Cannes 2013: Return to Nuke ‘Em High – Volume 1 review

Return-To-Nuke-Em-High-posterReturn to Nuke ‘Em High: Volume 1***1/2

Regie: Lloyd Kaufman

Met: Asta Paredes, Catherine Corcoran, Zac Amico, Clay von Carlowitz, Lloyd Kaufman

Speelduur: 90′

Heerlijke terugkeer naar het cult-universum van Class of Nuke ‘Em High (’86).

Het verhaal: Return to Nuke ‘Em High gaat netjes verder waar het origineel (en zijn twee inferieure sequels) ophield. De lekkende nucleaire centrale van Tromaville is zonder al teveel opruimwerk omgetoverd tot een voedingsbedrijf, onder leiding van de megalomane mafkees Herzkauf (Troma-opperhoofd Lloyd Kaufman). Hygiëne is niet echt aan de orde, en het achtergebleven nucleair afval komt uiteraard terecht in de taco’s die het bedrijf maakt voor de nabijgelegen school. De tijden zijn echter veranderd en de schrikwekkende “Cretins” hebben plaats moeten ruimen voor een Glee-achtig schoolkoor, of toch niet? Want wanneer alle studenten beginnen te muteren tot afschrikwekkende creaturen en sadistische mutanten, lijkt alles al snel terug bij het oude te zijn op Nuke ‘Em High. Chrissy (Asta Paredes) en Lauren (Catherine Corcoran), twee rivaliserende deernes, moeten de handen in elkaar slaan om te overleven…

Nuke still 1

Ons verdict: Troma Entertainment is een onafhankelijke productiemaatschappij, met eigen distributietak uit New York. Over de jaren heen specialiseerde Troma zich in het leveren van vaak totaal van de pot gerukte cult- en exploitationprenten die bulken van de originaliteit. Het is geen hoogstaande cinema… integendeel, de humor is vaak erg low-brow, maar wie houdt er nu niet van een dagelijkse portie vrolijk rondspuitende snot en exploderende borsten!

nuke still 3

De eerste Class of Nuke ‘Em High dateert ondertussen al van 1986. Deze kwam net na het enorme succes van dé Troma-klassieker bij uitstek: The Toxic Avenger. Class borduurde netjes verder op hetzelfde thema, en boodt meer inventieve creaturen tegen een nucleaire achtergrond. Met succes, want er volgde nog twee (helaas mindere) sequels in de vorm van Class of Nuke ‘Em High Part II: Subhumanoid Meltdown (’91) en Class of Nuke ‘Em High III: The Good, The Bad and the Subhumanoid (’94). Bijna twintig jaar (!) na het laatste deel hebben we nu het vierde deel Return to Nuke ‘Em High: Volume 1, opnieuw in een regie van Lloyd Kaufman himself. Het verhaal gaat mooi verder waar de reeks ermee ophield, maar je kan deze film ook gerust bekijken als een remake/reboot van de franchise voor de nieuwe generatie. Je hoeft dus de andere niet gezien te hebben om mee te kunnen. Voor de fans is de prent uiteraard volgepropt met de nodige knipogen, en net zoals de sequels is het allemaal erg campy en minder volbloeds horror zoals de eerste. Dit wil echter niet zeggen dat het allemaal proper blijft, want buiten de nodige flatulente grappen en grollen, bulkt de prent van de gore speciale effecten. Het is soms echt krabben in de haren hoe Kaufman en co met hun toch wel lage budget het klaarspeelden om dergelijke heerlijk sappige én vooral overtuigende speciale effecten te financieren. Het bloed spuit lustig in het rond, huid en spieren smelten gezellig weg tot op het bot, ingewanden worden feestelijk tentoongespreid en ga zo maar door.

nuke still 2

Dat is uiteraard weer de grote sterkte van deze film. De verrassend samengaande kakafonie van humor en gore, gekruid met een stevige portie bloot. Want voor het diepgaande verhaal dien je het niet te doen, alsook niet voor het Oscarwaardige acteerwerk. Toch dient het gezegd te worden dat de cast met opkomende jongelingen sterk hun best doet. Hier en daar gaat men stevig over-the-top, maar dat is nu éénmaal Troma. Maar zowel Asta Paredes, als Catherine Corcoran zijn prima op dreef en slagen erin om de kijker mee op sleeptouw te nemen. Clay von Carlowitz is dan weer hilarisch grappig, terwijl zelfs Lloyd Kaufman zichtbaar plezier heeft in zijn rol van de megalomane fabrieksbaas Herzkauf. Neem het allemaal niet te serieus en dan is het zoals vanouds heerlijk genieten van deze Troma-grand-cru in wording Return to Nuke ‘Em High. Oh ja, Volume 2 komt er overigens volgend jaar al aan. Kortom, we love Tromaville! Jij ook?

Ontdek hieronder nog eens de heerlijk foute bioscooptrailer:

2 thoughts on “Cannes 2013: Return to Nuke ‘Em High – Volume 1 review”

  1. een link naar de andere tittels zou helpen om die ook eens te zien ken alleen toxic avenger.

  2. De imdb-links staan in de recensie. Zijn bij ons enkel frans verschenen. Via import wel makkelijk te krijgen.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.