The Ladykillers Blu-ray review

The Ladykillers****

Regie: Alexander Mackendrick

Met: Alec Guinness, Cecil Parker, Herbert Lom, Peter Sellers

Speelduur: 90′

Deze memorabele zwarte komedie uit 1955 is nu ook verkrijgbaar op Blu-ray!

Het verhaal: In Londen huurt Professor Marcus de bovenetage van het huis van Mrs. Wilberforce een excentrieke, maar lieve oude dame. Hij deelt haar mee dat er af en toe andere muzikanten op bezoek zullen komen om te repeteren. De waarheid is dat Marcus geen noot kan spelen, net zo min als zijn bezoekers: hij is het misdadige meesterbrein achter een dievenbende die o.a. bestaat uit de schelmachtige Harry, de moordzuchtige Louis en de verwarde One Round. De bende gebruikt de ruimte als uitvalsbasis voor een grootscheepse en gewaagde bankroof…

Ons verdict: The Ladykillers (niet te verwarren met de inferieure remake van de Coen gebroeders uit 2004) valt onmiddellijk op door de uitermate sterke verhaalstructuur en de vaste hand van regisseur Alexander Mackendrick. Hij tovert enkele uitermate straffe shots uit zijn hoge hoed en heeft een oog voor een feilloze scène-opbouw. Bovendien wist hij een memorabele cast samen te stellen, met op kop een briljante Peter Sellers en zijn latere ‘Pink Panther’-partner-in-crime Herbert Lom. Ook Sir Alec Guinness speelt met zichtbaar enthousiasme de pannen van het dak, terwijl de rest van de cast eveneens uitstekend hun ding doen. Het blijft uiteraard een film uit de jaren vijftig en hierdoor zullen de meeste van de MTV-generatie deze filmische klassieker ongetwijfeld overslaan, maar dat is hun verlies. Want The Ladykillers is hoe dan ook een absolute klassieker, met heerlijke dialogen, gitzwarte humor en charmante acteerprestaties die elke zichzelf respecterende filmfan moet gezien hebben. Kortom, voer voor de cinefielen onder ons!

De Blu-ray: Het originele widescreen HD-beeld heeft een bevredigende scherpte, met toch hier en daar een softer fragment. Iets wat uiteraard niet te vermijden is met dergelijke oude film. Ook het contrast is niet altijd even strak! Toch is het beeld over het algemeen erg goed. Om te beginnen ogen de kleuren erg mooi en helder en is de gebruikte filmprint netjes gerestaureerd. De Engelse DTS-HD Master Audio 1.0 Mono-track klinkt dan weer zuiver, met goed klinkende dialogen en filmmuziek. Het bonusmateriaal bestaat uit een leuke introductie door regisseur Terry Gilliam (3 min.), waarna je de hoofdfilm kan herbekijken met een informatief stukje audiocommentaar door filmprofessor Philip Kemp. Nadien zijn er interviews met scenarist Ronald Harwood (7 min.), regisseur Terence Davies (14 min.) en Allan Scott (10 min.). In “Cleaning Up The Ladykillers” (6 min.) ontdek je wat een verschil wat restauratie kan geven, terwijl de kers op de taart ongetwijfeld de 50 minuten durende documentaire “Forever Ealing” is. Als toemaatje is er nog de originele bioscooptrailer.

Bekijk deze zeker hier al eens:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter