De 10 strafste televisieseries van het moment

Hopelijk weet iedereen intussen dat er tegenwoordig vaak straffere kost op de flatscreen te vinden is dan op het witte doek? Met name de Amerikaanse (betaalde) kabelzenders als HBO, Showtime, AMC, en FX leveren jaar op jaar topreeksen af die de vergelijking met eerdere toppers als The Sopranos, The Wire, Rome, en The Shield kunnen doorstaan. Onderstaand vind je een overzicht van de 10 reeksen die ons in 2011 het meeste kijkplezier opleverden. De oplettende lezer zal zien dat Mad Men ontbreekt, van die klasbak kregen we dit jaar jammer genoeg geen nieuwe afleveringen. Bij elke reeks staat vermeld welke vaderlandse zender ze -al dan niet- rijkelijk laat heeft geprogrammeerd. Zoals vanouds kan je alle zinvolle opmerkingen nalaten bij de comments onderaan deze post, of op onze Facebook pagina.

1 Boardwalk Empire (Seizoen 1 werd uitgezonden door Prime en NED3 – Seizoen 2 loopt nu op HBO in de VS)

Boardwalk Empire komt uit de pen van één van de schrijvers van de The Sopranos, wordt geproduceerd door de grote Martin Scorsese, en heeft een geniale cast aangevoerd door Steve Buscemi, Michael Pitt, Kelly MacDonald en karakterkop Michael Shannon. Voeg daarbij een immer sterker wordend verhaal, dat zich afspeelt in het corrupte Atlantic City ten tijde van de drooglegging, en je krijgt een sublieme misdaad mix van The Godfather, The Untouchables, en The Sopranos. Instant-klassieker!

2 Game of Thrones (Seizoen 1 wordt nu uitgezonden door Prime – Seizoen 2 start volgend jaar in april op HBO in de VS)

De Lord of The Rings saga maakte van fantasy een respectabel en volwassen genre in de bioscoop. Game of Thrones deed dit jaar hetzelfde over voor televisie. HBO spaarde kosten noch moeite om de boeken van George R.R. Martin in een monumentale tv reeks te gieten, en laat bovendien niet na om het geheel te overgieten met een heerlijke saus van seks en geweld, die Rome én Spartacus naar de kroon steekt.

3 Sons of Anarchy (Seizoen 1 en 2 werden uitgezonden door 2BE – Seizoen 4 loopt nu op FX in de VS)

Sons of Anarchy vliegt nu al enkele jaren onder de radar, maar is en blijft zoveel meer dan zomaar een actieserie over stoere bikers. Net als The Shield (van dezelfde makers) is dit een groots opgezet drama van Shakespeariaanse proporties dat zich nu eenmaal afspeelt in een milieu van criminele bendes en corrupte flikken. Hoofdrolspeler Charlie Hunnam is een revelatie, maar de show wordt vooral gestolen door een verlepte Katey Sagal (Peggy Bundy uit Married With Children (!)), de wandelende missing link Ron Pearlman, en een stoet aan staalharde gastacteurs zoals Danny -Machete- Trejo.

4 Dexter (Seizoen 1 tot 4 werd uitgezonden door Acht – Seizoen 6 loopt nu op Showtime in de VS)

Hoewel de ‘verrassing’ er na meer dan 5 seizoenen een beetje uit is, blijft Dexter het ultieme contragewicht tegen glossy reeksen als C.S.I. en de elfendertig klonen. Michael C. Hall overtuigt nog steeds als de seriemoordende bloedexpert van de politie van Miami. Een must voor liefhebbers van gitzwarte en morbide humor!

5 Spartacus: Blood and Sand (Seizoen 1 werd uitgezonden door 2BE – Seizoen 2 gaat in januari van start op Starz in de VS)

Het duurt wel een aflevering of 5 vooraleer je beseft dat Spartacus meer is dan bloed en tieten in een ‘historische’ context, maar deze mix van Gladiator, Rome en 300 mondt uit in een grandioze grand guignol van een finale die de haren op ieders armen overeind zet, en je reikhalzend doet uitkijken naar het nakende vervolg. Niet voor gevoelige zielen!

6 Strike Back (Seizoen 2 wordt nu uitgezonden door 2BE – Seizoen 1 liep eerder op Sky in de UK)

Wie zijn spionage- en/of actiereeksen graag net iets geloofwaardiger heeft dan pakweg 24, en net iets minder serieus dan Spooks, krijgt met Strike Back het perfecte visueel compromis. Keiharde actie in een geloofwaardige setting, en een welgekomen terugkeer naar de old skool actie-cinema uit de late jaren ’80 – vroege jaren ’90. Topentertainment!

7 The Walking Dead (Seizoen 1 werd uitgezonden door Foxlife – Seizoen 2 loopt nu op AMC in de VS)

Superieure zombie-reeks (naar de gelijknamige comic boeken) waarin karaktertekening minstens even belangrijk is dan viscerale horror en gore . Het eerste seizoen is van de hand van Frank Darabont (The Shawshank Redemption). Angstaanjagend kijkvoer voor de fans van George Romero en films als The Mist (niet toevallig ook van Darabont).

8 The Borgias (Seizoen 1 werd nog niet uitgezonden in de lage landen – Seizoen 2 gaat volgende lente van start op Showtime in de VS)

Een historische serie naar het leven van een paus uit de 15de eeuw. Voor je begint te geeuwen, weet dan dat het Vaticaan indertijd meer macht had dan alle Europese vorstenhuizen samen, en dat The Borgias meer misdaden op hun geweten hebben dan de Corleone’s. Wie houdt van Rome, The Sopranos, en The Tudors, zal ook hiervan smullen. De glansprestatie van hoofdrolspeler Jeremy Irons krijg je er gratis bovenop.

9 Curb Your Enthusiasm (Seizoen 1 tot 8 werd uitgezonden door Acht – Een uitzenddatum voor seizoen 9 op HBO in de VS in nog niet gekend)

Larry David speelt nu al bijna 10 jaar lang op onnavolgbare wijze een uitvergrote versie van zijn misantrope zelf, met hilarische gevolgen. Curb Your Enthusiasm was eventjes ietwat op de dool, maar de meest recente seizoenen waren er weer pal op dankzij een langverwachte -fictieve- Seinfeld-reunie (waar David destijds de maker van was, red.), en een geslaagde herlocatie van Los Angeles naar New York.

10 Modern Family (Seizoen 1 wordt uitgezonden door 2BE – Seizoen 3 loopt nu op ABC in de VS)

Een gemiddelde aflevering van deze wedergeboorte van de klassieke Amerikaanse sitcom bevat meer verhaallijnen dan een volledig seizoen van Full House of Step By Step, en laat de kleffe moraliserende boodschap aan het einde achterwege. Wat je krijgt zijn oprecht grappige dialogen, ten berde gebracht door een absoluut fantastische cast met als uitschieters Ed O’Neill (als de norse pater familias), Sofie Vergara (als zijn bloedmooie nieuwe vrouw), Ty Burrell (als de goedbedoelende maar domme schoonzoon), en Eric Stonestreet (de flamboyante, nichterige andere schoonzoon). Modern Family is waarschijnlijk de grappigste ‘klassieke’ sitcom sinds Seinfeld.

 

 

 

 Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Eén reactie op “De 10 strafste televisieseries van het moment”


 1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

  wachten op een goeden serie, daar zijn er inderdaad genoeg van , trachten fox te vinden via internet , maar dat is me niet gelukt.
  ben een dexster fan de enege serie waar ik elken week op wacht, wachten een week lang ,op 45 min is niet meer van deze tijd.
  verleden maand met toeval son of anarchy gekeken begon net , top als je er van hou, goeden acteurs,
  3 en halven serie gekeken in een keer toen was ik op.
  bondwalk empire zie ik ook regelmatig voor bij komen ziet er goed uit, moet je wel van af aflevering 1 bekijken.gelukig is er internet anders zit je een jaar voor de buis.

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter