Brave Blu-ray review

Brave*****

Regie: Brenda Chapman, Mark Andrews & Steve Purcell

Met: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Craig Ferguson, Emma Thompson, John Ratzenberger, Julie Walters, Kevin McKidd, Robbie Coltrane

Speelduur: 94′

Pixar doet het weer, met een emotioneel straf en prachtig geanimeerd epos dat zelfs de meest geharde cynicus zal doen smelten. Nu op Blu-ray én DVD!

Het verhaal: Op de ruige en geheimzinnige hoogvlakten van Schotland worden al eeuwenlang verhalen over mystieke legenden en legendarische verhalen verteld. Merida (Kelly Macdonald), een geoefende boogschutter en de impulsieve dochter van koning Fergus en koningin Elionr is vastbesloten haar eigen weg te bepalen. Daarmee trotseert ze het eeuwenoude gebruik dat heilig is voor de grote leiders van het land: heer MacGuffin en de chagrijnige heer Macintosh. Merida’s acties leiden tot chaos en woede in het koninkrijk. Wanneer ze hulp krijgt van een excentrieke oude heks wordt haar een noodlottige wens geschonken…

Ons verdict: Vorig jaar sloeg Pixar de bal voor het eerst even mis met Cars 2, een onevenwichtige sequel die bewees dat zelfs de baanbrekende pioneers van Pixar ook eens een Off-day kunnen hebben. In 2012 sloegen ze echter keihard terug met Brave, een sterk avonturen epos dat zowel jong als oud niet koud zal laten. Het scenario zit zoals anouds uitstekend in elkaar en de animatie is van begin tot eind werkelijk verbluffend te noemen (let op de bijna levensechte haren van hoofdpersonage Merida, red.). Humor en avontuur gaan zoals verwacht hand in hand, maar het is tijdens de emotioneel sterke climax dat de verrassende diepgang weer duidelijk wordt. Iedereen die dan droog kan blijven heeft een hart van steen! Brave werd zowel bij het publiek als de gevestigde critici een dijk van een hit en bracht wereldwijd bijna 555 miljoen dollar in het laatje. Kortom, wederom een prachtig geanimeerde klasseprent die zowel de volwassenen als de kleintjes zal weten te boeien.

De Blu-ray: Het 2.39:1 HD-beeld van deze Disney Blu-ray is haarscherp, met een uitstekend diepte en detail. De warme, levendige kleuren ogen helder, natuurlijk en spatten vaak bijna van het scherm af. Vuiltjes en beschadigingen zijn zoals verwacht volledig afwezig. De Engelse Dolby TrueHD 7.1-track klinkt dynamisch en warm, met een mooie plaatsing van de aanwezige geluidseffecten. Het geheel heeft een mooie spreiding en de dialogen zijn op hun beurt over de hele lijn netjes verstaanbaar. Ruis, storingen of andere dramatische onvolmaaktheden zijn niet aanwezig. Er is tevens een fijne selectie bonusmateriaal aanwezig, met op kop een audiocommentaar, een tweetal geanimeerde shorts, maar liefst acht behind the scènes featurettes en vier uitgebreide scènes mét introductie van regisseur Mark Andrews. Kers op de taart zijn zes cross-promotionele trailers. Een absolute aanrader!

Bekijk zeker ook eens de originele bioscooptrailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter