Fantastic Mr. Fox review

fantastic_mr_fox_posterFantastic Mr. Fox**** (door Dorien)

Regie: Wes Anderson

Met (de stemmen van) o.a.: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray

Speelduur: 87′

De nieuwste film van de eigenwijze Wes Anderson is een uiterst vermakelijke animatiefilm voor volwassenen! Nu in de bioscopen.

Het verhaal: Mr. Fox (stem van George Clooney) is een vos die, zoals het spreekwoord al aangeeft, met het ouder worden wel wat haren is kwijt gespeeld, maar zijn streken heeft hij nog niet verleerd. Tot grote frustratie van zijn vrouw (Meryl Streep). Toen ze twaalf (vossen)jaren geleden zwanger was, heeft hij haar immers bezworen te zullen stoppen met het stelen van kippen. Daar een vos echter niet gelukkig kan zijn “without a chicken in its teeth”- dixit Mr. Fox – hervalt hij in zijn oude gewoonten nadat de familie rechtover drie rijke boerderijen is gaan wonen. De verleiding krijgt de overhand, tot grote woede van de drie boerderijeigenaars die een regelrechte vendetta tegen hem op poten zetten…

fantastic-mr-fox1

Dorien‘s verdict: Fantastic Mr. Fox is de nieuwste film van Wes Anderson, de man achter eigenwijze films als The Darjeeling Limited, The Life Aquatic with Steve Zissou, The Royal Tenenbaums en Rushmore. En dat is er aan te merken. Mr. en Mrs. Fox keuvelen op zeer herkenbare, en vooral menselijke wijze over hun relatie en over existentiële debacles. De dialogen zijn gevat en speels, met een heerlijke tongue-in-cheek humor. Dit maakt dat Fantastic Mr. Fox, hoewel een animatiefilm, zeker geen kinderfilm is. We zouden zelfs zo ver durven gaan, als te stellen dat volwassenen deze film meer zullen kunnen smaken dan kinderen. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Roald Dahl. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een indicatie dat het toch een kinderfilm betreft, maar zij die bekent zijn met het werk van Roald Dahl, weten dat mans verhalen steeds een rauw kantje hebben. Zijn kinderboeken lezen dan wel als sprookjes, maar de oorspronkelijk overgeleverde, pre-Grim-en-H.C. Andersonsprookjes waren ook geen verhalen voor doetjes. Dit verhaal heeft eveneens zijn scherpere kantjes. Mr. Fox is immers een egoïstisch personage dat zijn familie en later zijn hele buurt in de problemen brengt dankzij zijn ego. Door in deze rol George Clooney te casten, krijgt dit personage echter iets verleidelijk, zodat je als kijker begrijpt waarom iedereen dit gedrag van hem blijft pikken. Ondanks alles is Mr. Fox immers een sympathieke kerel.

fantastic-mr-fox2

Fantastic Mr. Fox wordt in scene gezet met de aloude stop-motion techniek die tegenwoordig terug aan een opmars bezig is. Wes Anderson doet graag artistiek en stop-motion leent zich hier perfect toe. Vooral de manier waarop de vlammen van de lokale, door de ondergrondse dieren aangestoken brandjes in beeld worden gebracht, vonden we eigenlijk ronduit fascinerend. Omdat het verhaal over vossen en andere ‘graaf-grage’ dieren gaat, wordt er gekozen voor voornamelijk aardetinten, wat de artistieke feel van de film enkel aanvult. Het geheel wordt op smaak gebracht met muziek van Alexandre Desplat, die hier veel minder mainstream klinkt dan we van hem gewend zijn, met als toemaatje een nummer van Pulp-alum Jarvis Cocker. Dit resulteert in een uiterst vermakelijke animatiefilm voor volwassenen, die kindonvriendelijke Amerikaanse ratings vermijdt door alle vloekwoorden te vervangen door ‘cussing’, zodat iedereen van dit filmpje kan genieten. Gewoon mothercussing doen dus, zouden we zo zeggen!

Bekijk hier de geweldige trailer:

Met dank aan Dorien voor deze recensie.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter