Peter en de Draak & Heksen en Bezemstelen DVD reviews

peter en de draakbedknobsPeter en de Draak*** / Heksen en Bezemstelen****

Regie: Don Chaffey / Robert Stevenson

Met: Mickey Rooney, Sean Marshall, Red Buttons / Angela Lansbury, Roddy McDowall, David Tomlinson

Speelduur: 124′ / 77′

Twee Disney-klassiekers, die vooral onsterfelijk werden door hun integratie van animatie en live-action, zijn nu verschenen in knappe speciale edities!

Peter en de Draak (Pete’s Dragon): Peter (Sean Marshall) – een weesjongen – en zijn beste vriend – een onzichtbare draak – komen terecht in het kustdorpje Passamaquoddy. Hoewel Peter vrienden wordt met vuurtorenwachtster Nora en haar oude zeemansvader (Mickey Rooney), denken de dorpsbewoners dat hij achter de hilarische ‘ongelukken’ zit die maar blijven voorkomen. Maar na een moedige reddingsactie gelooft iedereen in Peter s vuurspuwende vriend…

450full

Heksen en Bezemstelen (Bedknobs and Broomsticks): Wanneer de jonge Charlie, Carrie en Paul tijdens de Tweede Wereldoorlog naar een klein dorpje verhuizen, komen ze erachter dat hun gastvrouw Miss Price (Angela Lansbury) een aspirant-heks is! Hoewel haar eerste pogingen om magie te creëren hilarisch uitpakken, lukt het haar om een reis-toverspreuk uit te spreken over een gewone beddenknop en ze vliegen naar het fantastische animatie-eiland Naboombu om een krachtige toverspreuk te vinden die Engeland kan redden…

bedknobs_jpg_595x325_crop_upscale_q85

Ons verdict: Distributeur Disney brengt twee films uit in een speciale editie waar ondergetekende mee is opgegroeid. Vooral Pete’s Dragon vond ik als kind geweldig, maar het is vreemd dat de tand des tijds net minder vriendelijk was voor deze film uit 1977. Niet alleen sleept de film vaak aan, vaak is het acteerwerk ook erg uitvergroot. De interactie tussen animatie en live-action is nog degelijk, maar het is bijvoorbeeld veel beter gedaan in Bedknobs and Broomsticks en die film stamt al uit 1971. Regisseur Robert Stevenson blikt deze film met veel dynamiek en oog voor visuele flair in en het is dan ook niet verwonderlijk dat Bedknobs and Broomsticks destijds een Oscar in de wacht wist te slepen voor de beste visuele effecten. Vandaag is het één en ander natuurlijk allemaal minder indrukwekkend of baanbrekend als toen, maar ook voor de rest zit het goed bij Bedknobs and Broomsticks. Zo is er bijvoorbeeld het prima samenspel van de legendarische actrice Angela Lansbury met de drie kinderen. Het helpt natuurlijk ook dat de film minder dan tachtig minuten duurt en daardoor veel snediger overkomt. Hoe dan ook groeiden zowel Pete’s Dragon, als Bedknob and Broomsticks uit tot absolute Disney-klassiekers en mogen ook in geen collectie van zichzelf respecterende animatieliefhebbers ontbreken!

De DVD’s: Peter en de Draak staat in zijn originele 1.66:1-formaat op DVD en is uiteraard anamorfisch uitgevoerd. Het beeld is scherp, met een bevredigend contrast en een prima schaduwdetail. De kleuren ogen misschien wat gedateerd, maar alles ziet er warm en natuurlijk uit. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt eveneens bevredigend, met heldere en goed verstaanbare dialogen en een nette weergave van muziek en effecten. Ruis en storingen vormen geen probleem. De DVD van Pete’s Dragon bevat verder ook een hele resem boeiende extra’s, zoals “Mazzel-dazzel effecten”, “Over Peter en de Draak”, een niet gebruikte storyboard-scène, een oorspronkelijk liedconcept, diverse demo-opnames, galerijen en tenslotte “Waar is Elliot”. Ook Heksen en Bezemstelen staat in het in anamorfische 1.66:1-formaat op de DVD. De scherpte is prima, met een goed contrast en idem voor het schaduwdetail. Hier en daar zijn tekenen van de ouderdom te zien (lees: de kleuren), maar verder ziet alles er erg netjes uit. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt goed, zonder echt potten te breken. De dialogen klinken helder en komen netjes uit de centerspeaker. De muziek komt goed tot zijn recht en de track heeft een bevredigende stereospreiding. Ruis, kraakjes en drop-outs hebben we niet waargenomen. Jammer dat Bedknobs and Broomsticks niet zo rijkelijk bedeeld is qua extra features dan Pete’s Dragon. Zo moeten de fans het stellen met een drietal featurettes. Gelukkig zijn de extra’s wel leuk om eens te bekijken! Prima uitgaves van deze twee Disney-klassiekers.

Bekijk hier zeker nog eens de originele trailers:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter