BIFFF 2012: Rabid Grannies – 25th anniversary edition

Rabid Grannies***1/2

Regie: Emmanuel Kervyn

Met: Catherine Aymerie, Caroline Braeckman, Richard Cotica, Patricia Davia, Robert du Bois, Dany Daven

Speelduur: Original edit: 85′
Remastered 2012 edit: 67′

De hondsdolle oma’s vierden hun 25ste verjaardag met een speciale vertoning op het 3oste Brussels International Festival of the Fantastic Film. Daar stelde Zeno Pictures eveneens hun prachtige gelimiteerde 2 disc dvd-editie voor!

Het verhaal: Twee oude dametjes nodigen hun familie uit voor een verjaardagsfeestje op hun enorme landgoed. De genodigden hebben er echter niet veel zin in, maar door het vooruitzicht op een enorme erfenis, kun je bij dit soort gelegenheden maar beter geen verstek laten gaan. Tijdens het feestje wordt er een geschenk afgeleverd, afkomstig van het reeds onterfde zwarte schaap van de familie. Het is een antieke kistje dat duivelse krachten blijkt te bevatten. Onder invloed van deze krachten veranderen de twee bejaarde gastvrouwen plots in hondsdolle moordlustige wezens, en neemt het feestje een wel heel andere wending…

Ons verdict: Ik ga even met jullie terug in de tijd. Half jaren negentig stond ondergetekende als puisterige tiener in een groezelige videozaak gespecialiseerd in underground horrortitels te snuisteren. Deze jongeling had net zaken als The Toxic Avenger ontdekt en het zal niemand verbazen dat mijn oog onmiddellijk viel op de kleurrijke hoes van Rabid Grannies. Ik was direct helemaal weg van de vrolijke goorheid van deze low-budget horrorprent uit ’88. Mijn verbazing was dan ook enorm groot toen mijn eurocent (destijds nog frank uiteraard) begon te vallen dat dit helemaal geen Amerikaanse film was. Rabid Grannies werd immers gedraaid in Ingelmunster en Kortrijk. Ja, dat leest u goed. De hondsdolle oma’s zijn immers een creatie van scenarist/regisseur Emmanuel Kervyn (Kickboxer 2: The Road Back) en cult-producent Johan Vandewoestijne (Lucker, Engine Trouble). Terwijl de gevestigde waarde in Vlaanderen nog de norse boeren op het veld stonden te filmen, kwamen deze twee heren aanzetten met een volbloed ‘splatter & gore’-prent die zich gerust kan meten met o.a. Peter Jackson’s Bad Taste. Opgepast, het is allemaal een pak onnozeler en het acteerwerk is baanbrekend slecht, maar wat de mannen hier flikken qua speciale effecten (en dit voor amper 180.000 dollar) is bij ons tot op heden nog steeds ongezien. Ledematen worden vakkundig geamputeerd of afgerukt, hoofden vliegen vrolijk in het rond en het bloed spat hier en daar bijna tot in de huiskamer! Het is dan ook geen verrassing dat deze Rabid Grannies al snel uitgroeide tot een absolute cultklassieker, die overigens aan meer dan vijftig landen verkocht werd (in de USA dus onder het beruchte Troma-label). En hoeveel Vlaamse filmpjes kunnen dat zeggen?

De DVD: De eerste dvd is exact dezelfde uitgave als de enkele jaren geleden uitgebrachte Benelux uitgave van Shock. Dit vertaald zich in dezelfde bedenkelijke beeld- en geluidskwaliteit als de videoversie, maar dit was destijds de beste beschikbare versie dus geen gezeik hier. Naast de film bevat het eerste schijfje een resem Tromatastische extra’s, met een drietal minuten durend gesprekje met producer James Desert, een onnozel filmpje (gemaakt door de gekken bij Troma) met de zogenaamde ‘originele’ hondsdolle oma, een foto galerij en de heerlijke Amerikaanse bioscooptrailer. De tweede dvd is echter de goudmijn van deze prachtige uitgave. Naast de nieuwe geremasterde versie (inclusief andere montage en dergelijke) is er ook nog een behoorlijk diepgravende documentaire te vinden met ‘het verhaal achter de film’ (37 min.). Producer James Desert vertelt ronduit over het ontstaan en het maken van Rabid Grannies, wat verder geïllustreerd wordt met authentieke foto’s en beelden van achter de schermen. Je krijgt als kijker een idee van de vele speciale effecten, met hier en daar zelfs unieke scènes die de uiteindelijke film niet haalden. Er wordt ook wat aandacht besteed aan de restauratie van de nieuwe versie. De 1.66:1 widescreen re-edit ziet er alvast strakker uit, met een ander (wat ons betreft toch iets te geelachtig) kleurenpalet. Er is nog steeds best wat grain en flikkeringen aanwezig, met hier en daar milde printbeschadigingen. Maar dit is zonder twijfel het beste dat Rabid Grannies er ooit al heeft uitgezien! De Engelse Dolby Digital 2.0-track klinkt behoorlijk netjes, met een fraaie weergave van de heerlijke kitscherige soundtrack en de dialogen. De Nederlandse ondertiteling is eveneens dik in orde. Kortom, een absolute must-have voor de liefhebbers van old-school ‘splatter & gore’ à la Bad Taste en Braindead, maar dan van Belgische bodem!

Bekijk hier even een (Japans) voorsmaakje:

Voelt u de drang al opborrelen voor hondsdolle oma’s? Of doet u het toch liever voor de vrolijk rondvliegende ledematen? Kijk dan zeker hier!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.