Marieke Vervoort documentaire recensie

Marieke Addicted to Life recensie op Film Festival Oostende 2023

Marieke Addicted to Life recensie op Film Festival Oostende 2023Marieke – Addicted to Life ***

Regie: Pola Rapaport (Nadia Comaneci: The Gymnast and the Dictator, Hair: Let the Sun Shine In, Writer of O, Family Secret, Broken Meat)

Met Marieke Vervoort, Lieve Bullens, Wim Distelmans en de rest van het team achter Wielemie

Speeltijd: 86′

Ga kijken als je hield van All of Us.

Het verhaal: Grappig, charismatisch en met een ijzeren wil, zo kennen we de paralympische rolstoelatlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort die met haar euthanasie-aanvraag in 2008 besluit zelf de controle in handen te nemen over haar pijnlijke degeneratieve ziekte. Bevrijd door de wettelijke toestemming om te sterven, bloeit de atlete in het laatste hoofdstuk van haar leven helemaal open, wordt ze nog wereldkampioene en haalt olympische medailles in Londen (2012) en Rio (2016). Marieke sterft op 22 oktober 2019, 11 jaar na haar euthanasie-aanvraag. Deze film volgt de atlete in haar 3 laatste levensjaren, waarin de acceptatie van de nakende dood een viering van het leven wordt.

FFO Filmfestival Oostende logo

De setting: Filmfestival Oostende is een van de grootste filmfestivals van België, dat zich onderscheidt met een uniek Vlaams filmprogramma en een inclusief, publieksvriendelijk, maar vooral sfeervol karakter. Tijdens 10 dagen FFO transformeert Oostende in een bruisend stadsfestival waar internationale en nationale (film)professionals samenkomen en een omvangrijk publiek (46.000 bezoekers in 2019) van zowel cinefielen als Oostendenaren en toeristen genieten van het grote aanbod aan films en events. Vanaf 27 januari tot en met 4 februari 2023 krijgen we er in primeur films & series te zien zoals The ChapelArcadiaBaghdad MessiMarieke – Addicted to LifeAller/Retour, LUKA, War Junkies, Argwaan, The Whale, The Fabelmans, Women Talking, Till, Alice Darling, The Inspection & meer onder toezicht van  Master Natali Broods.

Wielemie in Marieke Addicted to Life recensie

Ons verdict: Marieke Vervoort, iedereen in België zal haar wel kennen na haar Olympische triomftocht bij de Paralympics in Londen & Rio. Maar Vlaanderen was in shock toen het hoorde dat de mindervalide atlete die volgens ons de wind in de zeilen had, besliste om euthanasie te plegen. Dit collectief trauma werd in een documentaire gegoten door Pola Rapaport die zeer intiem Wielemie mocht volgen in haar laatste jaren, maanden, weken & dagen.

Wees gewaarschuwd: Marieke – Addicted to Life kent een reeks bikkelharde momenten van de dame uit Diest en kan niet anders dan zoetzuur genoemd worden. Er is de liefde, vriendschap, intimiteit & broederschap van de mensen & dieren rondom Marieke Vervoort enerzijds, maar er is ook de pijn, de depressie, het gebrek aan ondersteuning & de lijdensweg anderzijds die bij het publiek aankomt alsof de Man met de Hamer uit haar Iron Man aan jouw bioscoopzetel staat. De documentaire van Marieke Vervoort is dan ook geen walk in the park, maar wel een verhaal dat verteld moet worden. Pola Rapaport knipt daarbij de bittere realiteit op pellicule zonder op één of ander moment politiek te worden over thema’s zoals euthanasie & sociale zekerheid en dat is knap. Knap werk van de documentairemaakster en haar team, maar ook Marieke zelf die haar ziel letterlijk open & bloot legt. Het ga je goed, Marieke…

Kortom, Marieke – Addicted to Life gaat meer over euthanasie & hulpverlening dan sport. Een andere kant van de Belgische Paralympische atlete die hard aankomt, maar zeker ruimte mag krijgen in de publieke sfeer.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.