Blue Belgium: The Dutroux Connection – Limited Edition DVD

Blue Belgium: The Dutroux Connection**1/2

Regie: Rob Van Eyck

Met: Saarje Vandendriessche, Natalie-Jane Krits, Jacques Verbiest, Paul Cassiers, Marc Crauwels

Speelduur: 90′

Controverse alom destijds. Was de film alle hetze waard? Ontdek het bij ons! Vanaf nu te koop dankzij Zeno Pictures.

Het verhaal: Gedurende vele jaren wordt de Belgische politieke en ideologische agenda gedicteerd door dezelfde kleine groep invloedrijke families. Op een geheime ontmoeting geeft de obscure orde aan “fixer” Nihoul de opdracht het land te destabiliseren. Met de hulp van een koele psychopaat Dutroux, boekt hij het beoogde resultaat. Terwijl Dutroux en zijn kompaan Weinstein zich concentreren op de ontvoering, verkrachting en wreedachtige moorden; gebruikt Nihoul chantage en corruptie om politieke leiders, industriëlen, magistraten en zelfs de geestelijkheid het zwijgen op te leggen…

Ons verdict: De Zichemse regisseur Rob Van Eyck zit niet verlegen om een schandaaltje of twee. Toen het land nog volop in rep en roer stond omtrent het hele Dutroux-schandaal, kwam de onafhankelijke filmmaker op de proppen met een film die het hele schandaal – althans zijn analyse van de hele affaire – voor eens en altijd zou bloot leggen. Erg waarheidsgetrouw is het uiteraard allemaal niet, exploitatief en zeer politiek incorrect daarentegen wel. Van Eyck had duidelijk een tikkeltje meer budget voorhanden dan bij pakweg The Afterman en dat resulteerde in een film met zowaar enkele bekende namen en een meer dan behoorlijke soundtrack. Daar stopt de echte filmische kwaliteit dan ook, maar zoals in eerdere recensies verteld: een Rob Van Eyck prent haal je nu niet direct in huis voor dramatische diepgang en dergelijke. Blue Belgium: The Dutroux Connection dien je dan ook te bekijken met andere ogen dan pakweg The Shawshank Redemption. Het is overigens een beetje vreemd dat Blue Belgium niet is opgenomen in de “Nacht van de Wansmaak”-tournees van Jan Verheyen en Jan Doense, want daar hoort deze zeker en vast thuis. Het scenario – dat eveneens werd geschreven door Van Eyck – is compleet van de pot gerukt en wordt netjes op (wan)smaak gebracht met hilarisch Engelse dialogen. Vooral Marc Crauwels gaat meermaals op magistrale wijze uit de bocht als de over-the-top slechterik Victor, terwijl ook Saartje Vandendriessche (Vlaanderen Vakantieland) records breekt in het gehore brengen van het zogenaamde ‘Engels met haar’ op. Doe daarbij een resem schaars geklede dames plus de onnavolgbare Jacques Verbiest (The Afterman I en II) en het is volledig te begrijpen dat de liefhebbers van cult en exploitation juichen dat dit ‘pareltje’ na maar liefst dertien jaar eindelijk op DVD is verschenen!

De DVD: Zeno Pictures heeft duidelijk zijn best gedaan met deze release. De DVD is netjes verpakt in een fraaie en stijlvolle verpakking. De gelimiteerde editie bevat een tweede schijfje met daarop de soundtrack van de film. Een mooie extra! Het 1.66:1-beeld oogt gezien het bronmateriaal degelijk, met hier en daar best wat korrel. De Engelse Mono-soundtrack voldoet eveneens voor dit soort prent, met een behoorlijke weergave van de dialogen, geluidseffecten en de filmmuziek. Storingen heb ik nergens opgemerkt. De film is uiteraard Nederlands ondertiteld. Kortom, een must voor de liefhebbers!

Bekijk hier een heerlijke scène uit de film:

Wil je deze film aanschaffen? Dat ken je rechtstreeks op de volgende link.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.