Johnny Mad Dog Blu-ray review

Johnny Mad Dog****

Regie: Jean-Stéphane Sauvaire

Met: Carlos Badawi, Teddy Boy, Maxwell Carter, Amil Cash

Speelduur: 95′

Een harde en rauwe kijk op het leven van de Afrikaanse kindsoldaatjes!

Het verhaal: In een door oorlog verscheurd Afrikaans land trekken de 15-jarige Johnny Mad Dog en zijn kindsoldaatjes van dorp naar dorp om overal bloedbaden aan te richten. De volwassenen worden vermoord, de kinderen ontvoerd en in gewetenloze moordmachines veranderd. Dat gebeurde jaren geleden ook met Johnny. Nu is hij volledig in de ban van de bloeddorstige rebellen. Tijdens een van zijn moordpartijen weet de 13-jarige Laokole samen met haar broertje en invalide vader te ontsnappen. Haar pad zal meerdere malen dat van Johnny Mad Dog kruisen, waarbij het noodlot telkens wordt uitgesteld. Maar uiteindelijk eist de oorlog toch zijn tol…

Ons verdict: Volgens het persbericht worden de hoofdrollen in deze Johnny Mad Dog vertolkt door kinderen die zelf slachtoffer en dader zijn geweest van oorlogsmisdaden. Dit zou verklaren waarom de film zo vaak akelig realistisch aanvoelt! Het acteerwerk is dan ook ijzersterk en het is hartverscheurend wat de kindsoldaten allemaal meemaken. De Franse documentairemaker Jean-Stéphane Sauvaire (A Dios, Carlitos Medellin) sluit geen compromissen en verbloemt de bikkelharde realiteit niet in deze loodzware, doch straffe prent. De filmmaker kreeg er de “Regard Hope Award” voor op het Filmfestival van Cannes en dat is wat ons betreft dan ook geheel terecht. Johnny Mad Dog is zoals verwacht geen zeemzoeterige familiefilm en echt vrolijk zal je er niet van worden, maar jongens straffe cinema is het hoe dan ook! Warm aanbevolen voor de liefhebbers van de betere film.

De Blu-ray: De transfer is in het originele 2.35.1-formaat en de HD-transfer is zeer goed met een puik contrast, prima scherpte en een goed zwartniveau. Hier en daar vinden we wem wat filmgrain en edge enhancement, maar dat stoort bij deze film nergens en draagt zelfs bij tot de sfeer. Ook de DTS-HD Master Audio 5.1-track weet de verwachtingen in te lossen met behoorlijk wat dynamiek, spreiding en een prima plaatsing van de effecten. Ruis of andere ellende is gelukkig niet aan de orde. Naast de hoofdfilm bevat de Blu-ray ook nog een interessante ‘Making of’-documentaire.

Voor de bioscooptrailer kan je hier terecht:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter