District 9 DVD review

District 9****

Regie: Neill Blomkamp

Met: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike

Speelduur: 108′

Briljante sciencefiction-thriller van producer Peter Jackson (The Lord of the Rings trilogie) en regisseur Neill Blomkamp!

Het verhaal: District 9 toont ons een wereld waarin buitenaardse wezens op onze planeet landen en terechtkomen in een sloppenwijk nabij Johannesburg. De controle over de buitenaardse wezens wordt uitbesteed aan Multi-National United (MNU), een privébedrijf dat onverschillig is voor het welzijn van de wezens. Wanneer een terreinarbeider van MNU, Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley), een mysterieus virus oploopt, bereikt de spanning tussen de buitenaardse wezens en de mensen een absoluut hoogtepunt. Achtervolgd en opgejaagd door de straten van het lugubere alien ghetto, ontdekt Wikus hoe het voelt een outsider te zijn op je eigen planeet…

Ons verdict: District 9 werd al van ver voor zijn release enorm de hemel in geprezen en het degelijke soortgelijke, maar verder niet al te meesterlijke Cloverfield(***) liet ons toch wat sceptisch tegenover deze Peter Jackson productie staan. Iets wat we al snel vergaten bij het aanschouwen van de eigenlijke film! In District 9 bewijst debutant Neill Blomkamp voor eens en altijd dat originaliteit nog steeds bestaat en dat steengoede sciencefiction (met échte effecten in plaats van saaie CGI-toestanden) niet peperduur hoeft te zijn. District 9 – dat overigens een verfilming is van de kortfilm Alive in Joburg (2005) van Blomkamp – ontplooit zich als een documentaire, maar vormt zich na een tijdje om tot een razend spannende achtervolgingsthriller, met zeer geslaagde sciencefiction- en horrorinvloeden. Blomkamp blijkt een vakkundig actiecineast te zijn, met veel oog voor detail en een virtuoze beeldenregie. Tussen al de actie en het spektakel door is er echter eveneens plaats voor een onderliggende kritiek op politieke machtspelletjes en hoe we soms met allochtonen omgaan. Het geweld is grauw, met warempel hier en daar pure menselijkheid (van de aliens nota bene!). Het is overigens straf dat alles er zo geweldig uitziet en dat er werkelijk geen enkel speciaal effect ongeloofwaardig overkomt, want District 9 koste ‘amper’ 30 miljoen dollar! Kortom, een bedrag waar regisseur Michael Bay eens mooi zou mee lachen. Toch zien de buitenaardse wezens, de robots en al de rest er werkelijk verbluffend uit en we durven zelfs te stellen dat de meeste actiescènes er stukken indrukwekkender uitzien dan hetgeen van het scherm sprong bij het afgrijselijke Transformers: Revenge of the Fallen! Na alle lof over het verhaal, de originaliteit, de spectaculaire opzet en de effecten kunnen we niet anders dan een blik superlatieven op te trekken voor Sharlto Copley. De man had geen echte acteerambities en had voordien zo goed als niets betekend in de filmwereld. Toch is de man briljant in de rol van de getormenteerde rol Wikus en dan hebben we het vooral over de geweldige transformatie die het personage doormaakt. District 9 bracht wereldwijd bijna 205 miljoen dollar op. Niet slecht voor een ‘tussendoortje’ na het in elkaar zakken van de verfilming van het videospel Halo, dat Jackson en Blomkamp aanvankelijk gingen maken.

De DVD: Het anamorfische 1.85:1-beeld is scherp, met een goed contrast en een prima diepte. De heldere kleuren ogen natuurlijk en levendig. Het beeld is proper en vuiltjes of andere oneffenheden vormen geen probleem. De Engelstalige Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met heldere en goed verstaanbare dialogen die netjes uit de centerspeaker komen. Er is een prima stereospreiding, dynamiek en ruimte, terwijl de subwoofer instaat voor hier en daar de nodige onderlijning bij de puike actiescènes. Ruis of andere storingen hebben we zoals verwacht niet waargenomen. Extra’s bestaan uit een interessante audiocommentaar door regisseur Neill Blomkamp en het diepgravende “The Alien Agenda – Dagboek van een filmmaker”, waarin we in drie uitgebreide stappen het ontstaan van deze succesvolle prent ontdekken. Naast een promotionele promo zijn er ook nog enkele weggeknipte scènes aanwezig. Een must-own voor de liefhebbers van deze uitstekende sciencefictionfilm! Ook verkrijgbaar op een puike Blu-ray.

De bioscooptrailer kan je hier bekijken:


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

2 gedachten op “District 9 DVD review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.