Slisse en Cesar & De Kolderbrigade DVD reviews

slisse-boxkolder-boxSlisse en Cesar**** / De Kolderbrigade****

Regie: Juul Claes & Anton Peters / Romain Deconinck

Met: Jan Reussens, Ward de Ravet / Romain Deconinck, Gaston Berghmans, Leo Martin

Speelduur: 500′ / 228′

Twee klassieke Vlaamse sitcoms uit de oude doos zijn nu ook verschenen op DVD!

De opzet: Slisse en Cesar speelt zich af tijdens de jaren vijftig en verteld het verhaal van de twee beste vrienden Slisse (Ward de Ravet) en Cesar (Jan Reussens), die herkenbare en typisch Vlaamse avonturen beleven. De Kolderbrigade is dan weer een onhandig politieteam (waaronder Gaston en Leo), dat allerhande mysterieuze moordzaken probeert op te lossen…

de-kolderbrigade-1

Bridge Pictures brengt deze twee klassieke, doch tijdloze sitcoms uit in stijlvolle boxets, met 12 afleveringen van Slisse en Cesar over drie DVD’s en de 7 episodes van De Kolderbrigade, verspreid over twee schijfjes.

Ons verdict: Het is vreemd om te ontdekken dat sommige recente zaken op amper enkele jaren tijd al gedateerd overkomen, terwijl zaken die al ouder zijn dan dertig jaar nog steeds even tijdloos kunnen zijn als bij de eerste televisie-uitzending. Slisse en Cesar en De Kolderbrigade zijn twee zo’n dergelijke reeksen. Hoewel het duidelijk is dat deze uit een ander tijdperk komen, is het net omdat programma’s zoals dit – mede dankzij hun bijna alledaagse vorm van typisch Vlaamse volkse humor – tegenwoordig niet meer gemaakt worden. Alles is tegenwoordig zo geforceerd en plat geproduceert, terwijl een reeks als De Kolderbrigade bijna overkomt als authentiek theater. Dat is dan ook één van de charmes van de reeks die men al voor bekeken hield na amper zeven afleveringen. Eén van de andere charmes is uiteraard het legendarische samenspel van het komische duo Gaston en Leo. Ook de rest van de cast, een smeltkroes van heerlijk ouderwetse dialecten, is leuk om te zien. De Kolderbrigade werd à la Fawlty Towers enkel maar legendarischer met de jaren en dat is volkomen terecht. Een gelijkaardige reeks is Slisse en Cesar, een sitcom tot de nok vol met zo herkenbare situaties en humor (de facteur en zijn dagelijks jeneverke!). Jan Reussens en Ward de Ravet zijn knap op elkaar ingespeeld en het is met een zekere melancholie dat je de reeks bekijkt, aangezien de meeste van deze Vlaamse komische talenten het tijdelijke voor het eeuwige geruild hebben. Slisse en Cesar kreeg een overbodige nieuwe versie in 1996, maar die reeks werd vooral gekenmerkt door de belabberde staat van humor van deze ‘moderne’ tijden.

De DVD’s: Beiden reeksen staan in hun originele 1.33:1-formaat op DVD en hoewel Bridge duidelijk hun best hebben gedaan om de reeksen fatsoenlijk over te zetten, is het beeld vaak soft, met redelijk afgewassen kleuren en hier en daar zelfs videostoringen. Ook de Nederlandse Dolby Surround 2.0-tracks klinken vlak en beperkt, maar gelukkig zijn de dialogen behoorlijk goed te verstaan. Ruis en kraakjes blijven ook binnen de perken van het aanvaardbare. De beeld- en geluidtransfers zijn bevredigend, maar verwacht geen topkwaliteit. Puristen zullen overigens niet klagen! Wel jammer dat er buiten wat promotionele trailers en een interview met één van de actrices uit De Kolderbrigade niets aanwezig is van diepgravend bonusmateriaal. Deze twee boxsets zijn hoe dan ook erg warm aanbevolen voor de liefhebbers van klassieke televisie!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.