Black Dynamite DVD review

Black Dynamite ***

Regie: Scott Sanders

Met: Michael Jai White (Blood and Bone)

Speelduur: 80′

Haal deze hilarische import DVD in huis als je houdt van ’70s Blaxploitation films zoals Shaft.

Het verhaal: Wanneer de jongere broer van ex-CIA, Black Dynamite, agent wordt vermoord, breekt de hel los in het getto. Geen enkele pooier, dealer, maffioso, en corrupte politicus is nog veilig voor Black Dynamite … .

Ons verdict: Blaxploitation-films kenden een kortstondig succes in de vroege jaren ’70. Het low budget niche-genre, waarin zwarte actiehelden het opnamen tegen ‘the man‘ en al het slechte in het getto, vonden weerklank bij de zwarte Amerikaanse bevolking en de tieners in de drive-ins. Op Shaft na vonden deze films echter weinig aftrek in onze contreien, en ook in de VS stierf ook het genre al gauw een snelle dood, vooral door de opkomst van big budget Hollywood B-films als Jaws en Star Wars in de tweede helft van jaren ’70. Blaxploitation-films kregen een tweede leven, en een cult status, in de late jaren ’90 wanneer Quentin Tarantino, met Pam Grier, één van de iconen van het genre de hoofdrol gaf in Jackie Brown. Plots konden we ook wij -op DVD/video- genieten van schuldige pleziertjes als Foxy Brown, Coffee, Truck Turner en Superfly, om maar een paar van de bekendste titels uit het genre te vermelden.

Met Black Dynamite verschijnt er nu een fonkelnieuwe (parodie op de) Blaxploitation film op DVD die werkelijk alle kenmerkende elementen van het genre stopt in 80 hilarische minuten: een stoere zwarte held in de imposante vorm van Michael Jai White; non-stop auto-achtervolgingen, schietpartijen en kung fu; afrokapsels; leren jasjes; zwarte babes met voluptueuze rondingen die veelvuldig in beeld komen; en natuurlijk een swingende soundtrack vol funk en soul. Zelfs de technische mankementjes eigen aan het genre werden niet vergeten: de continuïteitsfouten, montage errors en plotgaten zijn werkelijk niet te tellen. Kortom Black Dynamite biedt pretentieloos plezier voor de liefhebbers , en eerherstel voor een -bijna- vergeten genre. Black Dynamite 2 zou al in de maak zijn. Laat maar komen!

Bekijk alvast de KNT trailer van Black Dynamite en enkele vintage trailers van Blaxploitation-klassiekers:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.