Tag Archives: Bioscopen in Belgie

Komt er een einde aan de bioscoopbeleving in België?

MoviePulpers, het gaat slecht met de bioscoopsector in België. De coronacrisis heeft een digitale transformatie teweeggebracht die geen goed nieuws brengt voor de lokale Belgische sector. Na meer dan 8 maanden sluiting zien velen genoodzaakt om hun wonden te likken, maar het uitblijven van grote omzetten door blockbusters zoals Black Widow & Tenet zet druk op ondernemers. Zo zijn Studio Skoop & Cinema Sfinx in Gent bezig om hun panden voor goed geld te verkopen en zo de brui te geven aan de lokale bioscoopbeleving. Het ziet er naar uit dat enkel lokale bioscopen als onderdeel van een grote internationale samenwerking op het niveau van Kinepolis, UGC, Lumière & Pathé overeind zullen blijven in de Benelux. Zo zien we eigenhandig wat er gebeurt als je tart met zogenaamde release windows & de voorkeur geeft aan streaming boven naar de bioscoop gaan. Denk daar maar eens over na als je de volgende keer een Disney-film streamt op Disney Plus België. Is de bioscoop net zoals de oude videotheek op sterven na dood of kan de sector zichzelf heruitvinden? Studio Skoop was tevens een instituut die reeds sinds de jaren ’70 actief is voor de culturele sector. Als deze de deuren sluit, gaat er weer heel wat filmgeschiedenis de deur uit in Vlaanderen.

Haleluja! Belgische bioscopen mogen de deuren openen vanaf 9 juni 2021

We rapporteerden het reeds een tijdje terug, maar nu wordt het ook officieel bevestigd door VRT NWS. Vanaf 9 juni 2021 worden de bioscopen in België geopend samen met horeca, theater, kermissen, fitnesscentra, casino’s & bowlings. Er mag wel maar max. 200 mensen in een bioscoopzaal en ook zal er een sluitingsuur van 22u gelden.

Continue reading Haleluja! Belgische bioscopen mogen de deuren openen vanaf 9 juni 2021


Belgische bioscopen in het beste geval open vanaf juni 2021

MoviePulpers, er gaat licht aan in Belgische bioscopen ondanks de aanhoudende coronacrisis, want in mei wordt er volop ingezet op buitenactiviteiten zoals terrassen en meer, maar vanaf juni ziet het er naar uit dat bioscopen terug mogen openen. Daar zijn wel 2 voorwaarden voor: Er moeten minder dan 500 mensen op intensieve zorgen liggen en 80% van kwetsbare personen moet een vaccin krijgen. Maar dat komt goed! Wie kijkt er uit naar een avondje cinema? Het nieuws moet nog wel bevestigd worden door de sector zelf, updates van Kinepolis, UGC en meer volgen later.

Vlaamse bioscopen gaan opnieuw op slot tijdens 2de golf

Het is weer zover: Vlaamse bioscopen moeten vanaf vrijdag 30 oktober 2020 opnieuw dicht na de aankondigingen van de Vlaamse regering die tijdens de herfstvakantie een drastische verbetering wil van de stijgende coronacijfers. De bioscopen gaan sowieso voor 3 weken dicht, daarna wordt de situatie opnieuw geëvalueerd. Vreemd is wel dat de Waalse bioscopen vooralsnog open blijven, maar Kinepolis is niet van plan dit op te volgen. Vlamingen krijgen dus niet meer de kans om te genieten van een bioscoopbezoek na vrijdag.

Continue reading Vlaamse bioscopen gaan opnieuw op slot tijdens 2de golf

Mogen we nu met z’n allen ons eigen eten & drinken meenemen naar de bioscoop?

Coup d’etat! En dat bedoelen we dan bijna letterlijk, want de aangekondigde coronamaatregelen die betrekking hadden op de horeca hebben dan toch hun nawerking op de bioscopen. Zo mag er blijkbaar vanaf vandaag geen eten of drinken meer geconsumeerd worden in bioscopen, want ten allen tijde moeten we ervoor zorgen dat ons mondmasker aanblijft. Vergeet het dus maar dat je ook eten of drinken van thuis kan meenemen. Bovendien moet er zeker een zetel tussen de klanten zitten, dus is er nog minder capaciteit als voorheen. Kinepolis & UGC zijn furieus. Misschien dan toch maar investeren in die thuisbioscoop?


Zijn mondmasker in de zaal dooddoener voor Belgische cinema?

Grote discussie op de MoviePulp-redactie! Ene helft van de tafel heeft geen probleem met mondmaskers, andere helft vindt dit een ware doodsteek van de Belgische overheid tegenover de Belgische filmindustrie. De eerste coronamaatregelen hadden immers niet zo’n impact als de huidige maatregelwn die stellen dat mondmaskerplicht nodig is in de zalen zelf. CEO van Kinepolis België klaagt momenteel de zware plicht op om als bioscoopbezoeker mondmaskers te dragen in de zalen, omdat we als enige land ons dit toe-eigenen. Het zou de hoofdreden zijn waarom resultaten in België zo tegenvallen bij Kinepolis. Wat vind jij? Stoort het jou of maakt het jou niks uit?

Continue reading Zijn mondmasker in de zaal dooddoener voor Belgische cinema?

Ook Antwerpse bioscopen passen programmatie ook om avondklok te respecteren

Je hoorde de gouverneur gisteren aandachtig: Antwerpen gaat vanwege het stijgend aantal coronagevallen in pseudo-lockdown en er wordt een avondklok ingezet tot 23u30. Dat is ook niet aan de bioscoopuitbaters ontsnapt, want inmiddels heeft Kinepolis onder meer zijn programmatie aangepast. De grootste blockbusters van het moment zoals Invisible Man, Follow Me, AVA, Greenland & Bloodshot worden ten laatste om 20u30 geprogrammeerd. Hetzelfde geldt voor UGC die zijn programmatie tot max. 20u laat lopen in Antwerpen en 21u in Mechelen. Hou hier dus rekening mee als je van plan bent naar de bioscoop te gaan!

BREAKING: Belgische bioscopen mogen eindelijk terug open vanaf 1 juli 2020

Cinefielen, filmliefhebbers, bioscoopganger & MoviePulpers, de tijd is aangekomen. Een maand na de opening van de Nederlandse bioscopen en 17 weken sinds de sluiting door de coronavirus is het aan België om de deuren van zijn bioscopen te openen vanaf 1 juli 2020. Er gelden wel strengere maatregelen, want dezelfde maatregelen tegen close contact blijven van kracht: Zo moet je anderhalve meter afstand kunnen houden met andere bioscoopbezoekers, dus gaan de bioscopen naar alle waarschijnlijkheid 2 stoelen laten tussen elke bubble bioscoopbezoekers (die max. 10 – 50 mensen per bubble mag bedragen vanaf juli 2020) en de algemene capaciteit van vele bioscopen op max. 200 zittende mensen per bioscoop (dus zo’n 20-tal grote groepen per bioscoop). Ook wordt er door de overheid aangeraden om een mondmasker te dragen als we naar de bioscoop gaan.

Continue reading BREAKING: Belgische bioscopen mogen eindelijk terug open vanaf 1 juli 2020


Komen films door de coronacrisis in de toekomst vroeger op VOD, Blu-Ray & DVD?

Komen films door de coronacrisis in de toekomst vroeger op VOD, Blu-Ray & DVD?

Het zijn spannende tijden. Nagenoeg lijkt het in België dat de situatie rond het COVID-19-virus begint te normaliseren, maar dat betekent niet dat er geen grote veranderingen op tilt zijn in de filmindustrie. De huidige coronacrisis legt nl. heel wat druk tussen filmdistributeurs en bioscoopuitbaters over de plas. Bedrijven zoals Universal (Trolls Worldtour), Warner (SCOOB!) & Sony (Bloodshot) hebben al geëxperimenteerd met vroegere release dates op VOD. Dit zet dan ook vanzelfsprekend druk op de exploitatietijd tussen bioscoop & home entertainment release die in de Verenigde Staten op 90 dagen staat. Welk impact zal dit hebben in België? Komen films door de coronacrisis in de toekomst vroeger op VOD, Blu-Ray & DVD?

Continue reading Komen films door de coronacrisis in de toekomst vroeger op VOD, Blu-Ray & DVD?

Voorlopig geen duidelijkheid voor Belgische bioscopen tijdens Exitstrategie van COVID-19 crisis

Voorlopig geen duidelijkheid voor bioscopen tijdens Exitstrategie in België

Ondanks de uitgebreide PowerPoint-presentatie van premier Wilmes, is het nog steeds niet duidelijk wat er met de horeca- & cultuursector moet gebeuren in België en daar vallen onze geliefde cinema’s spijtig genoeg ook onder. Bioscopen worden aanzien als musea, theaters, pretparken & soortgelijken waar voorlopig enkel duidelijkheid mag komen vanaf 8 juni 2020. Er zijn thans openingen in onze ogen vanaf 18 mei als je kan werken met online reservaties en social distancing-maatregelen, maar goed, musea krijgen eerder de voorkeur tegenover filmbezoeken. Heel wat filmdistributeurs programmeren voorlopig ook geen nieuwe releases tot om en bij de zomer, dus dan wordt het ook niet interessant om naar de bioscoop te gaan. Veel zal dus afhangen van hoe de fasen lopen of we terug kunnen keren naar bioscopen, laat die zomer van filmjaar 2020 maar komen!

Gaan de grote filmstudio’s experimenteren met vroegere release dates?

Gaan de grote filmstudio's experimenteren met vroegere release dates?

Iedereen die voor de hedendaagse filmindustrie werkt en zegt dat ze geen vrees hebben voor de toekomst, is niet goed wijs. CEO’s die het schip verlaten (Paramount & Sony Pictures), Chinese investeerders die afhaken,… Alle grote Amerikaanse studio’s beginnen intussen te lijden onder de dreiging van het illegaal downloaden / legale streamingdiensten en dat kan voor heel wat opschudding zorgen. Er gaan immers geruchten dat Hollywood bereid is om zijn ’90-dagen na release’-dogma aan banden te leggen en dat kan voor de grootste revolutie zorgen sinds de opkomst van de DVD.

Continue reading Gaan de grote filmstudio’s experimenteren met vroegere release dates?


Het bioscoopbezoek in België nader bekeken

Kinepolis heropent IMAX in Brussel

Als Belgen hebben we steeds complexen over ons klein ingewikkeld landje, maar we mogen op sommige zaken toch wel trots zijn. We zijn nl. serieus bevoordeeld op het vlak van cinemabeleving & bioscoopbezoek! Eén van de grootste bioscoopgroepen van Europa is van Belgische origine en in ons klein landje zijn alle bioscopen heel dicht bij. We zijn één van de weinige landen die onlangs de relatief kleine box office resultaten mogen genieten van multiplex-bioscopen met meer dan 10 zalen op 1 locatie en de laatste jaren wordt er veel geïnvesteerd in nieuwe technologieën zoals Laser Ultra 3D, IMAX & Barco Escape om de Belg naar de bioscoop te krijgen. De dure cinemabeleving kan bovendien ook gecompenseerd worden door goedkopere abonnementsformules in kleinere bioscopen en er zijn tot slot leuke alternatieven voor de kunstzinnigen onder ons. MoviePulp bekeek voor jullie het bioscoopbezoek in België van dichterbij met een overzicht van de grootste keten, prijzen en technologieën in het land.

Continue reading Het bioscoopbezoek in België nader bekeken