Dawn of the Planet of the Apes review

DOTPOTA POSTERDawn of the Planet of the Apes****1/2

Regie: Matt Reeves

Met: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell, Toby Kebbell, Kodi Smith-McPhee

Speelduur: 130′

Nagenoeg perfecte sequel, die sterk verder weet te bouwen op Rise of the Planet of the Apes. Vanaf vandaag in de bios!

 

 

Het verhaal: Op het einde van het ijzersterke Rise of the Planet of the Apes wisten Caesar (Andy Serkis) en zijn gevolg primaten te ontsnappen naar de dichte bossen van San Francisco. De mensheid is zoveel jaren later bijna volledig uitgeroeid door de zogenaamde ‘simian-flu’, ofte de apengriep, terwijl de apen een fraaie kolonie hebben uitgebouwd in de bergen. Het leven is vredig, maar dan kruisen Caesar en co plots het pad met een groepje overlevende mensen, waaronder Malcolm (Jason Clarke). De spanningen lopen snel hoog op… Zal het tot een oorlog komen tussen de overlevende mensen en de apen?

pota1

“Apes. Together. STRONG!”

Ons verdict: Het is ondertussen al drie jaar geleden dat Rise of the Planet of the Apes (2011) vriend en vooral vijand wist te verbazen. De verrassend sterke reboot bracht wereldwijd 482 miljoen dollar in het laatje, terwijl ook de critici en kenners er helemaal wild van waren. Ook hier op de redactie waren we het unaniem eens over de filmische kwaliteit en de prent kwam zoals verwacht in diverse eindejaarslijstjes terecht. Regisseur Rupert Wyatt werd ondanks zijn prachtwerk vervangen door Matt Reeves, die op zijn beurt de wereld wist te verbazen met het onderschatte meesterwerk Let Me In (2010). Ook James Franco verhuisde naar het achterplan en moest plaatsruimen voor een grotendeels nieuwe cast met op kop de rijzende ster Jason Clarke. Andy “Caesar” Serkis is uiteraard opnieuw van de partij, maar helemaal zeker van dit vervolg waren we toch niet. Het leek zoveel voeten in de aarde te hebben allemaal. Gelukkig waren onze angsten geheel ongegrond en slaagt Reeves er in om de zaadjes die in de vorige film gepland waren, mooi te laten uitkomen.

pota2

Hoewel ‘mooi’ misschien een beetje het verkeerde woord is, want net als in het duistere Let Me In schildert Reeves een uitermate somber plaatje, met behulp van controversiële vraagstukken, donkere fotografie en enkele explosieve opstoten van bikkelhard geweld. Gelukkig neemt de cineast zijn tijd om alles op gepaste manier te laten ontplooien, zodat je als kijker je kan voorbereiden wanneer de hel losbarst op het scherm. En losbarsten doet het zeker! Door middel van ongeziene speciale effecten, originele camerastandpunten en een vakkundige regie wordt je als kijker vaak in het midden van de actie geplaatst en soms weet je niet waar je eerst moet kijken. Gelukkig wordt het nergens overdreven en weet Reeves een mooi huwelijk te creëren tussen het spektakel, de vele scènes met diepgravende emoties en zelfs wat onverwachte humor.

pota3

Het acteerwerk van de interessant samengestelde cast is zoals verwacht eveneens van een hoogstaand niveau. Met op kop wederom een prijswaardige Andy “bad-ass” Serkis als ‘de ziel’ van Caesar, terwijl het ‘special effects’-team ongetwijfeld overuren geklopt heeft om de primaten er zo mogelijk nog realistischer te laten uitzien dan in Rise of the Planet of the Apes. Maar ook de rest van de vertolkers van de titulaire apen zijn stuk voor stuk fantastisch. Het sterkste menselijk weerwerk wordt geboden door een op dreef zijnde Jason Clarke (Zero Dark Thirty en de nieuwe Terminator: Genesis), terwijl Gary Oldman, Keri Russell en onder andere de jonge Kodi Smith-McPhee eveneens nergens teleurstellen.

Concluderend: Dawn of the Planet of the Apes is wederom een sterk gemaakte blockbuster, waar een intelligent verhaal vooruit gestuwd wordt door straf acteerwerk én actie, spektakel en emotie hand in hand gaan. Kortom, een absolute must om in de bioscoop te bekijken!Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

2 gedachten op “Dawn of the Planet of the Apes review”


  1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

    Ik ga volmondig akkoord met je lovende review Steve. Dawn of Apes is een absoluut schoolvoorbeeld van hoe een monsterbudget en revolutionaire CGI technieken een sterk verhaal vol authentieke emoties niet in de weg hoeven te staan … misschien wel de strafste zomerblockbuster sinds The Dark Knight!

    Please wait...
  2. Thanks K, en had ik wel gedacht. Inderdaad ongezien straffe zomercinema. Laat deze franchise maar beter en straffer worden met elke volgende aflevering!!

    Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter