1985 TV-recensie op VRT Max [eerste indruk]

1985 TV-recensie op VRT Max 1985 *** 1/2

Bedenkers: Willem Wallyn (All of Us) & beetje ook Stijn Coninx (Niet SchietenDaens) / Regie:  Wouter Bouvijn (De TwaalfRed Light)

Met Tijmen Govaerts, Aimé Claeys, Mona Mina Leon, Tom VermeirPeter Van den Begin, Titus De Voogdt, Barbara Sarafian, Ruth Becquart, Roda Fawaz, Philippe Résimont, Tibo Vandenborre, Josse De Pauw,…

Speeltijd: 8 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van The Serpent, Braqueurs, Rogue City & Niet Schieten.

Het verhaal: 1985 is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de jaren ’80 toen de Bende van Nijvel terreur zaaide in ons land. Vrienden Marc, Franky & zus Inge trekken van het platteland naar de hoofdstadom er een opleiding te beginnen bij het elitekorps van de rijkswacht.

Tijmen Govaerts & Aimé Claeys in 1985 TV recensie op VRT Max

Ons verdict: MoviePulpers, de switch van VRT Nu naar VRT Max moet niet van een leien dakje zijn gelopen. Besparingen bij de openbare omroep onder de noemer ‘Digitale Transformatie’ zetten de hele boel onder druk. Een bittere pil op een slecht moment, want door de Oekraïnecrisis is cordcutting terug van weggeweest en met dat slecht nieuws van de Vlaamse Openbare Omroep waren er de afgelopen tijd minder en minder mensen die de gratis streamingdienst gebruikten vanwege het outsourcen van Thuis naar een extern productiehuis, het vele sportnieuws op Sporza en hoofdzakelijk het feit dat er gewoon wat minder prominente titels op de Vlaamse streamingdienst aanwezig waren. Dat wil niet zeggen dat VRT Max dood is, want deze krijgt een stevige injectie in het begin van 2023 met titels zoals Onze Natuur de Reeks, Het Verhaal van Vlaanderen & 1985.

1985 is zonder twijfel een prestigieuze titel: nog nooit werkten beide openbare omroepen van het land samen om fictie te brengen. Maar rond de Bende van Nijvel is er synergie te vinden over de regio’s heen en dat betekent dat beide spelers bereid zijn heel wat te investeren in dit verhaal. Met het succes van Niet Schieten zie je ook dat er momentum is bij het publiek. 1985 krijgt dan ook alle toeters & bellen met camerawerk van hoog niveau & een prachtige cinematografie in combinatie met een zeer realistische enscenering van de jaren ’70 – ’80. Zet dat in combinatie met heel wat historische feiten over les Tueurs de Brabant en je krijgt op het vlak van plot bijzonder sterke content. De rollen van Tijmen Govaerts, Aimé Claeys & Mona Mina Leon smaken al vanaf de eerste afleveringen naar meer, maar het is toch vooral een naam zoals Peter Van den Begin die de puntjes op de i zet. Maar 1985 is alles behalve perfect: De editing in de pilot zit niet goed, gezien het verhaal zich wat te traag ontwikkelt. Ook zie je dat de balans tussen het Nederlands- & Franstalige nog een beetje stroef verloopt en daarom tot hiertoe de duimen moet leggen voor een samenwerking tussen Nederland & Vlaanderen (hoewel deze alles behalve goed verloopt). Maar goed, het is de eerste keer dat VRT & RTBF samenwerken, dus hopelijk betert dit met toekomstige projecten, maar een meer Brusselse aanpak had misschien toch betere vruchten afgeworpen. Tot slot komt menig VUB’er zoals ik aan zijn trekken met de vele scènes die rechtstreeks vanuit Etterbeek en omstreken worden getrokken.

Kortom, 1985 is een Bende van Nijvel-serie op maat van beide openbare omroepen van het land. Het mag er zijn hoewel de editing alsook complexe verwijzingen naar het verleden wat te wensen overlaat.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter