Red Blu-ray review

Red***1/2

Regie: Robert Schwentke

Met: Bruce Willis, Mary-Louise Parker, Morgan Freeman, Karl Urban, Helen Mirren, John Malkovich

Speelduur: 111’

Bruce Willis, bijgestaan door een heerlijke supporting cast, is geweldig op dreef in deze geslaagde mix van actie, sensatie en humor. Nu op DVD en Blu-ray!

Het verhaal: Frank Moses (Bruce Willis) lijkt op het eerste zicht een saaie man. Hij is al een tijdje op pensioen en om de tergende eenzaamheid te verdrijven belt Frank vaak met de beeldschone telefoniste Sarah Ross (Mary-Louise Parker). Onder zijn vriendelijke en ietwat stoffige uiterlijk gaat echter een getrainde ex-regeringsagent schuil, die je in een oogopslag kan doden! Op een dag wordt het idyllische leventje van Frank grondig overhoop gezet, wanneer hij het doelwit wordt van enkele professionele huurmoordenaars. Deze komen ook Sarah op het spoor, dus Frank besluit haar in bescherming te nemen. Compleet overrompeld door de ontelbare explosies en hardnekkige kogelregens roepen Frank en Sarah de hulp in van enkele excentrieke ex-collega’s. Met alle explosieve gevolgen van dien…

Ons verdict: Met uitzondering van het onevenwichtige sciencefictionavontuur Surrogates is Bruce Willis al een tijdje terug erg goed op dreef. Na zijn comeback met het kassucces Die Hard 4.0 in 2007, rijgt de kalende actieheld opnieuw de hits aan elkaar. Na zijn fel gesmaakte optreden in Sylvester Stallone’s actiefestijn The Expendables en de prima actiekomedie Cop Out is het met de stripverfilming Red opnieuw raak voor onze “Bruno”. Niet alleen zijn de meeste critici wild van deze stijlvolle actieprent, maar ook het publiek kan er schijnbaar niet genoeg van krijgen. In thuisland Amerika kampeerde de prent tegen alle verwachtingen in enkele weken in de hoogste regionen van de boxofficelijsten. Gebaseerd op de gelijknamige en tot cultstatus verheven stripboeken van Warren Ellis and Cully Hamner is Red een vlot gemaakte actiefilm, met een stevige geut (cynische) humor. Het scenario van de hand van Jon en Erich Hoeber is scherp en vlot geschreven, met snedige dialogen. De humor zit nooit de actie en spanning in de weg en dat is maar goed ook! Ondanks dat regisseur Robert Schwentke (Flightplan, The Time Traveler’s Wife ) niet echt bekend staat om zijn oog voor spectaculaire actie en spektakel, bevat Red enkele zeer geslaagde actietaferelen. Ik durf zelfs stellen dat een bepaalde knalscène, met de voor haar leeftijd nog altijd zeer bevallige Helen Mirren (Prime Suspect, The Queen) alleen al de prijs van de Blu-ray waard is!

Toch is Red veel meer dan alleen maar wild in het rond vliegende kogels en grote ontploffingen. Naast de al eerder aangehaalde inventieve dialogen, springt de stijlvolle regie van de uit Duitsland afkomstige filmmaker onmiddellijk in het oog. Het is gelukkig nergens te veel, en het geheel blijft over de hele lijn lekker vlot. Een ander zeer sterk punt is de uitstekende casting. Want naast Bruce Willis duiken ook nog de volgende Hollywoodiaanse klasbakken op: Mary-Louise Parker, Morgan Freeman, Karl Urban, Helen Mirren, John Malkovich, Ernest Borgnine, Richard Dreyfuss en de immer geweldige Brian Cox. Actieheld Willis is heerlijk als de rustige, doch uitermate dodelijke Frank Moses en vooral de scènes met de über-milf Mary-Louise Paker (Weeds) zijn een plezier om naar te kijken. De chemie spat van het scherm en je leeft als kijker van de eerste momenten mee met de vaak hilarische avonturen van de twee. Deze krijgen bovendien krachtig weerwerk van Freeman, Cox en Mirren, terwijl John Malkovich hier en daar toch helaas een beetje de pedalen verliest. Rijzende ster Karl Urban (Lord of the Rings, Star Trek) is op zijn beurt goed gecast als de meest opvallende slechterik van dienst, terwijl er gesmaakte bijrollen zijn van oudgedienden als Ernest Borgnine (The Wild Bunch, Airwolf) en Richard Dreyfuss (Jaws, Close Encounters of the Third Kind). Waarom dan toch maar drie en een half ster? Wel, ondanks er bitter weinig op deze film is aan te merken, slaagt Red er nergens echt in om zijn subgenre te overstijgen zoals de briljante stripfilm Kick-Ass dat wel deed. Met een straffer cineast had hier ongetwijfeld nog o zo véél meer (lees: meesterwerk) ingezeten. Het is hoe dan ook een prima actiefilm geworden, met een geslaagde portie humor.

De Blu-ray: Het 2.35:1 HD beeld spat van het scherm af, met mooie, warme kleuren en een puik niveau van diepte en detail. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track klinkt helder, met veel dynamiek en richting. De subwoofer draagt zoals het hoort ook zijn steentje bij tijdens de vele actiescènes. Storingen zijn niet aan de orde. De extra features bestaan uit een interessante audiocommentaar, die werd ingesproken door gepensioneerde CIA officier Robert Baer. Verder “Access RED”, enkele interviews met cast en CIA deskundigen TERWIJL de film afspeelt op de achtergrond, en een trivia & facts-track. Ook zeer leuk zijn de deleted & extended scenes en een verborgen ‘easter egg’. Kortom, een leuke titel voor de liefhebbers van actie!

Kijk hieronder nog eens de bioscooptrailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter