Machete Blu-ray review

Machete****

Regie: Robert Rodriguez en Ethan Maniquis

Met: Danny Trejo, Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Jeff Fahey, Steven Seagal, Robert de Niro, Don Johnson, Lindsay Lohan

Speelduur: 100’

Stevige B-actie, met een vettige knipoog naar de exploitationfilms uit de seventies! Nu ook op Blu-ray.

Het verhaal: Wanneer de Mexicaanse agent Machete Cortez (Danny Trejo) en zijn hondstrouwe partner in een bloedige hinderlaag lopen en de stoere Federalé voor zijn ogen iedereen dat hij lief heeft ziet afgemaakt worden, wordt Machete voor dood achtergelaten. Na zijn herstel verkast Machete naar de Verenigde Staten om onder te duiken en gaat hij aan de slag als huurmoordenaar. Hij krijgt van de louche zakenman Michael Booth (Jeff Fahey) de opdracht om de racistische senator John McLaughlin (Robert de Niro) om te leggen. Deze politicus maakt er samen met zijn gevolg een sport van om kansloze Mexicanen aan de grensovergang als levende schietschijf te gebruiken. Machete wordt echter weer bedot en zweert vanaf dan bloedige wraak op alles en iedereen dat hem in de weg staat. Hij krijgt al vlug hulp van de bevallige agente Sartana Rivera (Jessica Alba) en de bad-ass Luz (Michelle Rodriguez) om dit varkentje eens vakkundig te wassen…

Ons verdict: Het titelpersonage Machete, geportretteerd door de Mexicaanse bijrolacteur en real life zware jongen Danny Trejo (The Replacement Killers, Predators), kwam al aan bod – in een weliswaar kindvriendelijke versie – in de familiefilms van Spy Kids, maar kreeg uiteraard pas echt vorm in de geflopte Tarantino en Rodriguez samenwerking Grindhouse uit 2007. Deze zogenaamde double-bill bestond uit Planet Terror en Death Proof, met tussenin een aantal fake trailers. Eén daarvan was Machete, waarin Trejo gestalte gaf aan een stoere Mexicaanse Federalé die op wraak zint na een mislukte aanslag. Grindhouse flopte genadeloos, maar toch bleef filmmaker Robert Rodriguez in de pers volhouden dat deze trailer zou verfilmd worden tot een langspeler. Wel, een dikke drie jaar later kunnen we “Machete: de langspeler” eindelijk gaan bekijken! Met zowaar dezelfde cast als in de trailer, maar dan aangevuld met een resem uitzonderlijke namen. Of wat dacht u van Steven Seagal, Don Johnson en Robert de Niro in één en dezelfde film?

Ook aanwezig op de affiche zijn Jessica Alba, Michelle Rodriguez en Lindsay Lohan. Kortom, Machete lijkt weer een beetje op een vergadering van karakterkoppen uit het genre. Ondergetekende was dan ook best nieuwsgierig naar deze bloederige hommage aan de rauwe exploitation- annex actiefilms uit de jaren stillekes. Het moet gezegd dat Rodriguez en zijn huidige partner-in-crime Ethan Maniquis zowaar de belofte weten waar te maken. Net als zijn segment uit Grindhouse (Planet Terror, nvdr.) is Machete heerlijk bloederige pulp geworden, vol typische clichés van het genre die lekker uitvergroot zijn, ranzige toestanden en over-the-top acteerwerk. Trejo is geweldig in de hoofdrol en de man met de granieten karakterkop geniet overduidelijk. De rest van de cast doen eveneens hun best en weten stuk voor stuk te overtuigen. Het is echter vooral smullen geblazen van de regelrechte comebackvertolkingen van achtereenvolgen – en hou u vast! – Lindsay Lohan, Steven Seagal en Don Johnson, terwijl Jeff Fahey opnieuw bewijst dat hij meer in zijn mars heeft dan op te draven in goedkope direct-to-dvd troep zoals pakweg The Hunt For Eagle One: Crash Point en Epicenter. Machete is uiteraard vooral een stevige actiefilm en de liefhebbers van het genre onder ons zullen dan ook hun hartje kunnen ophalen aan een hele resem bikkelharde knokpartijen (Steven Seagal is back!), rondvliegende kogels, indrukwekkende wapenarsenalen en spectaculaire explosies. De choreografie is zoals verwacht meer dan goed en de prent bevat zoals we gewoon zijn van de mannen aan het roer, enkele epische shots. Het is wel een beetje jammer dat Rodriguez en co soms iets te naarstig zijn omgesprongen met allerhande effecten om de filmprint ouder te laten overkomen… Net als de voorloper Grindhouse werd Machete onterecht een beetje over het hoofd gezien door het Amerikaanse publiek, maar toch zijn er volgens Rodriguez maar liefst twee sequels op komst. Dus dat wordt smullen!

De Blu-ray: Het 1.85:1 HD-beeld is over het algemeen goed scherp, met een puik contrast en een prima detail. De kleuren zien er wat geelachtig uit, maar dit is – net als de vele krassen, grove korrel en andere zaken – de bedoeling van de filmmakers. U weet wel, om het typische Grindhouse-gevoel op te roepen. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track klinkt op zijn beurt netjes met heldere en steevast verstaanbare dialogen. Het geluidsbeeld is bevredigend qua ruimte en stereospreiding met vooral een fraaie weergave van de filmmuziek. De subwoofer draagt zijn steentje bij, zonder echt te overdrijven. Storingen zijn gelukkig niet aan de orde. Naast een mooie kartonnen sleeve, zijn er helaas geen echte extra features aanwezig. Een gemiste kans!

Bekijk hier nog eens de originele bioscooptrailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter