taboo doet een poging om Vega dreigend te laten overkomen, maar faalt – ondanks zijn miezerige korte optreden – miserabel. De enige doordachte casting is Michael Clarke Duncan als de grote, brede zwarte Amerikaanse bokser Balrog. Helaas maakt regisseur Bartkowiak hier te weinig gebruik van. Uiteraard haal je een film als Street Fighter: The Legend of Chun-Li niet in huis voor de Oscarwaardige vertolkingen en diepzinnige dialogen, maar ook op het gebied van actie schiet de prent pijnlijk tekort. Bartkowiak heeft in het verleden nochtans enkele geslaagde en succesvolle actiefilms gemaakt zoals Romeo Must Die, Exit Wounds en Cradle 2 The Grave, met een boel martial-arts en bottenbrekende knokpartijen. Deze ervaring heeft echter niet kunnen verhelpen dat de gevechten in deze prent vaak erg dertien in een dozijn zijn. Je hebt het allemaal al eens gezien en overigens vaak ook véél beter! Er werd hier en daar door middel van speciale effecten een poging ondernomen om het geheel wat te kruiden, maar echt werken doet dat niet. Verder ziet het er visueel wel snor uit, met mooie locaties en prachtige buitenopnames. Maar dat kan deze Street Fighter: The Legend of Chun-Li uiteraard niet meer redden. Niet verwonderlijk werd ook deze gameverfilming met de grond gelijk gemaakt en bracht de prent wereldwijd amper – ga toch maar even zitten – 13 miljoen dollar op! Wie had dat ooit gedacht dat een film van Van Damme niet te kloppen zou zijn?

De Blu-ray: Het 2.35:1 HD-beeld is scherp, met over het algemeen een goed detail en diepte. Hier en daar passeert er eens een soft fragment, maar dit wordt gelukkig nergens dramatisch. Het contrast is goed en de kleuren ogen levendig en natuurlijk. Het zwartniveau kon overigens gerust wat beter! Gelukkig is de gebruikte filmprint volledig vrij van vuiltjes en beschadigingen. Toch is het bizar dat een recente film als dit zoveel beeldruis, grain en trillende beeldlijntjes bevat. Een behoorlijke transfer, maar qua Blu-ray zijn we ondertussen toch al iets meer gewoon. Qua geluid zijn er twee opties: Een Engelse DTS-HD MA 5.1-track en een Engelstalige Dolby TrueHD 5.1-track. Beide geluidsporen klinken dynamisch, met veel richting en een prima plaatsing van de geluidseffecten. De dialogen klinken helder en komen mooi uit de centerspeaker. De muziek komt tenslotte goed tot haar recht en de subwoofer onderlijnt de actie netjes waar nodig. Storingen of ruis zijn gelukkig geheel afwezig. Beide tracks klinken behoorlijk op dezelfde lijn, hoewel mensen met een nauwkeurig gehoord zullen ontdekken dat het DTS-HD MA-spoor een iets dieper laag bevat. De extra features zijn beperkt tot twee featurettes (“Bringing the Legend to Life” van ongeveer 6 minuten en “Becoming a Street Fighter”, goed voor 17 minuten), een resem weggeknipte scènes (15 min.) en enkele automatisch opstartende promotionele trailers.

Bekijk hier de originele bioscooptrailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter