De Twaalf recensie op VRT Nu

De Twaalf recensie op VRT NuDe Twaalf ****

Bedenkers: Sanne Nuyens & Bert Van Dael (Beau Sejour) / Regie: Wouter Bouvijn (Vermist, Red Light)

Met Maaike Cafmeyer, Josse De Pauw, Johan Heldenbergh, Mieke De Groote, Titus De Voogdt, Lynn Van Royen, Maaike Neuville, Tom Vermeir, Charlotte De Bruyne, Zouzou Ben Chikha, Piet De Praitere, Peter Gorissen, Anne-Mieke Ruyten, Sofie Decleir,…

Speeltijd: 10 afleveringen / 45 – 50 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van Over Water & Tabula Rasa.

Het verhaal: 12 burgers worden uit hun dagelijkse leven geplukt en opgeroepen als volksjury van een ophefmakende moordzaak. Ze hebben geen simpele taak: ze beslissen over de schuld of onschuld van de gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers, die wordt beschuldigd van 2 moorden. Het proces blijkt niet alleen bepalend voor haar lot, ook het leven van de juryleden neemt een hele nieuwe wending aan. Wanneer de volksjury haar oordeel velt over de schuld van Frie, blijkt dat recht spreken niet voor iedereen dezelfde definitie heeft.

De Twaalf recensie, in het najaar op VRT Nu

Ons verdict: De Vlaamse regering met de N-VA aan het roer heeft misschien niet meer zoveel vertrouwen in de Vlaamse cultuursector met de vele besparingen die gepland zijn, maar op het vlak van lokale & kwalitatieve content (op stream nota bene) doet de VRT het een stuk beter dan de commerciële mediabedrijven van ons land. Series zoals Beau Sejour, Tabula Rasa & Over Water getuigen hiervan. VRT komt nu met een nieuwe televisieserie De Twaalf die sinds een tijdje te streamen is op VRT Nu. Gezien we geen spoilers wilden vertellen, liepen we ons (tot nu) enkel uit over de eerste afleveringen van de Vlaamse serie die te zien was op het Film Fest Gent.

Maaike Cafmeyer speelt de rol van haar leven in binnenkort op VRT Nu - Foto Eyeworks, Thomas Nolf

De eer gaat weliswaar niet enkel naar onze openbare omroep. De Twaalf is een product van het gekende Eyeworks die schrijvers van  Bert Van Dael & Sanne Nuyens (Beau Sejour, Clan) aanstelden om voor de gelegenheid weer een dijk van een scenario te schrijven vol spanning & geheimzinnigheid. Zowel het raadselachtige einde als originele setting binnen de rechtbank is heerlijk te noemen en zowel Maaike Cafmeyer & Josse De Pauw samen met regisseur Wouter Bouvijn leggen de prestatie van hun leven neer. Lokale toppers met namen zoals zoals Johan Heldenbergh, Lynn Van Royen, Titus De Voogdt & Tom Vermeir leggen met hun presentatie in De Twaalf dan weer hun internationale allure bloot. Stel deze jongens & meisjes aan Netflix, HBO, Disney, Warner, Sony en consoorten! Het tempo & de cinematografie blijven gelijkaardig als Over Water solide gedurende de hele serie, terwijl de machtige soundtrack van De Twaalf door David Martijn & Jeroen Swinnen blijft weergalmen in het hoofd gedurende dagen. De Twaalf is dan ook de perfecte Vlaamse serie om te binge-kijken!

Kortom, met De Twaalf heeft VRT weer een topserie te pakken op stream. De Twaalf op hetzelfde niveau plaatsen als Tabula Rasa & Beau Sejour is misschien wel wat overdreven, maar tegenover Over Water moet het zeker niet onderdoen.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter