Cannes 2010: Hors La Loi (Official Selection) review

Hors La Loi****

Regie: Rachid Bouchareb

Met: Jamel Debbouze, Roschdy Zem, Sami Bouajila, Assaad Bouab

Speelduur: 138′

Ambitieus opgezet misdaaddrama, dat een enorme storm losweekte tijden het Cannes film festival!

Het verhaal: De film verteld het verhaal van drie broers – Saïd (Jamel Debbouze), Abdelkader (Sami Bouajila) en Messaoud (Roschdy Zem) – die zichzelf en hun resterende familie staande proberen te houden tijdens de bloedige Algerijnse strijd voor onafhankelijkheid. Als kijker volgen we hun spannende en meeslepende relaas van opgang en wraak, maar ook van een verval in de donkere (onder)wereld van de fel om zich heen grijpende misdaad…

Ons verdict: Dat men in Frankrijk straffe kan maken weten we al een tijdje. Toch werd ondergetekende behoorlijk verrast door Rachid Bouchareb’s Hors La Loi, een ambitieuze gangster annex oorlogsfilm, die ons het meeslepende relaas verteld van drie broers tegen de meest turbulente periodes uit de bloedige Algerijnse strijd voor onafhankelijkheid. Het was bij toeval dat ik deze prestigieuze screening op de planning vond. En hoewel ik niet helemaal mee was met alle heisa en controverse (van boegeroep en kleine betogingen tot een intens opgedreven politiemacht) tijdens de screening van de film op het Cannes Film Festival, heb ik zeker en vast genoten van deze film. Bouchareb – die tevens het scenario schreef – bouwt zijn film nogal episodisch op en hierdoor duurt het even voor je als kijker een echte emotionele connectie hebt met de personages uit de film, maar de feilloze regie, het meeslepende verhaal en het uitstekende acteerwerk, tillen deze Hors La Loi knap boven de middelmaat van het genre uit.

Het trio op de affiche Jamel Debbouze, Sami Bouajila en Roschdy Zem zijn erg goed op dreef, en krijgen mooi weerwerk van de rest van de cast. Hors La Loi ziet er verder erg knap uit, met knappe locaties, een verbluffend production-design en zeer fraai camerwerk van vakman Christophe Beaucarne. Echt in een vakje stoppen kan je niet met deze prent. Daarvoor switched de cineast vaak van genre, maar dit is gelukkig nergens nadelig voor het algemene tempo en alles sluit netjes op elkaar aan. Hors La Loi, ofte Outside The Law, is een mooi en ambitieus opgezette Europese topproductie, over een blijkbaar nog steeds erg controversiële bladzijde uit de Franse geschiedenis. De film bevat alles wat de film verkoopbaar zal maken bij het grote publiek: geweld, spanning, sensatie, drama en romantiek. Ik was zeker gecharmeerd door Hors La Loi en dit zal wat mij betreft zeker uitgroeien tot één van de toppers van het festival van dit jaar. De controverse zal hier bij ons uiteraard wat in dovemansoren vallen, want het is immers een erg standaard opgeklopte mainstreamfilm, die à la Hollywood gewoon hier en daar een loopje met de geschiedenis neemt.

Bekijk hier de officiële trailer van de film:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter