Het grote MoviePulp filmjaar overzicht 2008

the dark knight poster

Nu 2008 bijna ten grave wordt gedragen is het weer tijd voor een goede traditie: een jaaroverzicht met bijhorende top en flop lijstjes. Deze keer werkten alle MP-editors mee. Wie zo meteen verder leest zal dan ook te weten komen welke releases afgelopen jaar onze filmharten sneller deden slaan en welke films ons deden grijpen naar het dichtstbijzijnde kotszakje. Persoonlijk ik het een vrij matig film jaar met vooral een zeer zwak zomerblockbuster seizoen. Maar dat neemt niet weg dat één van de weinige lichtpuntjes in de grijze zomer van 2008, The Dark Knight, unaniem werd verkozen tot film van het jaar door MoviePulp. Lees snel verder als je de volledige selectie van Dax, Steve en ondergetekende wil te weten komen. Suggesties, commentaar en vooral jullie eigen lijstjes, zijn zoals steeds meer dan welkom. Fijne feestdagen en veel filmplezier in 2009 vanwege het hele MP-team.

Kenneth

Top 10 08:

Mijn top 10:

1 The Dark Knight: De beste comic book verfilming aller tijden is één van die weinige films die tegelijkertijd het predikaat klassieker en bonafide blockbuster verdient. En het was toch al weer van Gladiator geleden dat deze zeldzame combinatie nog eens op het witte doek te zien was. Met dank aan de betreurde Heath Ledger als The Joker kan TDK daarenboven rekenen op één van de meest memorabele villains aller tijden die zonder schaamte naast pakweg Hans Gruber (Die Hard) en Darth Vader (Star Wars) mag gaan staan.

2 No Country for Old Men: de strafste film van de Coens ever, een hele prestatie gezien het palmares van de vrij geniale broertjes, kaapte op de recentste Oscars met recht en reden de onderscheiding voor beste film weg. Voeg Javier Bardem’s Chigurh trouwens maar bij bovenvermeld lijstje van onvergetelijke filmslechterikken. Hij verdient het.

3 Doomsday: verre van een meesterwerk in de traditionele zin van het woord. Maar kennen jullie één film die meer schaamteloos entertainment, pure adreline en keihard geweld in een speelduur van minder dan 2 uur wist te proppen dan Neil Marshall’s ode aan de postapocalyptische actiecinema van de vroege jaren ’80? Oh ja, en Rhona Mitra is naast bloedgeil, is simpelweg de coolste actieheldin sinds Sarah Conner in T2:Judgement Day.

4 Loft: Meer dan één van de beste films van eigen bodem ooit is dit het bewijs dat Vlaamsche filmpkes zich tegenwoordig (soms) kunnen meten met de betere Hollywoodproducties. Onvervalst vakwerk van de Antwaaarpse Spielberg, Erik Van Looy.

5 Cloverfield: Godzilla voor de YouTube generatie. Do believe the hype!

6 Quantum Of Solace: Ja het plot gammelt aan alle kanten en de Bondvillain van dienst straalt lang niet genoeg dreiging uit. Maar Daniel Craig blijft subliem als 007 en de actiescènes behoren tot de sterkste uit de hele Bondgeschiedenis.

7 Rambo: Fuck off Rocky Balboa, dit is de enige echte comeback van original action hero, Sly Stallone. Bloody old skool mayhem, zoals ze tegenwoordig, jammer genoeg, bijna niet meer gemaakt worden.

8 Body Of Lies: Geen Ridley Scott grand cru à la American Gangster. Maar toch een stevige en intelligente actiethriller én tevens één van de weinige echt geslaagde post-9/11 films met alweer een DiCaprio in zeer goede doen.

9 Taken: Dat je geen ingewikkeld verhaal nodig hebt om een sterke (actie)film te maken, bewijst deze wraakthriller met Liam Neeson, die op late leeftijd zijn ware roeping ontdekt, actieheld.

10 3:10 to Yuma: Het western genre blijft op gezette tijden goed voor uitstekende cinema. Hét voorbeeld van 2008 is deze karaktervolle clash tussen twee van de beste acteurs van de laatste jaren, Russel Crowe en Christian Bale.

Net niet: Wall-E, In Bruges, The Mist, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, Iron Man.

Flop 3 08:

1 Good Luck Chuck

2 In The Name Of The King

3 Gelijkspel tussen Aliens vs Predator: Requiem, Speed Racer en The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor.

Dax

Top 10 08:

1 The Dark Knight: Spreekt voor zich, alles aan deze film is perfect: scenario, cinematografie, special effects, karaktertekening van de personages en performance. De topper van het jaar die zeker en vast een klassieker zal worden.

2 Cloverfield: Dichte opvolger, omdat hij volledig aansluit bij de YouTube-generatie. Spannend en donker, vol moed en verborgen liefde.

3 Quantum of Solace: Zet de trend mooi verder uit de vorige James Bond film. Minder meligheid, meer ruwe actie en een thema waar ik mij helemaal in terugvind.

4 The Incredible Hulk: Het beste Marvel personage ooit krijgt een duidelijk betere make-over en dankzij de performances van de cast werd het een goed verhaal. Leve de CGI in deze film trouwens!

5 Vantage Point: Meesterlijke samenkomst van de paden van alle personages in de film. Een topper voor iedereen die van Traffic en Crash hield.

6 Iron Man: Cool comic book icoon komt tot leven dankzij de performance van Robert Downey Jr. (een rol die op zijn lijf geschreven is). Zalige CGI, enkel het verhaal kwam niet goed uit de startblokken.

7 The Happening: Film van M. Night Shyamalan die terug beter is dan zijn vorige films. De bizarre sfeer in deze film sprak mij vooral aan.

8 Loft: IJzersterk scenario met een Vlaamse topcast. In mijn ogen één van de beste Vlaamse films ooit gemaakt !

9 John Rambo: Zalig bloederig, vol ruwe actie en het herleven van een legendarisch filmicoon !

10 Wall-E: Zoals elke Pixarfilm, een schot in de roos. Wall-E is gewoon het ultieme personage waar je enorm veel empathie voor krijgt.

Flop 3 08 (niet zozeer de slechtste, meest de meest teleurstellende films van het jaar):

1 Babylon AD

2 Wanted

3 Aliens vs Predator Requie

Steve

Top 10 08:
1 The Dark Knight: Nolan’s sequel overtreft zijn voorganger op elk gebied en liet de criticasters zien dat stripverhalen niet één of ander marginale entertainmentvorm zijn, maar dikwijls volwassen en complexe verhalen met psychologische inslag. Wijlen Heath Ledger’s “Joker” hoort vanaf heden thuis in het rijtje van ‘meest memorabele filmslechterikken aller tijden’.

2 Wall*E: Zonder woorden slagen de mannen van Pixar er in om ons tegelijkertijd een geweten te schoppen én een diepmenselijk liefdesverhaal te vertellen. Het helpt natuurlijk dat de animatie ook nog eens verbluffend mooi is!

3 Red Cliff Part 1: John Woo maakt een geweldige comeback met een indrukwekkend historisch epos waarvoor duidelijk kosten noch moeite gespaard werden! Nooit eerder heb ik zo gevloekt dat een film eindigde met een cliffhanger, maar gelukkig krijgen we volgende jaar al het tweede deel.

4 À l’intérieur: Een kopstoot van een film, die bewijst dat zelfs de meest geharde horrorliefhebber nog op de kast kan gejaagd worden van pure angst en krankzinnig geweld!

5 Rambo: Eén van de meest vermakelijke sequels van de laatste jaren. Oude rot Stallone geeft iedereen lik op stuk en laat zien hoe je actie met een hoofdletter A maakt!

6 The Mist: Frank Darabont laat ons in een grimmige apocalyptische afgrond kijken en laat zien dat niet alle mainstream horror gecastreerde vehikels zijn.

7 Frontiere(s): Net als À l’interieur een horrorfilm die aankomt als een mokerslag. Cineast Xavier Gens pakt je vast bij je strot en je laat je pas na de eindcredits moe, vuil en bezweet achter. Heerlijk!

8 Iron Man: Robert Downey Jr. maakt de meest memorabele comeback sinds Bruce Willis en John Travolta in Pulp Fiction. De charismatische acteur lijkt geboren om Tony Stark te spelen en maakt de minder bekende stripheld volledig eigen. De vlotte regie van ‘Iron fan’ Jon Favreau en een geweldige cast vormen de kers op de taart!

9 Pathology: Een goor stukje foute cinema, met geslaagde onderhuidse kritiek en verpakt als een gladde mainstream thriller.

10: Speed Racer: Onterecht over het hoofd gezien door het grote publiek, maar de Wachowski’s verfilming van de Japanse animatiereeks slaagt nochtans de nagel op de kop. De film is heerlijk amusant, goed gemaakt, puik geacteerd en zit vol met duizelingwekkende speciale effects!
Nét niet: The Strangers en Body of Lies.

De ‘guilty-pleasures’ van het jaar: Doomsday, The Incredible Hulk, Taken en Death Race.

Flop 3 08:

1 Alone In The Dark II: Op elk gebied potsierlijk! Hoe minder woorden we aan deze klucht vuilmaken, hoe beter!

2 Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull: Na bijna twintig jaar wachten krijgen we een flets allegaartje van aliens, Shia LeBeouf tussen de apen, CGI-eekhoorns en uiteraard ‘nuke the fridge’.

3 Max Payne: Hypocriete Hollywoodprent gebaseerd op één van de meest gewelddadige games, met als resultaat een fletse, brave Sin City-kloon.

De scènes van het jaar:

The Joker doet een tovertruk in The Dark Knight:

Wegpiraten in Doomsday:

Een dubbeltje op zijn kant – Chigurh in No Country For Old Men:

Rambo en een strottenhoofd – een dodelijke combinatie:

Voor altijd in je ziel gegrift – het keiharde einde van The Mist:

Babe van het jaar

Natalie Martinez in Death Race

Natalie Martinez in Death RaceWarning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Eén reactie op “Het grote MoviePulp filmjaar overzicht 2008”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter