High Lane Blu-ray review

High Lane***

Regie: Abel Ferry

Met: Fanny Valette, Johan Libéreau, Raphaël Lenglet, Nicolas Giraud

Speelduur: 86 minuten

Degelijke Franse horror, die helaas niet in de buurt komt van de eerdere toppers!

Het verhaal: Een avontuurlijk weekendje verandert in een nachtmerrie in High Lane (a.k.a. Vertige). Op weg om een berg te beklimmen, worden vijf vrienden geconfronteerd met een grote teleurstelling: het bergpad blijkt afgesloten. Omdat drie van hen ervaren klimmers zijn, besluiten ze de waarschuwingen te negeren en verder te gaan. Al snel blijkt dat de klim veel gevaarlijker is dan verwacht. Vooral wanneer de vrienden ontdekken dat zich iemand op de berg schuil houdt, iemand met duistere bedoelingen…

Ons verdict: Hoewel de Franse bioscoopbezoekers er niet echt van wakker lijken te liggen, zorgden horrortitels als Haute Tension, Ils, Frontiere(s), A l’intérieur en Martyrs stuk voor stuk voor de internationale doorbraak van de makers aan het roer van de bewuste films. Het internationale aanzien en de controverse rond deze reeks bloederige schokfestijnen moedigen de frisse, jonge Franse cineasten uiteraard enkel maar aan om hierop verder te bouwen. Vertige (ofte High Lane zoals de film bij ons wordt uitgebracht door distributeur DFW) van regisseur Abel Ferry is de volgende in de rij. Voor een debuut ziet het er allemaal geweldig uit, met puike klimsequenties, prachtige, doch erg robuuste landschappen en een prima cameravoering. Het acteerwerk is degelijk, ondanks dat de personages de uitwerking hebben van een bierviltje. Helaas is dat niet het enige minpuntje van Vertige. Origineel kan je de film namelijk moeilijk noemen! Het is een mix van Vertical Limit, The Descent, Wrong Turn en The Hills Have Eyes. Bovendien mist de film wat de furieuze spanning en de intensiteit van de Franse voorlopers in het genre. De prent bevat een handvol degelijke scènes, met prima speciale effecten, dus de niet al teveel eisende horrorfan kan het slechter treffen dan deze Vertige.

De Blu-ray: Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 beeld ziet er over het algmeen haarscherp uit, met een prima contrast en idem voor het schaduwdetail. Het zwartniveau is solide en de kleuren ogen vol en natuurlijk. Het gaat hier uiteraard om een recente film, dus zoals verwacht vormen vuiltjes en beschadigingen geen enkel probleem. Filmgrain hebben we niet direct opgemerkt. De Franse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met goed verstaanbare dialogen en de nodige ondersteuning bij de horror, de aanwezig muziek en de vele geluidseffecten. Ruis, kraakjes en andere ellende zijn niet aan de orde.

Hier kan u de bioscooptrailer bekijken:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter