De Stomme van Portici herleeft Cinema's weigeren te sluiten vanwege omikron, grootse manifestatie gepland op zondag

De Stomme van Portici herleeft: Cinema’s weigeren te sluiten vanwege omikron, grootse manifestatie gepland op zondag

MoviePulpers, de culturele sector lijkt zich niet te houden aan de opgelegde regels van voorbije avond om de omikronvariant van het coronavirus in te dijken. De regering heeft gevraagd om alle binnenevenementen waaronder bioscopen te sluiten, terwijl het hoogseizoen is in de culturele sector. Zo gaan er signalen op dat heel wat cafés van bioscopen, opera’s, theaterhuizen en meer open zullen blijven, maar ook zijn er kleinschaligere bioscopen in Brussel & Walonnië die weigeren de deuren te sluiten vanwege nationale ordehandhaving. Bovendien is er opnieuw een coronamanifestatie gepland op zondag waarin de cultuurwerkers uit de Belgische filmindustrie ten strijde zullen gaan tegen de coronaregels die in hun ogen geen steek houden. Krijgen we opnieuw een opstand tegen het regime op het niveau van De Stomme van Portici?

Kinepolis lijkt zich aan de regels te gaan houden, hoewel het extra voorstellingen blijft programmeren tot zondag om daarbij zoveel mogelijk filmfans te bedienen.

Inmiddels zijn er een 10.000-tal betogers geweest in Brussel op de Kunstberg ‘s zondags, maar het lijkt de politiek niet te deren. Minister Van Den Broucke ging vandaag in dialoog met de cultuursector, maar beloofde niks concreet voor de sector wat al zorgde voor de nodige ontgoocheling. Dan maar naar de Raad van State dachten cultuurorganisatoren die om 17u een perfect vonnis binnenkregen. Officieel mag de cultuursector opnieuw aan het werk gezien de huidige coronaregels disproportioneel zijn en niet steunt op adequate motieven volgens het vonnis. Het vonnis van de Raad van State is weliswaar niet van toepassing op de bioscopen & cinema’s, gezien het vonnis zich uitsprak over theaterhuizen & opera’s, maar mochten bioscopen het vonnis aanvechten, zullen ze ongetwijfeld hun slag thuis slaan. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden stelt bovendien voor om terug te gaan naar de vorige maatregelen van begin december gezien het protest, het zwakke koninklijk besluit & coalitiepartners van de regering zoals PS en CD&V die zich lijken te bedenken.


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter