A Clockwork Orange recensie dankzij Kinepolis Movie Classics

A Clockwork Orange recensie dankzij Kinepolis Movie ClassicsA Clockwork Orange *****

Regie: Stanley Kubrick (Eyes Wide Shut, 2001: A Space Odyssey, The Shining)

Met Malcolm McDowell, Patrick Magee, Warren Clarke, Adrienne Corri, Michael Bates, James Marcus, Carl Duering, Michael Tarn,…

Speeltijd: 136′

Ga kijken als je hield van Kubrick’s oevre zoals The Shining maar ook het Belgische C’est Arrivé Pres de chez Vous.

Het verhaal: Teddy-boy holigan Alex met zijn bolhoed heeft zo zijn eigen ideëen over plezier maken. Samen met zijn vrienden verdoet hij de verveling door ultrageweld zoals zich vol te gieten met melkskes, vrouwen te verkrachten, auto’s te stelen en zwervers in elkaar te slaan. Tijdens een brutale inval in een villa, waarbij de dame des huizes brutaal wordt aangerand, loopt Alex tegen de lamp en wordt gearresteerd.

De cast van A Clockwork Orange met Malcolm McDowell, Patrick Magee & Warren Clarke

De setting: In een nostalgische bui? (Her)ontdek dan nu deze absolute filmklassiekers bij Kinepolis. Elke 3de maandag van de maand geven de ‘Movie Classics’ je de unieke kans om jouw favoriete filmklassiekers nog een laatste keer in de cinema te beleven. Hoe je het ook bekijkt, deze films moet je op groot scherm gezien hebben! Meer op Kinepolis.be/Movie-Classics

A Clockwork Orange recensie dankzij Kinepolis Movie Classics

Ons verdict: Voor menig cinefiel zou het oevre van Stanley Kubrick niet nieuw mogen zijn. De man die in 1999 stierf, behoort tot de top regisseurs aller tijde vanwege zijn manische zoektocht naar perfectie in film en zijn veeleisende aanpak op crew & cast. A Clockwork Orange was niet het eerste werk van de Amerikaanse cineast, maar het is in onze ogen wel het beste wat de man neerzette. A Clockwork Orange heeft een typische Kubrickiaanse opstelling met krachtig ouderwetse dialogen, gewikte cameraperspectieven, ellelange takes per scène & een iconische enscenering zoals enkel hij dat kan. Maar A Clockwork Orange gaat nog een stuk verder door een verborgen futuristische setting in te nemen met prachtige locaties & decors in een maatschappelijk kritisch verhaal door schrijver Alex Burgess die de manier waarop we criminaliteit behandelen of willen behandelen in de gemeenschap in twijfel trekt. En dat 3 jaar na 2001: A Space Odyssey. Namen zoals Malcolm McDowell, Warren Clarke, James Marcus & Michael Tarn mogen dan niet een van de grootste zijn anno 2018, ze waren The Reservoir Dogs van de jaren ’70 voor de meedogeloze bende van Quentin Tarantino en dat verdient een pluim. Kubrick’s fixatie om klassieke muziek opnieuw uit te vinden in film bereikt eveneens een hoogtepunt in A Clockwork Orange door het 9de symfonie van Ludwig von Beethoven te vermengen met gruwelijke beelden uit de concentratiekampen van WOII. Er hieng zoveel controverse rond Kubrick’s A Clockwork Orange dat wegens zijn gruwelijkheid & ultrageweld het amper tot in (Britse) bioscopen kwam, hoewel de legendarische filmediting door Bill Butler tot de verbeelding spreekt op dat vlak.

Kortom, hopelijk heeft deze recensie ode gebracht aan het legendarische werk van Stanley Kubrick. A Clockwork Orange is een meesterwerk! We danken Kinepolis om deze filmklassieker tijdelijk naar de bioscoop te brengen.

(A Clockwork Orange vanaf 20 minuten)

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.