SAW V Blu-ray review

saw-vSaw V**

Regie: David Hackl

Met: Tobin Bell, Costas Mandylor, Scott Patterson, Julie Benz, Betsy Russell, Greg Bryk

Speelduur: 95′

Het vet is bijna van de soep, zoveel is duidelijk in de vierde Saw-sequel…

Het verhaal: In de vierde sequel uit de populaire folterfranchise wordt onthuld hoe de mysterieuze seriemoordenaar Jigsaw (Tobin Bell) zijn opvolger opleidde tot een even gewetenloze, als creatieve killer. Maar FBI-agent Strahm (Scott Patterson), die zelf aan een dodelijke val van Jigsaw wist te ontsnappen, is Jigsaw’s opvolger op het spoor. Ondertussen wordt het bloedige werk van Jigsaw voortgezet: in een kelder worden vijf mensen vastgeketend wakker. Boven hun hoofden zwaait een enorm mesblad. Zo gauw ze proberen los te komen, zal het mesblad hen onthoofden. Hoe kunnen ze deze dodelijke en sadistische val overleven? Het spel is duidelijk nog maar net begonnen…

saw-v-pic

Ons verdict: De vijfde Saw-prent koste nog geen 11 miljoen dollar om te maken en bracht wereldwijd bijna 114 miljoen dollar in het laatje. Dat is dan ook ineens alles wat de directeurs van Lionsgate boeit omtrent de franchise en dat is er jammer genoeg ook aan te merken. Saw V is niet alleen inspiratieloos, maar op sommige momenten zelfs saai en bloedloos! De visionaire Darren Lynn Bousman liet de vierde sequel aan zich voorbij gaan om zijn levenslange droom om een horrormusical te realiseren met het meesterlijke Repo: The Genetic Opera. In de second-unit regisseur en production designer Kevin Hackl dacht men de geschikte opvolger gevonden te hebben, maar ondanks dat de man dicht bij de sequels betrokken was blijkt Hackl compleet gespeend van een eigen regiestijl. De ene moment kopieert hij de stijl van James Wan, om even later met veel tam tam uit te pakken met de dynamische en opzwepende regietrucs van Bousman. Buiten deze momenten is Saw V een statische horrorfilm, die inhoudelijk weinig broodnodige achtergrond toevoegt aan de franchise (hoeveel flashbacks kun je opvoeren??) en vaak erg goedkoop overkomt. Ook de gore speciale effecten blijven enigszins uit, met uitzondering van de geweldige Pendulum-trap die héél wat bloediger is op Blu-ray en DVD dan in de bioscoop! Ondanks een behoorlijke genrecast staan de meeste zwaar te overacteren. De climax is behoorlijk bij de haren getrokken en na de credits heb je echt het gevoel dat je een compleet overbodige film hebt gezien, die enkel in het leven is geroepen om geld op te brengen. Het zal ook geen verrassing zijn dat er nog een zesde deel op komst is, waarvoor gelukkig een andere regisseur is aangesproken. Laten we hopen dat er een degelijk slot aan de folterfranchise kan gebreid worden, zodat de reeks toch nog de geschiedenis ingaat als één van de meest ingenieus opgezette horrorreeksen aller tijden.

De Blu-ray: Het 1.78:1 HD-beeld is scherp, met een uitstekend diepte en detail. Het contrast is eveneens erg goed, het zwartniveau solide en de kleuren ogen helder en natuurlijk. Vuiltjes en andere oneffenheden vormen geen probleem. De Engelse DTS-HD MA 7.1-track klinkt warm en dynamisch, met een prima spreiding en de geluidseffecten zijn uitstekend geplaatst. De subwoofer doet op zijn beurt zijn duit in het zakje en zorgt voor de nodige ambiance. De Blu-Ray bevat een selectie extra’s, met op kop een resem featurettes over de diverse vallen (The Coffin Trap, The Pendulum Trap, The Fatal Five en The Cube Trap), maar ook een documentaire over het monteren van de scènes van de “Cube Trap”., Ook aanwezig een weinigzeggend clipje met setbeelden, interviews met de voornaamste cast- & crewleden en een resem promotionele trailers. Een prima Blu-ray uitgave, maar toch jammer dat niet alle extra’s van de DVD-versie werden overgenomen!

Bekijk hier nog een televisiespot van de besproken sequel:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.