The Help Blu-ray review

The Help****

Regie: Tate Taylor

Met: Bryce Dallas Howard, Emma Stone, Jessica Chastain, Octavia Spencer, Viola Davis

Speelduur: 147′

Prachtig drama, met een puike cast. Nu verschenen op DVD en Blu-ray!

Het verhaal: Skeeter is een meisje uit het zuiden van het land die midden in de maatschappij staat. Ze is net klaar met studeren en heeft besloten om schrijfster te worden. Ze zet het leven van haar vrienden en de stad Mississippi op zijn kop wanneer ze besluit een groep zwarte vrouwen te interviewen die hun hele leven hebben gewijd aan het helpen van families uit het zuiden. Aibileen is de schoonmaakster van de beste vriendin van Skeeter. Zij is de eerste die bereid is om met Skeeter te praten. De vrienden van Skeeter en de rest van de zwarte gemeenschap voelen zich ontzet en kunnen dit niet begrijpen. Skeeter en Aibileen zetten hun samenwerking voort, ongeacht het risico dat Skeeter de levenslange vriendschappen die ze heeft opgebouwd kwijtraakt. Steeds meer zwarte vrouwen zijn bereid naar voren te stappen met hun verhaal, en wat blijkt, ze hebben heel veel te vertellen. Ondertussen worden uitzonderlijke en echte vriendschappen gesloten, maar niet voordat de rest van de stad heeft laten weten hoe over al deze nieuwe ontwikkelingen gedacht wordt…

Ons verdict: The Help is voor mij het schoolvoorbeeld dat je soms al eens verder moet kijken dan je neus lang is. Hoewel ondergetekende als recensent steevast met een open mind elke film bekijkt, liet The Help me op het eerste zicht behoorlijk koud. De film werd gepromoot als de zoveelste boekverfilming gericht op een vrouwelijk publiek en na de Twilight-films (welke ik stuk voor stuk gaan bekijken ben en zo objectief mogelijk mijn mening over neergeschreven heb) wist het niet mijn snaren te raken. Dus toen ik van Disney de uitnodiging kreeg om persoonlijk Octavia Spencer en regisseur Tate Taylor aan de tand te voelen liet ik verstek gaan. Ik had immers ook de film nog niet gezien en was er stevig van overtuigd dat – ongeacht het kassucces in de States – de prent snel van de radar zou verdwijnen. Althans van mijn radar, dacht ik. Mispoes! Niet alleen werd miss Spencer een Golden Globe winnares, de actrice werd eveneens bekroond met een BAFTA en een Oscar. Overal waar ik ging was het The Help dit, en The Help dat. Kon ik nu echt zo mis zijn? Had ik bewust één van de toppers van het jaar gemist? Met schaamrood op de wangen kreeg ik eindelijk de kans om de prent te ontdekken. Mensen die al jaren met recensies in diverse publicaties lezen weten dat een film mij moet raken en Jezus, wat heeft The Help mij weten te beroeren. Als een snotterende huisvrouw vond ik mezelf terug in de sofa en de enige schaamte die ik voelde was dat ik dit juweeltje destijds niet in de bios gaan ontdekken ben. Octavia Spencer werd terecht bekroond met alle prijzen en speelt de pannen van het dak. De letterlijk en figuurlijke grote dame krijg ijzersterk weerwerk van de geweldige Viola Davis (waar blijft haar Oscar?) en de rising lady van het moment Emma Stone. Ook de rest van de cast is steengoed en Taylor vindt een mooi evenwicht tussen tragiek, drama en humor. The Help is een mooie boodschap van hoop in deze steeds sneller vooruitgaande maatschappij, en wie hier droog bij blijft heeft geen hart. Kortom, een absolute must!

De Blu-ray: Het 1.85:1 HD-beeld is scherp, met een prima contrast en een mooie kleurverzadiging. Diepte en detail zijneveneens prima en het beeld is op het eerste zicht volledig vrij van eventuele ongewenste oneffenheden. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track stelt eveneens niet teleur, met een ruim geluidsbeeld en netjes verstaanbare dialogen. Ruis of andere geluidsstoringen heb ik niet opgemerkt. Disney zorgde voor een resem toffe extra features, zoals daar zijn: weggeknipte scènes met introducties van regisseur Tate Taylor, de featurettes “In hun eigen woorden: een eerbetoon aan de dienstmeisjes van Mississippi” en “Van vriendschap tot film – The Help: de making-of” en een muziekvideo. Knappe uitgave dus!

Bekijk hier de officiële bioscooptrailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter