Baghdad Messi recensie op Film Festival Oostende 2023

Officiële Baghdad Messi poster voor Filmfestival Oostende 2022 Baghdad Messi ***

Regie: Sahim Omar Kalifa (Zagros)

Met Ahmed Mohammed Abdullah, Zahraa Ghandour, Atheer Adel, Safa Najem, Adil Abdulrahman, Hussein Hassan, Yakob Ferman, Ibrahim Hashim, Younis Ahmed, Errol Trotman-Harewood, Neima Abdo,…

Speeltijd: 88′

Ga kijken als je hield van Zagros & Rebel.

Het verhaal: We volgen de Iraakse Hamoudi (11) die leeft voor voetbal en wiens grootste droom het is om ooit net zo goed te zijn als zijn voetbalheld Messi. Wanneer hij op een dag betrokken raakt bij een aanslag wordt hij zwaargewond wakker in het ziekenhuis. Terwijl zijn ouders er alles aan doen om het gezin in veiligheid te brengen, vecht Hamoudi om zijn droom alsnog waar te kunnen maken.

FFO Filmfestival Oostende logo

De setting: Filmfestival Oostende is een van de grootste filmfestivals van België, dat zich onderscheidt met een uniek Vlaams filmprogramma en een inclusief, publieksvriendelijk, maar vooral sfeervol karakter. Tijdens 10 dagen FFO transformeert Oostende in een bruisend stadsfestival waar internationale en nationale (film)professionals samenkomen en een omvangrijk publiek (46.000 bezoekers in 2019) van zowel cinefielen als Oostendenaren en toeristen genieten van het grote aanbod aan films en events. Vanaf 27 januari tot en met 4 februari 2023 krijgen we er in primeur films & series te zien zoals The ChapelArcadiaBaghdad MessiMarieke – Addicted to LifeAller/Retour, LUKA, War Junkies, Argwaan, The Whale, The Fabelmans, Women Talking, Till, Alice Darling, The Inspection & meer onder toezicht van  Master Natali Broods.

Baghdad Messi is vanaf 29 maart 2023 in de Belgische zalen te zien

Ons verdict: MoviePulpers, van dat anti-Qatar sentiment was uiteindelijk weinig te bekennen: Messi toverde het spook van corruptie & mensonwaardig bestaan weg als sneeuw voor de zon met zijn legendarisch potje voetbal. Dat de Arabische wereld het laatste decennium zo in de ban is gekomen van voetbal, heeft veel te maken met de status van de wereldster & zijn rivaal Ronaldo die Saudi-Arabië is aan het veroveren. De mannen van A Team Production (Black, Patser, Torpedo) zagen er heil in en lieten Ensor-winnaar Sahim Omar Kalifa werken aan een interessant verhaal rond het leven van een onschuldig Iraaks jongetje dat in een aanslag zijn been verliest.

Wie bekend is met het werk van de Koerdisch Vlaamse regisseur gaat veel herkennen van Zagros in Baghdad Messi. Het tempo, de cinematografie, de cameraperspectieven,… maar misschien toch vooral het persoonlijke thema waarmee heel wat mensen zitten die hun thuisland hebben moeten verlaten vanwege oorlog, miserie & leed. Geen identiteitscrisis deze keer, maar bittere ernst met Baghdad Messi die vanaf begin tot einde een zware dobber is voor de protagonist & kijker. De makers kozen er immers niet voor om de realiteit te verbloemen met dans of andere artistieke uitingen zoals Rebel dit wel deed. De bittere pil kan wel doorgespoeld worden met een kleine speelduur van nog geen 90 minuten, iets waar we niet om klagen gezien 3-4 scènes uiteindelijk de sleutel zijn tot de ontknoping. Waarom de speelduur & het budget kunstmatig opdrijven als het op deze manier doet wat het hoort te doen? Atheer Adel krijgt de pluim toebedeeld van beste acteerprestatie uit de groep met de chemie die af & toe wat mist met hoofdrolspeler Ahmed Mohammed Abdullah. Tot slot heeft de eindgeneriek van Baghdad Messi, net zoals Cool Abdoul,  weer een dijk van een lied.

Kortom, regisseur Sahim Omar Kalifa toont dat hij met Baghdad Messi terug is na Zagros en daarbij geen eendagsvlieg is. Hou deze titel internationaal in de gaten.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter