Preview 28ste Brussels International Festival of the Fantastic Film

Fans van horror, science fiction en fantastici allerhande: verenigt u! Van 8 tot 20 april staat de Brusselse Tour & Taxis voor de 4e keer op rij weer volledig in het teken van de Brusselse Internationaal Festival van de Fantastische Film. Bifff voor de vrienden.

(Verslag door Dorien)

Het Bifff is al 28 jaar – je leest het goed, 28 jaar!! – het Mekka voor geaks en freaks met een voorliefde voor escapistisch filmvertier. Het Bifff profileert zichzelf als het grootste filmfestival in België. Of dit daadwerkelijk zo is, gaan we jullie niet bezweren. Maar het is gegarandeerd het festival met het meest excentrieke publiek en de meeste ambiance. Ook dit jaar zijn de programmasamenstellers er weer in geslaagd een uniek aanbod aan fantastische films te verzamelen. De samenstellers gaan er prat op slechts naar Spanje en de VS te zijn gegaan. Alle andere films, afkomstig uit o.a. de Scandinavische landen of Groot Brittannië, hebben ze puur op basis van reputatie bij hen thuis in de brievenbus aangetroffen. Om dan, in deze unieke luxesituatie, vanuit hun luie zetel een selectie te mogen maken.

Onder de geselecteerde films bevinden zich onder andere vier wereldpremières, negen Europese premières, vier internationale premières, en niet minder dan vijftig Belgische premières. Tevens zijn er weer vier competities waarin films kunnen meedingen naar een unieke award. Vooreerst is er de Internationale competitie met o.a. de Amerikaans/franse film Cold Souls met klassebakken Paul Giamatti en David Strathairn, en de Iers/Amerikaanse film Ondine van Neil Jordan, de regisseur van Interview With The Vampire met o.a. Colin Farrell.

Dan is de Zilveren Melies, een Europese competitie die genrefilms bekroont en waarvan in Brussel een finalist geselecteerd wordt die daarna magh doorstromen om de Gouden Melies te winnen. Geselecteerden hievoor zijn o.a. The Door uit Duitsland met rijzende ster Mads Mikkelsen, en Glenn 3948, een Sf-film van eigen bodem op locatie gedraaid in New York, Leuven en het Flageyplein, over de rivaliteit tussen twee pianisten en de huisrobot Glenn 3948 met Billy Boyd (Pepijn Toek uit Lord of the Rings). Het 7e spoor is een unieke Bifff-competitie waarin getracht wordt originaliteit te stimuleren, waarin dit jaar ook een Belgische film genaamd Vampires naar de hoofdprijs meedingt. Tot slot is er nog de Thriller-competitie en een Belgische kortfilm competitie. De winnaars worden bekend gemaakt op 20 april.

Verdere aanraders zijn nog Deliver Us From Evil uit Denemarken, Heartless uit Groot-Brittanië, The Killer Inside Me van Michael Winterbottom, Symbol, en zo kunnen we nog even verder gaan. Slotfilm is Kick-Ass van regisseur Matthew Vaugh (Stardust). Naar jaarlijkse gewoonte is er ook dit jaar het beruchte Bal des Vampires, een International Body Painting Contest, een steampunktentoonstelling, Japanimation Day en voor de derde keer op rij wordt er ook dit jaar een Zombie Parade georganiseerd. Voor elk wat wils dus. En voor diegenen die hun lief niet kunnen overtuigen omdat hij/zij het niet zo heeft voor fantastische films: vraag wat ze van de Disneyklassieker Bambi vonden… En of ze al ooit een pratend hert zijn tegen gekomen… Allen daarheen dus!

Voor meer informatie, het hele programma en nog zoveel meer: www.bifff.org


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter