De grote MoviePulp 2009 film preview

valkyrie posterthe spirit posterWolverine posterTerminator Salvation posterAvatar poster

2008 is op sterven na dood, tijd om vooruit te kijken naar wat 2009 ons brengt op cinematografisch gebied. Onderstaand vind je een exhaustief overzicht van de belangrijkste releases van volgend jaar opgedeeld per maand. Elke film wordt begeleid door een korte beschrijving, de trailer, een poster en/of setfoto (naargelang wat al voorhanden is). Alle release data zijn zoals steeds onder voorbehoud. Vergeet ook niet dat je nog steeds kan stemmen op de film naar waar jij het meest naar uitkijkt in 2009.

JANUARI

Must-see: Valkyrie (28/1)

Origineel gepland voor de zomer van 2008, maar binnenkort toch eindelijk in de zalen: de langverwachte thriller van Brian Singer met Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson en Carice Van Houten over de (mislukte) moordaanslag op Adolf Hitler in volle WOII.

Ook veelbelovend:

Appaloosa (7/1): Western van de oude school waarin Ed Harris naast zichzelf, ook Viggo Mortenson en Jeremy Irons regisseert.

Frost/Nixon (14/1): Verslag van het legendarische interview van talkshowhost David Frost met Richard Nixon vlak na de Watergate-affaire in een regie van Ron Howard met Frank Langella, Michael Sheen, Sam Rockwell en Kevin Bacon.

Revolutionary Road (21/1): Sam Mendes herenigt Titanic-koppel, Leonardo DiCaprio en Kate Winslett, voor wat een gitzwart relatiedrama in de stijl van American Beauty en topserie, Mad Men, belooft te worden.

Dirty Mind (28/1): Pieter ‘Linkeroever’ Van Hees tweede langspeler met Wim Helsen, Robbie Cleiren en de onvolprezen Frank Focketijn in de hoofdrollen.

FEBRUARI

Must-see: The Spirit (25/2)

Frank Miller doet het deze keer zonder Sin City-kompanen Rodriguez en Tarantino, maar kan voor zijn verfilming van de cult-comic wel bogen op een all-star cast die bestaat uit Samuel L. Jackson, Eva Mendes, Scarlett Johansson en nieuwkomer Gabriel Macht in de titelrol.

Ook veelbelovend:

The Curious Case of Benjamin Button (4/2): David Fincher vertelt het curieuze verhaal van een man die oud wordt geboren en steeds verjongt. Met Brad Pitt en Cate Blanchett in hoogst eigenaardige rollen.

The Wrestler (11/2): Darren Aronofsky vertelt het verhaal van een has-been worstelaar, in een voor de regisseur bijzonder sobere en intimistische, visuele, stijl. Mickey Rourke’s acteerprestatie wordt nu al de come-back van de eeuw genoemd en maakt grote kans op de komende Oscars.

Traitor (18/2): Spionagethriller, stevig geroot in de post-9/11 problematiek, met Don Cheadle, Guy Pearce en Jeff Daniels.

Zack and Miri make a Porno (18/2): Kevin Smith doet opnieuw waar hij het best in is: aangebrande komedies maken. Over de grote plas meermaal omschreven als z’n meest geslaagde film sinds Clerks. Met Seth Rogen, Elisabeth Banks en Smith-getrouwe, Jason Mewes.

Gran Torino (25/2): Clint Eastwood regisseert zichzelf als een soort gepensioneerde Dirty Harry, die z’n eigen buurt hardhandig opkuist. Wellicht de laatste keer dat de filmlegende voor de camera aan het werk zal te zien zijn.

MAART

Must-see: Watchmen (4/3)

Zack Snyder kondigt een revolutie aan in het superheldengenre. Wordt hoe dan ook één van de meest visueel verbluffende films van 2009.

Ook veelbelovend:

Defiance (4/3): Waargebeurde oorlogsthriller van Edward Zwick over drie Joodse broers (Daniel Craig, Liev Schrieber en Jamie Bell) die in ware Spartacus-stijl, een groep rebellen trainen en weerwerk bieden tegen de Nazi-troepen.

The International (11/3): Thriller van Tom ‘Lola Rennt’ Tykwer waarin Clive Owen het opneemt tegen een financiële multinational die banden heeft met internationale wapenhandelaars. Andere castleden zijn Naomi Watts en Armin Mueller-Stahl, opnieuw herenigt na Eastern Promises.

Duplicity (25/3): Stijlvolle mix tussen Mr. and Mrs. Smith en Ocean’s Eleven van Tony Gilroy (Michael Clayton) met een al-star cast: Clive Owen, Julia Roberts, Paul Giamatti en Tom Wilkinson.

Notorious (25/3): Eerste big budget hiphop-biopic over the life and death van raplegende, Biggie Smalls, die medio jaren ’90 -en dus op het hoogtepunt van de east- vs westcoast battle- werd neergeknald.

APRIL

Must-see: State of Play (29/4)

Hollywood-herwerking van de uitmuntende, gelijknamige BBC-reeks van enkele jaren terug. Met Russell Crowe, Ben Affleck, Jason Bateman, Rachel McAdams, Jeff Daniels en Helen Mirren in de belangrijkste rollen.

Ook veelbelovend:

Monsters vs Aliens (1/4): Dé grote Dreamworks-animation release voor 2009 en één van de meest promising ‘tekenfilms’ van de laatste jaren. Met stemmenwerk van: Seth Rogen, Kiefer Sutherland, Hugh Laurie, Reese Witherspoon, Paul Rudd en Will Arnett.

Fast and Furious (8/4): De johnny&marina-franchise bij uitstek gaat (eindelijk) back to basics. Met de cast uit het puike origineel: Paul Walker, Vin Diesel, Michelle Rodriguez en Jordana Brewser. Vrrroooaarrr :-).

X-Men Origins: Wolverine (29/4): Gavin Hood exploreert de beginjaren van Wolverine, vooraleer hij bij de X-Men terechtkomt. Naast (uiteraard) Hugh Jackman, bestaat de cast uit Liev Schreiber, Ryan Reynolds en Danny Huston.

MEI

Must-see: Star Trek (6/5)

J.J. Abrams reboot the original geek-franchise zoals enkel hij dat kan. Zelfs de meest rabiate anti-trekkie krijgt kippenvel na het bekijken van de fantastische teaser. Zie ook de gedurfde casting: Chris Pine, Zachery Quinto, Eric Bana, Simon Pegg, Winona Ryder, Karl Urban, Zoe Zaldana, Anton Yelchin en (originele Spock) Leonard Nimoy.

Ook veelbelovend:

Angels and Demons (13/5): Ron Howard brengt nu ook een tweede bestseller van Dan Brown naar het witte doek. Hopelijk valt deze film iets beter mee dan die stinker van een Da Vinci Code. Met Tom Hanks, Ayelet Zurer, Ewan McGregor, Stellan Skarsgard en Armin Mueller-Stahl.

JUNI

Must-see: Terminator Salvation (3/6)

McG gaat van start met een volledig nieuwe Terminator trilogie die afspeelt in de postapocalyptische toekomst. Voorlopig zonder Schwarzenegger, meer wel met Christian Bale (als John Connor), Anton Yelchin, Sam Worthington, Bryce Dallas Howard, Common, Helena Bonham Carter en (veel te lang van het scherm weggeweest!!!) Michael Ironside. Hoe de film ook uitdraait: de trailer is zonder twijfel de meest opwindende van de voorbije maanden.

Must-see 2: Public Enemies (24/6)

Michael Mann die Johnny Depp en Christian Bale regisseert in een gangsterfilm die zich afspeelt in het Chicago ten tijde van de drooglegging. Véél betere pitches heb ik de laatste jaren niet gehoord. Please filmgoden, geef ons asap een trailer!!!

Johnny Depp in Public Enemies van Michael Mann

JULI

Must-see: Transformers: Revenge of the Fallen (8/7)

Meer explosieve mayhem van regisseur Michael Bay en producent Steven Spielberg. Naast Optimus Prime en co, zijn ook Shia LaBeouf, Josh Duhamel, Tyrese, John Turturro en de heetste actrice van het moment, Megan Fox, weer van de partij. De teaser trailer wordt kort na nieuwjaar verwacht. Ik kijk er al naar uit.

Transformers 2: Revenge of the Fallen poster

Ook veelbelovend:

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs (1/7)

Het alweer derde avontuur van de voorhistorische animatiehelden, Manny, Diego, Sid en Scrat, speelt zich (zoals de titel al laat vermoeden) af ten tijde van de dinosaurussen.

2012 (22/7)

High concept rampenfilm van master of destruction, Roland Emmerich, die handig inspeelt op alle apocalyptische mythes rond het jaar 2012. Met John Cusack, Thandie Newton, Amanda Peet, Woody Harrelson, Danny Glover en Chiwetel Ejiofor.

AUGUSTUS

Must-see: G.I. Joe: Rise of Cobra (12/8)

Another summer month, another big budget ’80s toy-adaptation. Het ultieme jaren ’80 speelgoed komt eindelijk naar het witte doek in een live action film. Iedere mannelijke twintiger die ooit de legendarische action figures ter hand nam in zijn kindertijd, kijkt hier tegelijk reikhalzend en angstig naar uit. Hoop samen met mij dat regisseur Stephen Sommers onze jongensnostalgie niet verkloot. Aan de casting (Dennis Quaid, Brendan Fraser, Channing Tatum, Joseph Gordon-Levitt, Sienna Miller, Ray Park, Arnold Vosloo) zal het alvast niet gelegen hebben.

GI Joe poster

Ook veelbelovend: voorlopig wordt augustus 2009 een zeer magere maand op filmgebied. Je weet dus nu al wanneer de zomervakantie te plannen :-).

SEPTEMBER

Must-see: The Taking of Pelham 1-2-3 (23/9)

Grootse remake van een vergeten ’70s pulp-klassieker door topregisseur Tony Scott, met klasbakken Denzel Washington, John Travolta, James Gandolfini, Luis Guzman en John Turturro als protagonisten.

Denzel Washington in The Taking of Pelham 1-2-3 van Tony Scott

Ook veelbelovend:

Green Zone (9/9): Bourne-compadres, Paul Greengrass en Matt Damon, herenigen voor een stevige spionagethriller, need I say more?

Matt Damon in Green Zone van Paul Greengrass

Crank 2: High Voltage (9/9):

Wie het origineel kent, weet dat dit eerder een prequel dan sequel wordt, maar ook dat het verhaal geen fluit uitmaakt, in het krankzinnige, op adrenaline-junkies gerichte, Crank-universum. Afin, deze keer krijgt Chev Chelios een batterij-aangedreven kunsthart waardoor hij op regelmatige basis de nodige electro-shocks moet ondergaan, om in leven te blijven. De enige echte actiester van jaren ’00, Jason Statham, was op zijn allerbest in deel 1. Benieuwd hoe het hem deze keer zal vergaan?

Jason Statham in Crank 2: High Voltage

OKTOBER

Must-see (VAN HET JAAR???): Shutter Island (7/10)

De grootste nog levende regisseur, Martin Scorsese, brengt een boek van topthriller auteur, Dennis Lehane, naar het witte doek en krijgt hiervoor opnieuw medewerking van poulain, Leonardo DiCaprio. Zeggen dat wij hier nog geen klein beetje naar uitkijken is een understatement van formaat.

Martin Scorsese en Leonarde DiCaprio werken opnieuw samen in Shutter Island

Ook veelbelovend:

The Informant (14/10)

Eerlijk gezegd, tot ongeveer 2 minuten geleden, hadden hier ook nog nooit van gehoord. Maar met de combinatie, politieke thriller-Steven Soderberg-Matt Damon, kan er volgens ons weinig fout gaan.

Matt Damon in The Informant van Steven Soderbergh

NOVEMBER

Must-see: Sherlock Holmes (18/11)

Wordt dit de eerste bonafide blockbuster van comeback-kid, Guy Ritchie? Met een bekend bronverhaal en een leading man als Robert Downey Jr., heeft het er alleszins alle schijn van. Benieuwd of Sherlock ook een cockney-tongval zal hebben in Ritchie’s versie van de legendarische detective?

Sherlock Holmes van Guy Ritchie

Ook veelbelovend:

The Wolfman (4/11): Remake van de horrorklassieker uit de jaren ’40 met Benicio Del Toro in de weerwolf-titelrol. De supporting cast is, met Anthony Hopkins en Hugo Weaving, ook niet van de minste.

DECEMBER

Must-see: Avatar (16/12)

James Cameron, ‘the king of the world in the ’90s’, keert eindelijk terug met deze langverwachte SciFi-film, die wordt aangekondigt als de grootste technische revolutie in de cinema sinds de uitvinding van het geluid. Avatar zou ook het tijdperk van de HD 3D-film inluiden. Met Sigourney Weaver, Sam Worthington, Michelle Rodriguez, Zoe Zaldana, Giovanni Ribisi en Wes Studi. Can’t fucking wait!

james cameron avatar poster

NOG GEEN RELEASE DATUM:

Che/Guerilla: Groots opgezette biopic over de legendarische rebellenleide/terrorist, Che Guevara, van Steven Soderbergh met Benicio Del Toro in (naar verluidt) de rol van zijn leven. Wordt (om commerciële redenen) waarschijnlijk in 2 delen van om en bij de 2 uur uitgebracht in de zalen.

Red Cliff: Historisch, tweedelig, Chinees epos van John Woo (opnieuw in grootse vorm na jaren ronddabberen in Hollywood) met Tony Leung. Volgens mijn collega, Steve, is deze Braveheart met spleetogen sublieme cinema en ik ben meer dan geneigd hem te geloven.

Dossier K: De opvolger van de zaak Alzheimer luidt de terugkeer in van het flikkenduo Vincke en Verstuyft (Koen De Bouw en Werner De Smedt) en heeft deze keer Jan Verheyen in plaats van Erik Van Looy in de regiestoel. Deze Jef Geeraerts-verfilming wordt hoe dan ook de Vlaamse blockbuster van het najaar van 2009.

dossier k

Inglourious Bastards: Quentin Tarantino’s Inglourious Bastards is al in de maak sinds medio jaren ’90 maar zou volgende zomer dan toch eindelijk in de zalen verschijnen. Let’s hope and pray! De WOII-film (in de stijl van The Dirty Dozen en Where Eagles Dare) heeft alvast een indrukwekkende, vintage QT, cast: o.a. Brad Pitt, Diane Kruger, Daniel Brühl, Eli Roth, Till Schweiger, Mike Myers, Maggie Cheung en Samuel L. Jackson.

Quentin Tarantino Inglourious Bastards poster

Hebben we nog een film over het hoofd gezien? Laat het ons dan vooral weten bij wijze van een comment onderaan deze blogpost!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

One thought on “De grote MoviePulp 2009 film preview”


  1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

    UPDATE= QT’s Inglourious Bastards heeft zijn (Amerikaanse) release datum beet: 21 augustus 2009, met (waarschijnlijk) de wereldprémière op het filmfestival van Cannes in mei. Benieuwd hoe lang wij nog moeten wachten op Tarantino’s laatste worp?

    Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.