Cool Abdoul banner

Cool Abdoul recensie op Film Fest Gent 2021

Cool Abdoul recensie op Film Fest Gent 2021Cool Abdoul ****

Regie: Jonas Baeckeland

Met Nabil Mallat, Anemone Valcke, Johan Heldenbergh, Steef Cuijpers, Isaka Sawadogo, Dimitri Thivaios,…

Speeltijd: 100′

Ga kijken als je hield van Lukas, BLACK & Dealer.

Het verhaal: Ismail Abdoul, een getalenteerde jonge bokser, haalt de top en vindt de liefde bij Sylvie. Maar hij klimt ook op als portier en controleert samen met zijn mannen steeds meer deuren, inclusief de drugshandel erachter. Hij wordt de nieuwe sensatie, een levende legende in en buiten de ring. Verblind door zijn succes raakt hij geleidelijk aan verstrikt in een web van zijn eigen leugens en gewelddadige acties. De steeds groter wordende druk van de politie slaat een kloof tussen hem en iedereen om wie hij geeft, ook Sylvie. Hij zal het ultieme gevecht moeten aangaan: dat met zichzelf.

Film Fest Gent 2021 gaat door van 12 tot en met 23 oktober 2021

De setting: Joehoe, MoviePulpers, het mag weer: Film Fest Gent 2021 gaat door van 12 tot en met 23 oktober 2021. Op 12 oktober 2021 opent het 48ste Film Fest Gent met La Civil, de 2de film van Teodora Ana Mihai, in het bijzijn van de regisseur en hoofdrolspeelster Arcelia Ramírez. De moedige thriller ging in wereldpremière in de Un Certain Regard-sectie op het filmfestival van Cannes en kreeg na afloop een minutenlange staande ovatie. Afsluiter van het Film Fest Gent 2021 is The French Dispatch door Wes Anderson en daartussen vinden we premières van films zoals SpaceBoy, Spencer, Pig, The Last Duel, Dealer, Cool Abdoul, The Card Counter & Annette. Van 12 tot en met 23 oktober ontvangt de 48ste editie van Film Fest Gent ook een recordaantal (inter)nationale gasten waaronder Andrea Arnold (Cow), Ari Folman (Where is Anne Frank), Leos Carax (Annette), Radu Jude (Bad Luck Banging or Loony Porn), Miguel Gomes (The Tsugua Diaries), Giorgis Arvanitis (DoP van Theo Angelopoulos), Ludivine Sagnier (La Ruche), Renate Reinsve (The Worst Person in the World), Jacques Audiard (Les Olympiades), Eleni Karaindrou (World Soundtrack Lifetime Achievement Award), Max Richter (eregast WSA2021), Natalie Holt, Daniel Pemberton … Op de rode loper zal ook talent van eigen bodem passeren, onder wie Teodora Ana Mihai (La Civil), Adil El Arbi & Bilall Fallah(Grond), Laura Wandel (Un monde), Jeroen Perceval (Dealer), Volkan Üce (All-In) en nog vele anderen.

Nabil Mallat en Johan Heldenbergh in Cool Abdoul

Ons verdict: Corona, corona, wat doe je ons toch allemaal aan? De grote crisis mag dan wat voorbij zijn, door omstandigheden zijn heel wat Vlaamse producties in de koelkast gestopt en die krijgen we nu dubbel & dik naar het hoofd gesmeten als filmliefhebber. #notcomplaining Dankzij Film Fest Gent 2021 krijgen we een aantal prominente Vlaamse films in primeur te zien zoals de nieuwe Vlaamse boksfilm Cool Abdoul met rising star Nabil Mallat in de hoofdrol na Patser, De Dag & Into the Night.

WEDSTRIJD Win bioscooptickets voor de nieuwe Vlaamse Film Cool Abdoul

Op eerste zicht dreigt Cool Abdoul een wat onzekere productie te worden (de boksster had zelf nooit verwacht dat er een film van hem ging komen, laat staan na COVID van de hand van een debutant zoals Jonas Baeckeland). Maar schijn bedriegt! De regisseur maakt fraaie beelden van de bokssport met shots die Rocky/Creed, Cinderella Man & Raging Bull achterna gaan. Topwerk met de camera van Hollandse bodem met DOP Martijn Van Broekhuizen. Cool Abdoul valt een beetje in herhaling met het drugsthema dat opnieuw de kop op steekt in Vlaamse content (Dealer, Undercover, BLACK), maar ze hebben een troef: hoofdrolspeler Nabil Mallat die een geweldige vertolking van Ismael Abdoul neerzet, misschien wel de rol van zijn leven op het niveau van Matthias Schoenaerts in Rundskop. De editing is misschien de zwakste schakel in Cool Abdoul, gezien het een aantal keer stil valt tijdens de film, maar met zo’n sterke openingsscène dankzij de heerlijke sounds van One Track Brain & de interessante combinatie tussen sport & criminaliteit heb je wat meer ruimte om jezelf een frats of 2 te permitteren.

Kortom, Cool Abdoul is mede door Nabil Mallat een efficiënte uppercut van een Vlaamse film die je KO zal slaan. Nu te zien in Belgische bioscopen.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter