Het bioscoopbezoek in België nader bekeken

Kinepolis heropent IMAX in Brussel

Als Belgen hebben we steeds complexen over ons klein ingewikkeld landje, maar we mogen op sommige zaken toch wel trots zijn. We zijn nl. serieus bevoordeeld op het vlak van cinemabeleving & bioscoopbezoek! Eén van de grootste bioscoopgroepen van Europa is van Belgische origine en in ons klein landje zijn alle bioscopen heel dicht bij. We zijn één van de weinige landen die onlangs de relatief kleine box office resultaten mogen genieten van multiplex-bioscopen met meer dan 10 zalen op 1 locatie en de laatste jaren wordt er veel geïnvesteerd in nieuwe technologieën zoals Laser Ultra 3D, IMAX & Barco Escape om de Belg naar de bioscoop te krijgen. De dure cinemabeleving kan bovendien ook gecompenseerd worden door goedkopere abonnementsformules in kleinere bioscopen en er zijn tot slot leuke alternatieven voor de kunstzinnigen onder ons. MoviePulp bekeek voor jullie het bioscoopbezoek in België van dichterbij met een overzicht van de grootste keten, prijzen en technologieën in het land.

KINEPOLIS

Kinepolis IMAX-zaal te Brussel

Als absolute koploper is er de Kinepolis Groep die sinds zijn immense investeringen in multiplex-bioscopen in de jaren ’90 marktleider is in België. Met een expansie in landen zoals Nederland, Frankrijk, Spanje, Polen & Zwitserland staan ze met 47 bioscopen en 20 miljoen bezoekers per jaar vooraan in Europa. Hoewel heel wat bioscopen zoals deze in Brussel, Gent, Oostende, Hasselt & Antwerpen niet meer nieuw zijn, blijft de groep innoveren in zalen met nieuwe technologie zoals Laser Ultra 3D & Barco Escape. Als kerst op de taart wist Kinepolis vorig jaar België terug op de kaart te zetten door de voormalige IMAX-zaal in Kinepolis Brussel opnieuw te openen. Tickets zijn best prijzig aan 10,75 euro, plus supplementen voor cozy seat (+2,50 euro), 3D (+2 euro), IMAX 3D (+6 euro), maar te zwijgen over de prijzen voor een cola of een zakje popcorn.

 

UGC

UGC zaal in Brusselse Toison d Or

Hoewel Kinepolis opteert voor grote bioscopen op afgelegen locaties in de grootste steden van het land, is de Franse groep UGC heer en meester in het centrum van Brussel & Antwerpen. Met 43 zalen op 3 locaties is UGC stevig vertegenwoordigd in België, maar blijven investeringen in infrastructuur uit. Dat geneert ze niet om inmiddels 10 euro te vragen voor een ticketje, maar hun abonnementsformule UGC Unlimited is de absolute aanrader voor de frevente bioscoopganger. Over bioscoopervaring kunnen we spijtig genoeg niet spreken, want de zalen zijn zo saai dat hij bijna voelt alsof je naar de televisie kijkt met een heleboel mensen rondom je.

 

WHITE CINEMA

White Cinema in Docks Bruxsel

Brussel heeft er sindskort een splinternieuw shoppingcenter bij: Docks Bruxsel. Op de bovenste verdieping werd er geïnvesteerd een gloednieuwe bioscoopervaring die de titel White Cinema draagt. De alles in het witte cinema-ervaring in het centrum van Europa houdt een prijs per ticket aan van 12,50 euro zonder additioneel supplement voor 3D. De stoeltjes zijn aangenamer dan we reeds hebben kunnen ervaren, maar het is toch wennen aan dit en het grote scherm dat relatief dichtbij staat in een lagere interval.

 

BOZAR

De BOZAR bioscoopzaal

Er zijn ook speciale gelegenheden om een film in de kijker te zetten en dan gebeurt dit in België heel vaak in de BOZAR. Het gebouw uit 1928 door art-deco-architect Victor Horta op de Kunstberg in het hartje van Brussel huist heel wat premières zoals onlangs de première van Martin Koolhoven’s Brimstone & Martin Scorsese’s Silence. De setting is meestal wat meer arty met heel wat mooie ouderwetse zalen (spijtig van de lastige kriebelige zetels). De BOZAR is ook de jaarlijkse eventlocatie voor het BIFFF (Brussels International Festival of Fantastic Film), maar ook andere lokale filmfestivals. Prijskaartje is relatief goedkoop (8 – 10 euro), hoewel de prijs sterk kan stijgen afhankelijk van het pakket of aanbod.

 

UTOPOLIS

De VIP-zaal in Utopolis Mechelen

Utopolis was een verrassende uitdager in België & Luxemburg die inmiddels door sectorgenoot Kinepolis is overgenomen. Met 30 zalen in unieke locaties zoals Mechelen, Aarschot, Lommel, Luxemburg stad en Turnhout konden ze toch levend blijven en goede bioscoopervaring bieden aan een ideale prijs-kwaliteit. De groep investeerde zelfs in een zogenaamde VIP-zaal waar je als gouden klant geserveerd kan worden in een exclusieve sfeer aan 14 – 15 euro per persoon. Standaard tarief is zo’n 9 euro, maar het zou ons niet verbazen mocht Kinepolis binnenkort dezelfde prijzen hanteren voor de hele groep.

 

Overige

De Cartoon's Cinema in de Kaasstraat te Antwerpen

In België is er ook nog plaats voor de kleinere gezelligere en oudere bioscoopjes, waaronder de Cartoon’s in het hartje van Antwerpen achter de Grote Markt, Siniscoop in Sint-Niklaas, Cinema Zuid in Antwerpen, Sphinx Cinema in het Gentse, Lumière in Brugge en aan de grens met Nederland de Euroscoop in het Limburgse. Spijtig genoeg hebben we niet al deze locaties kunnen bezoeken, maar MoviePulp.be ondersteunt de kleinere spelers in de markt en hopen dat ze een blijvende plaats vinden bij de Belgische bioscoopganger.

Wat is jullie favoriete bioscoopervaring of genieten jullie liever van een film thuis? Wat vinden jullie dat er beter kan aan de Belgische bioscoopzalen? Deel jullie mening met ons op onze Facebook-pagina.


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter