Un Monde gaat naar de Oscars 2022 voor België

MoviePulpers, groot filmnieuws, want deze ochtend kwam de nationale jury samen die moest beslissen welke film België zal vertegenwoordigen op de Oscars 2022. Deze kozen unaniem voor de nieuwe Belgische film Un Monde, geregisseerd door Laura Wandel.

Un Monde gaat naar de Oscars 2022 voor België

Zoals ieder jaar, stuurt elk land in de categorie Beste Internationale Film (vroeger Best Foreign Language) zijn selectie door naar de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences (AMPAS). De film die België vertegenwoordigt, wordt verkozen door een nationale commissie, evenwaardig samengesteld met leden van de Vlaamse Gemeenschap en leden van de Waals-Brusselse Federatie. De audities en deliberaties vonden deze ochtend plaats en met unanimiteit werd door de jury Un Monde van Laura Wandel verkozen om België te vertegenwoordigen op de belangrijkste Amerikaanse ceremonie van de filmindustrie.

Un Monde (trailer Nederland - NL subs)

Un Monde is het regiedebuut van de jonge Brusselse Laura Wandel. De film kende zijn 1ste wereldpremière op het filmfestival van Cannes in de selectie Un Certain Regard, waar hij bekroond werd met de FIPRESCI – prijs. Sindsdien gaat het de film voor de wind, met selecties op menig festival, waaronder San Sebastian, El Gouna, Hamburg & Sarajevo. Recentelijk werd ook bekend gemaakt dat de film op het Londense Filmfestival BFI de prijs voor het Beste Debuut in de wacht sleepte; een prijs die eerder ook werd gewonnen door o.a. Girl van Lukas Dhont. De film is ook genomineerd in de categorie European Discovery op de European Film Awards. Ondertussen is de film verkocht aan een 15–tal landen waaronder o.a. de Verenigde Staten.

Regisseuse Laura Wandel is opgetogen:

“Ik ben ontzettend trots dat Un Monde werd verkozen als Belgische inzending voor de Oscars. Deze selectie is voor mij des te belangrijker omdat de film volledig geproduceerd en gerealiseerd werd in België, met een 100 % Vlaamse en Franstalige productie en filmcrew.”, aldus de Brusselaar.

Rencontre avec Laura Wandel

SYNOPSIS: Wanneer Nora naar het 1ste leerjaar gaat, ziet ze dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat. Een meeslepende duik in het niet zo onschuldige leven op school.

Het jong talent Maya Vanderbeque vertolkt de rol van Nora, Günter Duret neemt de rol van Nora’s broer Abel op zich. Daarnaast zijn er ook belangrijke rollen voor Karim Leklou (Nora en Abels vader) en Laura Verlinden. Un Monde is een 100% Belgische productie, met als hoofdproducent Dragons Films en coproducent het Gentse productiehuis Lunanime. De film kwam tot stand met steun van Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Wallimage, VOO & BeTV, Lumière Invest & Tax Shelter van de Belgische Overheid. De internationale sales is in handen van Indiesales & Lumière verdeelt de film in de Benelux. In Frankrijk wordt de film verdeeld door Tandem, in de USA door Film Movement.

Un monde is sinds gisteren uit in de bioscoop. In Nederland komt de film uit op 25 november 2021, Frankrijk volgt op 5 januari 2022. Het is nog even wachten tot februari 2022 om de lijst van alle genomineerde films te kennen van alle landen. De 94ste ceremonie van de Oscars vindt plaats op 27 maart 2022 in het Dolby Theatre van Los Angeles. België staat alvast paraat!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.