3 Days To Kill review

3 Days To Kill Poster3 Days To Kill ***1/2

Regie: McG (Terminator Salvation)

Met: Kevin Costner, Hailee Steinfeld, Connie Nielsen, Amber Heard

Speelduur: 115′

Ga kijken als je houdt van typische Luc Besson actievehikels en Kevin Costner in zijn beste (hoofd)rol in sinds de eeuwwisseling.

Het verhaal: Een ongeneeslijk zieke (ex-)CIA agent keert terug naar zijn ex-vrouw en dochter die hij jarenlang verwaarloost heeft. Het duurt echter niet lang voor zijn verleden hem inhaalt. In ruil voor een experimenteel medicijn dat mogelijk zijn leven kan verlengen, moet hij op zoek naar een terrorist … .

3 Days to Kill, Kevin Costner

Ons verdict: Wie jonger is dan pakweg 25 kan er zich wellicht weinig bij voorstellen, maar zo’n 20 à 25 jaar geleden was Kevin Costner dé quintessentiële Hollywoodster, populairder dan Tom Cruise en Brad Pitt tesamen. Hij schitterde op vrij jonge leeftijd in absolute topfilms als No Way Out, The Untouchables, Revenge, en JFK. Hij wist Oscars te veroveren met Dances With Wolves en vrouwenharten met Robin Hood: Prince of Thieves en vooral The Bodyguard. Echter na een reeks megalomane flops als Waterworld en The Postman, begon zijn populariteit danig te tanen. De voorbije 15 jaar kreeg hij meestal enkel interessante karakterrollen toebedeeld in kleinere films als Thirteen Days, The Upside of Anger en The Company Men. Daar kwam recent verandering in met opgemerkte bijrollen in heuse blockbuster als Man of Steel en Jack Ryan Shadow Recruit. In 3 Days To Kill volgt hij het voorbeeld van Liam Neeson, en werkt hij zich op zijn 59ste op tot actieheld met een ruwe bolster en blanke pit.

3 Days To Kill is goed gemaakt bandwerk van het actiefilmfabriekje EuropaCorp van de Franse Luc Besson dat bekend is van onder meer Taxi, Transporter, District 13, Taken en From Paris With Love. De formule van die laatste twee films wordt hier gulzig gevolgd. Men neme een Hollywoodster op leeftijd en droppen gewapend met een arsenaal aan kogels en one-liners in Parijs, tenmidden van de meest clichématige Fransen en wegwerp-slechteriken denkbaar.

Maar wonderwel, het blijft werken. Ondanks de plotgaten en de soms flauwe humor wist 3 Days To Kill mij een kleine twee uur lang te entertainen. Kevin Costner overtuigt alsof hij nooit is weggeweest van het voorplan, en weet empathie los te wekken voor zijn vrij ééndimensionale personage. Het helpt ook dat hij wordt omringd door uitmuntende actrices als Connie Nielsen en Hailee Steinfeld (bekend van True Grit, red.) als de voor één keer niet irritante tienerdochter van dienst. De enige die teleurstelt is Amber Heard die er zo ver over gaat als de ‘sexy spionne’ dat het bijna potsierlijk wordt.

Ik zou er niet meteen voor naar de bioscoop hollen, maar zeker op Blu-Ray (in hopelijk een unrated cut vs de kinderen toegelaten versie die bij ons in de zalen loopt, red.) zou ik deze pretentieloze B-film ten volle durven aan te raden aan iedere liefhebber van het genre.

Bekijk alvast de trailer van 3 Days To Kill.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter