The Ides of March review

The Ides of March ****

Regie: George Clooney (Good Night, and Good Luck)

Met: Ryan Gosling, George Clooney, Evan Rachel Wood, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomei, Jeffrey Wright

Speelduur: 100′

Ga kijken als je houdt van intelligente politieke thrillers bevolkt door klasbakken zoals State of Play en Michael Clayton.

Het verhaal: Een jonge verkiezingsadviseur geraakt in de clinch met zijn idealen én de presidentskandidaat waarvoor hij werkt tijdens de race om de Democratische nominatie … .

Ons verdict: Je moet het superster George Clooney nageven, in plaats van te kiezen voor het makkelijke geld (dat verdient ie wel met Nespresso-commercials, red.) in grote blockbusters, probeert hij minstens één keer per jaar een interessante film af te leveren die zonder zijn steun waarschijnlijk geen groen licht zou krijgen. Denk maar aan Out of Sight, Three Kings, Syriana, The Good German, Michael Clayton en Up in the Air. Ook zijn regiewerk was -op het dwaze Leatherheads na- steevast voortreffelijk. The Ides of March is wellicht zijn meest voldragen film als regisseur, en doet met weemoed terugdenken aan de intelligente Hollywoodfilms uit de jaren ’70 die niet steunden op speciale effecten en explosies, maar simpelweg op een degelijk verhaal en voortreffelijke acteurs. Ook voor de The Ides of March wist Clooney -naast zichzelf- een resem klasbakken te strikken die zichtbaar genieten van de kans om hun tanden te zetten in de slimme dialogen. Ryan Gosling (die dezer dagen zowat schittert in iedere bioscoopfilm, red.) excelleert als de idealistische consultant die door zijn politiek werk beetje bij beetje stukjes van zijn ziel verliest. Maar ook de piepjonge Evan Rachel Wood en veteranen zoals Philip Seymour Hoffman en Paul Giamatti geven het beste van zichzelf. Clooney zelf ten slotte bewijst dat hij ook in het echt een (geloof)waardige presidentskandidaat zou zijn. Schrik dan ook niet als je één of meer van deze namen regelmatig ziet opduiken tijdens het nakende Awards seizoen. Als The Ides of March één mankement heeft, is het wel dat hij net iets minder ingenieus in elkaar steekt, dat hij zelf lijkt te denken. Verwacht geen grote plottwists noch spektakel, maar wel het soort klassefilm voor en door volwassenen dat dezer dagen minder dan ooit gemaakt wordt in Hollywood. Ga dat zien!

Bekijk alvast een korte featurette over The Ides of March.


Eén reactie op “The Ides of March review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter