Het grote MoviePulp filmjaaroverzicht 2015

star-wars-7-bannerM4LnM97mad-max-fury-road-bannerjurassic world

Filmjaar 2015 kwam heel traag op gang in de ogen van onze redactie. Maar we zijn blij dat naar gelang 2015 volgde, we toch opnieuw verbaasd werden van de kwaliteit die Hollywood kan brengen en de liefde voor film terugvonden in reboots zoals Mad Max: Fury Road, Jurassic World & Star Wars VII: The Force Awakens. Op onze leeftijd wordt het immers moeilijk om bepaalde klassiekers te overtreffen; maar te zwijgen over het feit dat we door onze drukke levens weinig tijd hebben om films te bekijken in de bioscoop. Netflix met originele producties zoals DareDevil, Tyrant, Jessica Jones, Beasts of No Nation, Narcos, Bloodline & Suits maken het ons bovendien heel moeilijk om uit de luie zetel te komen, hoewel de trage release dates op iTunes ons weer overhalen om vlug onze weg terug te vinden naar onze dichtstbijzijnde bioscoop (doe er iets aan, mannen!). Maar goed, films verslinden we nog steeds a volonté zoals jullie aan de reviews kunnen zien en yes, onze smaken verschillen nog steeds evenveel. Onderaan onze lijsten met top 10 beste films van 2015 + flops. Laat gerust ook je mening achter onderaan.

KENNETH

Eerst en vooral geeft ondergetekende mee dat hij sinds de milleniumwissel nooit minder voet aan wal gezet heeft in de bioscoop dat in het bijna afgelopen filmjaar 2015. Professioneel en privé ‘druk-druk-druk’, een beest van een flatscreen (en dito geluidsinstallatie) in het comfort van de living, uit de pan swingende ticketprijzen, en alweer een vrachtlading tot binge-watching uitnodigende TV reeksen (met op kop het verslavende Game of Thrones, het magistrale anti-epos Narcos en -de recente terreuraanslagen indachtig-, het akelig realistische Homeland). Het zijn allemaal redenen waarom ik potentiële herfst-toppers als Black, Black Mass, Bridge of Spies, D’Ardennen, Spectre, Straight Outta Compton, en –ahum- De Kampioenen (nog) niet heb kunnen bekijken. Dit indachtig kwam ik uit op onderstaande top 10.

TOP 10

1) Mad Max: Fury Road
De intussen 70 jarige George Miller haalt -30 (!) jaar na de vorige Mad Max film- verschroeiend hard uit met een nieuwe mijlpaal in de (actie)film geschiedenis.

2) Star Wars VII: The Force Awakens
J.J. Abrams maakt de hype waar en levert de strafste Episode af sinds The Empire Strikes Back, en wist meteen wrange nasmaak van de inferieure en steriele prequels uit.

3) Electric Boogaloo: The Wild Untold Story of Cannon Films
De meest intrigerende en amusante documentaire van 2015 biedt een inkijk in de turbulente ‘rise and fall’ van Cannon films, hofleverancier van foute B-actiefilms in de jaren ’80.

4) Sicario
Na Prisoners toont Dennis Villeneuve alweer zijn kunnen met een staalharde misdaadthriller met brains en ballen. Zéér benieuwd wat hij gaat aanvangen met de Blade Runner-sequel!

5) The Martian
Dankzij grootmeester Ridley Scott en een cast van formaat wordt wat op papier droge en complexe kost is, geserveerd als één van de meeste entertainende prenten van het jaar.

6) Blackhat
Toegegeven, géén Michael Mann grand cru maar wel een intelligente en gestileerde actiethriller die compleet onterecht flopte begin 2015. Eentje om te herontdekken op Blu-Ray!

7) Furious 7
Ooit begonnen als een goedkope franchise voor tuning Johnnies, en uitgegroeid tot de grootste non-superhelden franchise van het decennium. Verstand op nul en genieten!

8) Bloed, Zweet en Tranen
Indrukwekkende biopic over de Nederlandse volkszanger Andre Hazes die ook ondergetekende meer dan één krop in de keel heeft bezorgt.

9) Suite Française
Oerklassiek maar bovenal oerdegelijk romantisch oorlogsdrama waarin onze Matthias Schoenaerts eindelijk toont dat hij véél meer kan dan de stoere jongen uithangen.

10) A Most Violent Year
Acteurscinema pur sang van filmtalent J.C. Chandor tjokvol glansprestaties van onder meer Oscar Isaac en Jessica Chastain. Zwaar miskend op de Oscars en andere awards.

Ook van genoten van (in alfabetische volgorde): Danny Collins, Everly, Focus, Get on Up, Jurassic World, No Escape, Run All Night, Skin Trade, Spy, The Water Diviner, Wild Card.

Het leven is te kort om de grootste drek (zeg maar alweer zowat alles met Adam Sandler) volledig uit te kijken. Maar deze drie onderstaande sequels waren zonder meer enorm teleurstellend.

FLOP

1) Terminator Genysis
Toegegeven, op een meesterwerk van James Cameron niveau hadden we niet gerekend, maar wat ze hier aanvangen met één van de grootste SciFi franchises is gewoon dodelijk slecht. Terminated!

2) Taken 3
Deel 2 was al een serieus niveauverschil met het heerlijke origineel. Deel 3 weet helemaal van geen hout pijlen meer te maken. Hopelijk is hiermee het pensioenspaarplan van Liam Neeson genoeg gevuld en toont hij in de nieuwe Scorsese, Silence, eindelijk nog eens zijn ware kunnen?

3) The Avengers 2: Age of Ultron
Zo sterk (sommige) solo avonturen van de Marvel helden zijn, zo zwak worden ze als ze allemaal samen komen. Een overdaad aan personages, een verhaaltje dat kant noch wal raakt, en bovenal een CGI overload in de slaapverwekkende finale. Geeuw!

Black Mass en Star Wars: The Force Awakens heb ik helaas door omstandigheden nog niet kunnen zien.

TOP 10

 • Mad Max: Fury Road: Dertig jaar na het ietwat teleurstellende Mad Max Beyond Thunderdome schrijft George Miller filmgeschiedenis, met een sequel zo spectaculair dat we in één klap vergaten dat Max Rockatansky plots door een andere acteur gespeeld wordt.
 • Black: Adil El Arbi en Bilall Fallah herschrijven de vaderlandse filmgeschiedenis met een mokerslag van een misdaaddrama, dat van begin tot eind van het scherm spat. Black is ijzersterk en tegelijk bikkelhard, en raakt je tot in de kleinste vezel van je lichaam.
 • Creed: De jonge cineast Ryan Coogler regisseert Sylvester Stallone naar ongekende hoogte in deze 7de (!) Rocky-sequel. Zo hoog dat er zelfs sprake is van een Oscar nominatie. En terecht! Want Stallone speelt op ongezien emotionele en realistische wijze de pannen van het dak, en krijgt mooi tegenwerk van een al even straffe Michael B. Jordan.
 • Sicario: Cineast Dennis Villeneuve levert na Prisoners wederom een film af die aankomt als een schop in het kruis. Een realistische en geweldig dreigende actie-thriller, mét inhoud, die bevolkt wordt met een cast om van te smullen.
 • Inside Out – Shaun The Sheep Movie: Pixar and Aardman Animation have done it again, met intelligente en originele animatiefilms, die amusant zijn, met prachtige animatie, de volwassen kijkers nooit vergeten en regelmatig de gevoelige snaar raken.
 • D’Ardennen: En NOG een Vlaamse film in de top 10. En dan durven concullega’s schrijven dat het niet goed gaat met de Vlaamse films… Robin Pront levert een pikzwarte debuutprent af, die barst van de sfeer, met een ijzersterke cast en prachtige fotografie door Robrecht Heyvaert (zie ook BLACK!).
 • Chappie: Heerlijke doch pijnlijk onderschatte actie/sci-fi-prent, die het juiste evenwicht weet te vinden tussen over-the-top geweld en geslaagde humor.
 • Ex Machina: De scenarist van het ijzersterke Sunshine levert een intrigerende debuutprent af, die geen seconde verveelt en met een dijk van een vertolking van Alicia Vikander.
 • Southpaw: Jake Gyllenhaal ontpopte zich de laatste jaren als één van de strafste jonge acteurs die er in Tinseltown rondlopen. Ook in dit intense boksdrama geeft de man zich weer volledig over aan zijn rol en dit levert wederom indrukwekkende cinema op.
 • Mission: Impossible – Rogue Nation: Na het overweldigende vierde deel zet de populaire franchise zich verder in stijgende lijn met een sequel, die van begin tot einde spannend, entertainend én spectaculair is.

Verder ook genoten van (in willekeurige volgorde): S.P.E.C.T.R.E., Bridge of Spies, Bone Tomahawk, The Final Girls, Kingsman: The Secret Service, Ant-Man, Green Inferno, The Martian, Everest, It Follows, Vacation, American Ultra, Spy, Straight Outta Compton, The Duff, Furious 7, Run All Night, McFarland U.S.A., Cop Car, The Man From U.N.C.L.E. en uiteraard Jurassic World.

FLOP 5 (en maak er verder ook geen woorden aan vuil)

 • The Visit
 • Knock, Knock
 • Jupiter Ascending
 • The Loft
 • Paranormal Activity: The Ghost Dimension

 

DAX

TOP 10

1) Star Wars VII: The Force Awakens

Zonder meer de hype van 2015 die bovendien niet ontgoocheld. Een sterke cast in een klein meesterwerk die terug gaat zijn de roots van de Star Wars-saga door regisseur J.J. Abrams. May the Force Be With You!

2) Man From U.N.C.L.E.

Met vintage and old school beelden brengt regisseur Guy Ritchie de hitserie van de jaren ’60 terug tot leven op het witte doek. Magistraal werk met een schitterende Henry Cavill, Alicia Vikander & Armie Hammer!

3) BLACK

Eerste keer dat ik een film van Adil El Arbi & Bilall Falla bekijk en het was meteen een schot in de roos! Ruw, hard & prachtige shots op z’n Belgisch Hollywood.

4) Whiplash

Officieel gezien was dit geen film die uitkwam in 2015, maar ik was zo overdonderd toen ik hem zag dit jaar, dat ik me schaam hem niet in mijn lijst van 2014 te hebben toegevoegd. Een schitterende J.K. Simmons schittert in een donker verhaal vol vernedering en gedrevenheid.

5) Ex Machina

Spannende science fiction film met een mooi tempo op een adembenemende locatie. Voor de 2de keer Alicia Vikander, Oscar Isaac & Domhnall Gleeson in deze top 10!

6) Jurassic World

Een nieuwe reboot met blockbuster-gehalte die ons van de stoelen deed juichen van plezier. Met een opmerkelijke Chris Pratt & Bryce Dallas Howard!

7) The Imitation Game

Heel lang de beste film van haar voorjaar 2015 met een overtuigende Benedict Cumberbatch als Alan Turing in een alternatief WOII-verhaal.

8) Intouchables

Eén van de meest memorabele Franse films van 2011 die box office records brak bij onze Zuiderburen en die ik ook maar pas in 2015 een kans gaf. Een vertederende film over vriendschap met Omar Sy & François Cluzet in de hoofdrol.

9) Irrational Man

Voor sommigen was deze Woody Allen te pseudo-intellectueel, maar voor mij was dit een ideale mix tussen romantiek & filosofie met een wondermooi gecast koppel (Emma Stone & Joaquin Phoenix).

10) The Fault in Our Stars

Wederom een film die in 2014 werd uitgebracht, maar zo aangrijpend was dat ik hem net in mijn top 10 heb gezet. Zonder meer dé performance van Shailene Woodley & Ansel Elgort in een verhaal door Paper Town-schrijver John Green.

Films die maar net buiten de top 10 vielen en enorm van genoten heb, zijn Beasts of No Nation, Terminator Genisys, Sicario, The Martian, Amy, Ant-Man, Kingsman: The Secret Service, Spectre & Mad Max: Fury Road, hoewel deze persoonlijk voor mij de verwachtingen niet inlosten.

FLOP 5

 • A Very Murray Christmas
 • While We’re Young
 • Jupiter Ascending
 • Taken 3
 • The Hunger Games: Mockingjay Part 2

 

 

One thought on “Het grote MoviePulp filmjaaroverzicht 2015”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.