BIFFF 2010: The Afterman DVD review

The Afterman***

Regie: Rob Van Eyck

Met: Jacques Verbist, Franka Ravet, Dora Raskin, Guido De Belder

Speelduur: 81′

De enige echte Vlaamse cultfilm heeft EINDELIJK zijn officiële DVD-release! Deze werd op gepaste wijze boven de doopvont gehouden op het 28ste BIFFF!

Het verhaal: Anno 2011. De wereld wordt verscheurd door oorlog, geweld en andere ellende (komt je dat bekend voor?). De atoombom valt en de wereld is vanaf dan een desolate plaats waar chaos en anarchie heerst. Een volwassen man (Jacques Verbiest) met het verstand van een kind leefde al die jaren veilig afgesloten in een bunker en wanneer een automatisch tijdslot plots opent komt deze terecht in een wereld waar hij niets vanaf weet. De “afterman” wordt al snel geconfronteerd met gewelddadige en perverse overlevenden. Hij wordt samen met een angstige vrouw (Franka Ravet) opgesloten bij een lokale slavendrijver. Ze kunnen echter allebei ontsnappen, waarna er langzaam maar zeker iets moois bloeit tussen de twee. Maar is er wel plaats voor liefde en geluk (lees: seks) in deze barbaarse nieuwe wereld?

Ons verdict: Vijfentwintig jaar na datum is het dan plots zo ver: The Afterman – the one and only Vlaamse cultfilm en het begin van een hallucinante filmtrilogie zonder weerga – krijgt eindelijk zijn officiële DVD-release! Bij veel (jongere) mensen zal dit een welgemeende ‘WTF?’ oproepen, maar voor de liefhebbers van cult en exploitation zal dit op enorm veel gejuich onthaald worden. Er is dan ook geen betere plaats ter wereld dan het Brusselse Internationaal Festival van de Fantastische Film om deze unieke gelegenheid extra in de bloementjes te zetten. In het bijzijn van anarchistische filmmaker Rob Van Eyck en The Afterman himself Jacques Verbist werd de ‘25th Anniversary Edition’ met veel bombarie boven de doopvont gehouden op de 28ste editie van het populaire genrefestival. Aan de brede grijns van de distributeur te zien kan de exploitationprent na al die jaren nog steeds op genoeg belangstelling rekenen.

Destijds werd The Afterman door de landelijke serieuze pers echter met de grond gelijk gemaakt en je kan als kritische recensent dan ook bijna alles (terecht) afkraken aan de film. Het acteerwerk is inderdaad wat aan de knullige kant en het weinig subtiele, simplistische scenario is ongetwijfeld alleen geschreven als kapstop om zoveel mogelijk perverse seks- en geweldtoestanden aan op te hangen. Toch is de eerste Afterman met reden een culthitje geworden en is het bijna vreemd dat het zolang heeft moeten duren eer er een briljante geest op het idee kwam om de film op DVD uit te brengen. De rebelse Rob Van Eyck uit Zichem maakte deze letterlijk unieke genrefilm geheel buiten het Belgische filmsysteem en zwemt al vanaf de eerste frames volledig tegen de stroom in. Terwijl men in Vlaanderen nog zat te kijken naar boer Vermeulen op zijn veld in De Vlaschaard, zette Van Eyck dit allemaal op zijn kop. Het verhaal van deze eigenzinnige ‘Vlaamse Mad Max op den boerenbuiten’ staat bol met bloot, seks en allerhande voor in die tijd ongetwijfeld controversiële geweldscènes. Het moet overigens gezegd worden dat de speciale make-upeffecten er best mogen zijn. Ogen worden enthousiast uitgestoken, mensen worden hardhandig doorboort met allerhande landbouwwerktuigen of simpelweg gewelddadig afgeknald! Denk daarbij nog kannibalistische boeren, seksverslaafde lesbische vrouwen en barbaarse priesters en je weet dat je hier een film hebt die ideaal is voor een avondje fijnzinnige familievertier. Kortom dikke pret voor de liefhebbers van horror, cult, pulp en exploitation Flemish style!

De DVD: Het is in het begin even slikken (en wennen), maar in deze verwende tijden van Blu-ray, digitale televisie en high-definition komt de beeldkwaliteit wat flets over. De gebruikte filmprint bevat bij momenten behoorlijk wat vuiltjes, krasjes, beeldflikkeringen en andere beschadigingen en verder ogen de kleuren wat afgewassen (hoewel dit enkel maar bij de post-apocalyptische sfeer van de film bijdraagt). Ook stelt het zwartniveau en het contrast wat teleur. De scherpte is over het algemeen dan weer bevredigend te noemen en hetzelfde kunnen we stellen over de diepte van het beeld. Gezien het low-budget karakter van de productie en het bronmateriaal is de beeldkwaliteit zeker te doen, maar verwacht echter geen opgepoetste anamorfische hoge definitie transfer! De Mono-geluidsmix is van hetzelfde laken een broek. Een beperkt geluidsbeeld, zonder veel spreiding, dynamiek en diepgang. Gelukkig klinken de ietwat aandoenlijke eighties-soundtrack en het gekreun/geschreeuw prima, zonder al teveel ruis of kraakjes. Waar deze uitgave echter wel een serieuze steek laat vallen is op het gebied van extra features. Het is te zeggen, er zijn er gewoon geen! Op de overigens erg knappe cover en diskhouder staan zaken vermeld zoals een filmografie en een ‘message from director Rob Van Eyck’, maar dit gaat jammer genoeg over wat informatie dat aan de binnenkant van de hoes staat. Er is zelfs geen fatsoenlijk interactief menu aanwezig en dat is toch een beetje onprofessioneel. Maar we mogen tenslotte al blij zijn dat we eindelijk deze cultklassieker op een officiële DVD in onze kast kunnen plaatsen. Een must-have voor de connaisseurs van post-apocalyptische exploitationfilms zoals die alleen in de jaren zeventig en tachtig gemaakt werden!

Bekijk hier een scène van de film:

Meer weten over deze eigenzinnige filmmaker en zijn films? Neem dan zeker eens een kijkje op zijn website: www.belgiancult.be, en hou in de nabije toekomst zeker onze pagina’s in het oog voor allerhande uitzinnige verrassingen!

Met dank aan Zeno Pictures.


9 gedachten op “BIFFF 2010: The Afterman DVD review”

 1. Rob van Eyck is een genie….
  één van de beste Belgische films ooit!

  Please wait...
 2. Cult tot daaraan toe.

  Please wait...
 3. waar kunt ge eigenlijk de tweede vinden?

  Please wait...
 4. Wel, die is onafhankelijk door Rob uitgegeven, maar is ondertussen out of print. Ik ben één van de ‘lucky ones’ (t’is uiteraard hoe je het bekijkt…) die een exemplaar heeft. Maar Afterman II zou binnen afzienbare tijd ook uitkomen bij dezelfde distributeur van de eerste Afterman DVD.

  Please wait...
 5. afterman 2 heb hem gekocht op facts. is eigenlijk een samenraapsel van deel 1 met nieuwe scenes zeker niet zo goed als deel 1. die is echt een cultklassieker. komt deel 3 er ook aan of niet? juist blue belgium van hem gezien met saartje van den driese. zijn er nog van hem??

  Please wait...
 6. die website werkt niet meer of is fout kunnen jullie een nieuwe link plaatsen of een andere website??

  Please wait...
 7. http://www.zenopictures.be/

  Please wait...
 8. En er komen er nog aan van dezelfde regisseur.

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter