War Junkies recensie op Streamz

War Junkies is vanaf 1 februari 2023 te zien op StreamzWar Junkies ****

Regie: Jasper Christiaens

Met Anastacia Galouchka, Joanie De Rijke, Bruno Beeckman, Stijn De Smet, Daniel Demoustier, Paul Van Schoor, Gert Jochems,…

Speeltijd: 3 afleveringen / 40 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van het Verhaal van Vlaanderen, Onze Natuur & straffe Vlaamse documentaires op Streamz zoals Voices of Liberation.

Het verhaal: Aan het front liggen alle emoties dicht bij elkaar en is de dood nooit veraf. Ze nemen ons mee achter de schermen en praten met humor, kwetsbaarheid en lef over hun werk als oorlogsjournalisten en over zichzelf. Het zijn stuk voor stuk bijzondere mensen die hun eigen leven riskeren om ons het nieuws van de dag te brengen en om het onzichtbare zichtbaar te maken. Ze maken beelden die de wereld rondgaan, maar staan zelf zelden in de spotlights. Tot nu. Met welke demonen worstelen ze terwijl ze wereldnieuws brengen? Waar slapen ze, waarmee lachen ze en wat eten ze? Waarom doen ze wat ze doen? Is het de liefde voor de waarheid, doen ze het uit pure ideologie of is het een verslaving aan adrenalinekicks?

Anastacia Galouchka in War Junkies op Streamz

Ons verdict: Ah, MoviePulpers, journalistiek is een fantastische job. Als 4de macht in de samenleving is er geen nobelere taak om de maatschappij te dienen als jouw hart op de goede plaats zit, hoewel hun harde werk door die maatschappij niet altijd met dank wordt afgenomen. Onder de noemer van credibiliteit & deontologie brengen meer & meer documentaires & films (She Said, Spotlight) het laatste decennium de realiteit achter ware journalistiek naar boven met Streamz die vandaag War Junkies brengt over oorlogsjournalisten die op pad gaan om fake news in tijden van oorlog te bestrijden.

Stijn De Smet in War Junkies recensie op Streamz

War Junkies kan je het best samenvatten als een gedichtenbundel van de strafste verhalen op café door lokale oorlogsverslaggevers, cameramannen, fotografen & fixers uit Afghanistan, Oekraïne, Tsjetsjenië, Irak, Roemenië & meer als ze eindelijk hun mond er eens willen/kunnen over opentrekken. De verhalen van Anastacia Galouchka, Joanie De Rijke, Bruno Beeckman, Stijn De Smet, Daniel Demoustier, Paul Van Schoor & Gert Jochems flitsen dan misschien dagelijks razendsnel op onze mobiele telefoons voorbij met blitz-berichten die in een swipe naar de prullenbak gaan, het zijn stuk voor stuk verhalen die in een museum horen en waarvan menig Oscar-film stil van zal worden. Angst, tranen, humor, euforie,… War Junkies heeft het allemaal en laat je daardoor quasi meeproeven van de emoties achter de miserie & drama van oorlog en dat is mooi. Zeker als je dan weet dat War Junkies een Streamz Original-productie is die eindelijk op het niveau komt van VRT, hoewel de editing misschien nog iets beter kon en de afleveringen wat talrijker. Maar zonder twijfel is War Junkies de beste documentaire die je uiteindelijk nooit op VRT zal te zien krijgen.

Kortom, Vlaanderen zet in filmjaar 2023 stevige documentaires neer met War Junkies & Het Verhaal van Vlaanderen. Ga dat zien, ga dat zien!

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.